Másodfokú égési sérülés után pólóban, kötésben mikor szabad újra kimennem az utcára, emberek közé? A séta nagyon rosszat tesz neki? Vagy most várjak egy 6-8 hónapot, amíg egyáltalán a lakást is elhagyom?
Én nem is mondtam, hogy a te hibád. De egyébként látod, hogy az orvosok is különböző véleményen vannak: az egyik kötözi, a másik pedig azt javasolja, hogy maradjon az égés szabadon.
Lehet éppen kötözni - ha muszáj -, de akkor speciális hydrogéles tapaszt kellene használni. Valószínűleg, - elmondásod szerint - neked nagy felület égett meg a mellkasodon, oda nehezebb (vagy lehetetlen) kötést alkalmazni.
Mondjuk nekem annyival jobb volt, hogy az égési hólyagjaim nem pukkadtak ki.
Ami kifolyt lé, az a szövetközti folyadék. Ha bevágod valamidet, akkor oda áramlik ez a nedv, hogy védje a sérült csontot törés, vagy repedés esetén. Égéskor pedig a sérült bőr alatt gyűlik fel.
Csak, mint érdekességet jegyezném meg:
Pontosan tudom, milyen az, amikor a kötszer beleragad a sebbe, a közönséges gézek/mullpólyák/mull-lapok mindegyik ilyen. Épp emiatt például, amikor az egyik ujjam hajlatánál toltam le véletlen a bőrt, nem is gézt használtam, hanem egészségügyi (vérzés) betétet. Persze abból is csak az a jó, amelyik nem műanyagos, hanem olyan soft pamutos az érzete.
Remekül felszívta a vért, és nem ragadt bele a sebembe. Az általános ragtapasz ugyanez. Ezért pedig az helyett - közönséges, de erősebb fajta - szigszalagot használtam az ujj kötözésemhez. A fertőtlenítéshez a hydrogénperoxyd 3%, és a Betadine oldat az adott volt, de e kötözést barkácsolnom kellett, és fényesen bevált. Ezt csak mint érdekességet említem meg, mert egyes orvosok biztos lehülyéznének, - hiába van eü. végzettségem -, akkor is, ha ez egy remekül bevált módszer.
#3 Ha ez megnyugtat, a testvérem tavasszal egy lakástűzben súlyososan megégett a testének több, mint 50 százalékán, nagyrészt harmadfokban. A baleset után 2 héttel elhunyt, mert annyira súlyosak voltak a sérülései, hogy nem lehetett segíteni rajta.
Értékeld, hogy megúsztad másodfokú égési sérülésekkel, és olyan terület égett meg, amit ruhával lehet takarni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!