Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Elfertozodhet a sebem?

Elfertozodhet a sebem?

Figyelt kérdés
Tegnap (péntek reggel) véletlen bele nyúltam a hajvasalóba, és egy kicsit megégette a gyűrűs ujjam. Picike seb, azóta már javult is. Viszont ma reggel lovagolni voltam és ugye egy hólyag szerűseg volt a seb helyén, és kifakadt. Ezt csak lovaglás közben vettem észre és terepen voltam szóval nem tudtam volna fertőtleníteni. Persze vigyáztam, hogy sár vagy lószőr ne kerüljön bele. Amint haza értem vízzel és aloeverás szappannal alaposan megmostam. Ez esetleg elfertőződhet vagy lehet nagyobb baj? Már látom, hogy kezd beforrni, meg már szépen kezd a bőr is “vissza nőni” rá. Csak egy rossz tulajdonságom hogy mindent túl gondolok. Köszönöm ha valaki válaszol!

2022. márc. 26. 22:38
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Elfertőződésre akkor kell gyanakodni, ha a seb környéke fájdalmas, vörös, duzzadt meleg, felülete váladékozó. Előfordulhat kellemetlen szag, szédülés, heves szívverés, láz is. Esetleg az lehet figyelmeztető jel, ha a seb gyógyulása stagnál.

Nálad, ha jól értem, ezek közül egyik se áll fenn, valószínű, nem kell aggódnod. Ha még nyitott a seb, kenhetsz rá egy kis aBetadine kenőcsöt és gyorsabban fog gyógyulni.

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, fordulj orvoshoz.

2022. márc. 26. 22:55
 2/7 anonim ***** válasza:
szard le, felesleges ilyen kis sebre ráparázni basszus
2022. márc. 26. 23:02
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ! Kicsit piros, de gondolom csak a gyógyulás miatt. Nem is meleg, hanem testőmérsékletű. A seb környéke nem fáj, csak maga a terület ahonnan a bőr lejött. Betadin sajnos nem volt itthon, de kentem ra aloeverás krémet:) kicsit csípi, gondolon azért mert szívja be. Nagyon szépen köszönöm a választ!
2022. márc. 26. 23:04
 4/7 A kérdező kommentje:
2-es válaszoló, igen tényleg lehet hogy felesleges. Viszont én a legkisebb baromságokon is borzasztóan tudok stresszelni és amég biztosra nem tudom, addig nem nyugszo meg😅
2022. márc. 26. 23:05
 5/7 anonim ***** válasza:

Dehogy.

Tudnád te, mennyi sebem volt..

Sosem volt bajom belőle

2022. márc. 26. 23:11
 6/7 anonim ***** válasza:
55%

Az alapos szappanos mosás ilyen esetben a legokosabb dolog, amit meg is tettél.

Ha szép a sab, vagy a gyógyuló szöveg, akkor nem nagyon van vele teendő.

Legközelebb ha olyan van, hogy besebesedik, de szeretnéd kifertőtleníteni, akkor 20%-os ecetet tegyél rá elég töményen, hogy lekapja a sebet és utána ki lehet takarítani.

Ha már ránőtt a bőr, de alatta begyullad, az csak sebész.

De ezeket általánosságban írom, szerintem a tiéddel nem lesz baj.

2022. márc. 26. 23:42
 7/7 anonim ***** válasza:
*szövet
2022. márc. 26. 23:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!