Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Áramütés, lehet valami gáz?...

Áramütés, lehet valami gáz? Részletek lent

Figyelt kérdés
A történet lényege, hogy DC 24V 2A-en belenyúltam a tápkörbe véletlen csipesszel. Az áramkör zárlatos volt. Szerintetek lehet valami gáz? Kis csípést éreztem azonnal el is engedtem amint észleltem. Egy labortáp volt amivel elkövettem a merényletet magam ellen.
2021. okt. 3. 15:34
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

24-volt nem igazán tud "megrázni" Max ha váltó de akkor se úgy hogy fájjon, csak érzed.

Ha téged ott valami megrázott akkor valahogy vagy belenyúltál a 230-as körbe, vagy valahogy kikerül a 230, valahova ahova nem kéne.

Mellesleg ha egyenáram "DC" csap meg, akkor lehetnek komoly bajok, a váltóárammal ellentétben az egyen bontja a vizet, na mármost ez a szervezetedben okozhatja azt hogy a véredben buborék lesz, esetleg vérrög ezek meg lehetnek halálosak. Mondjuk ehhez kell vagy 100V vagy nagyobb fesz.

És igen, ha a kondi csap meg pl motor üzemi kondi, vagy a fénycsőnél ami van, akkor is kaphatsz bubit, vagy vérrögöt, valamint vannak akkora kapacitású 300-450V-os kondik amik egész egyszerűen lerobbantják az ujjad.

Szóval érdemes vigyázni.

2021. okt. 3. 17:00
 12/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nos akkor tisztázzunk pár dolgot. Aki dolgozott már labortáppal az tudja, hogy állítható feszt és áramot tud. És, ha zárlat van a kimeneten nem old le semmi, csak a kijelző jelzi a zárlatot ez gyakran egy csak egy LED. És engem úgy rázott meg, hogy rákapcsoltam egy panel amit akartam javítani, szóval nem rázhatott meg 230 közben. És amikor rossz helyre nyúltam akkor a GND-t meg a 24 V-ot zártam össze szóval a 2A a csipeszen mindenképpen átment. Már csak az kérdés, hogy rajtam mehetett-e és ha igen veszélyes-e? Így pontosabb leírást adva hátha, jobban átlátjátok. A zárlatos áramkört javítottam és meg is lett csinálva csak közben baleset történt. Szóval a táp is meg a panel is jól van.
2021. okt. 3. 17:36
 13/13 anonim ***** válasza:

Szóval nem az eszköz a zárlatos, csak te kötöttél rá zárlatot.

Azzal, hogy az csipesszel rövidre zártad, a kimeneti feszültség 0 lett, ami nem is tud rázni. Ha először a 24 Volthoz érintetted, akkor egy darabig viszont rázhatott. De itt a tényleg feszültség az nem biztos, hogy 24 Volt volt. Ugyanis a tápegység GND-je nem biztos, hogy azonos potenciálon van, mint amin a te tested van. Ezt ki lehet mérni multiméterrel. Még akár az is előfordulhat, hogy a fázisfeszültség fele (115 Volt körül) kijut a GND-re. De ehhez mindenképpen az kell, hogy rossz legyen az eszköz földelése, mert pl. nincs védőföld a konnektorban.

2021. okt. 3. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!