Akik fürdőkádban szívrohamban halnak meg, mennyire lehet gyakori, hogy áramütés végez velük?
Időnként hallani ilyen halálozásokról. Pl. Elvis is pont így halt meg, persze nála gyógy- és kábszergondok is voltak.
Főleg ha vki hátával a kádnak dőlve zuhanyozza magát, ott kb. 12 V már elég lehet a halálhoz. (Szíven keresztül, kis áramút, nagy átlépési keresztmetszet, felázott bőr.) Egészséges embernél. Szívbetegnél akár kevesebb.
A kis áramsűrűség még áramjegyet se éget. Az, hogy feszültség volt a kád és a csap közt, utólag még nem is mindig bizonyítható, lehet, hogy csak akkor áll elő, amikor a szomszéd bekapcsolja a zárlatos mosógépét. EPH-ról szerintem hazánkban pár évtizede még a szakik se hallottak, Nyugaton nem tudom, mi volt a helyzet.
Bocsánat a pontatlan fogalmazásért, nem különböztettem meg a koszorúerek görcsét/elzáródását az aritmia okozta szívmegállástól.
Igazából nem tudom, időarányosan gyakrabban halnak-e meg fürdőkádban, mint máshol a lakásban, lehet, hogy csak volt néhány eset, ahol a kádat mint helyszínt a hírek külön kiemelték.
De úgy vélem, biztos nem volt véletlen, hogy a kád és a kádcsap közvetlen elektromos összekötését előírták, végülis egy egyszerű felszerelés, amit ha nem felejtenek ki, adott esetben életet ment. De rengeteg esetben hiányzik, és amilyen sok gyatra villamos eszközt használnak emberek + amilyen gyatra sok helyen a villamos hálózat, tényleg csoda, ha ebből az alattomos veszélyforrásból nincsenek gyakran balesetek.
off: Nincs zárlatos mosógépünk és nem halt meg senki a szomszédban a kádban, az esetleges feltételezések elkerülésére. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!