Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Hemathorax (HTX), vérmell...

Hemathorax (HTX), vérmell utáni vizsgálatok?

Figyelt kérdés

2020 év elején spontán bevérzett a tüdő és tüdőhártya között, ami miatt kórházba kerültem és leszívtak 2.5 L vért.

Olyan kezelést kaptam, mint amit PTX-nél szoktak, szimpla becsövezés, műteni nem kellett, mert időben elállt a vérzés és így haza is engedtek.

Kórházban gyakran röntgeneztek, volt CT-m is, majd 1-3-6 hónaponta újabb röntgenre mentem, most nemrég voltam tüdőgyógyászaton, újabb röntgen. Mindegyik azt mutatta, hogy nincs PTX.

Ugyan nekem HTX-em volt, tehát nem légmell hanem vérmell, nem a tüdőm lyukadt ki, hanem esetleg a borda szúrta meg, vagy tudja a fene.

Lényeg, hogy egy vizsgálat sem tudott egyértelmű választ adni, hogy mi okozhatta.

Minden nap úgy kelek fel, hogy félek, hogy kiújulhat, mert a PTX-nél ez gyakori, viszont nekem nem PTX-em volt, ezért teljesen bizonytalan vagyok.

Kérlek, ha tudsz egy jó mellkas sebészt, sportorvost, tüdőgyógyászt aki segít kideríteni mi volt ez és mikor sportolhatok újra, kérlek írd meg!

Szeretnék sportolni, úszni vagy valami, de egyszerűen nem merek.

Ha neked is volt HTX-ed bordatörés vagy repedés miatt, vagy elestél, kérlek írd le, hogy hogy alakult utána az életed.

Köszönöm!

26/F

#tüdő #mellkas #hemathorax #vérmell
2020. nov. 30. 14:27
 1/6 anonim ***** válasza:
Ezt a kórtörténetet itt nem fogjuk tudni megfejteni, nem tudunk semmilyen előzményt, a HTX sok minden miatt lehet, ezt nehéz találgatni. Az akkori kezelőorvos mit mondott? Nekem PTX-em volt 3x,paráztam én is sokáig, hogy megint kiújulhat, de azóta semmi bajom 20 éve és sportolni is tudtam PTX után 1 évvel. Esetleg azt kell még megnézni, hogy nincs-e valami deformitás vagy fejlődési variáció.
2020. nov. 30. 14:36
 2/6 A kérdező kommentje:

Szia! Köszönöm a válaszod.

Bajcsi kórházban voltam, az orvosokkal nem sok kontaktom volt, nem mondtak semmit és kihúzni se tudtunk semmi érdemi információt. Arra fogták, hogy vékony vagyok és fiatal és a jelentésben PTX szerepel, az, hogy lecsapoltak 2.5 L vért meg sincs említve, egyetlen bizonyítékom az a 2 kép amin látszik mellettem a vér tartály...

Az előzményekről azt kell tudni, hogy tölcsérmellkassal születtem, 12 éves koromban megműtöttek, egy platina lemezt forgattak belém ami kifeszítette a mellkasomat. Igen, ez is elég okot adhat a HTX-re, de hogy miért 14 évvel később jött ki, az számomra még érdekesebb...

A neten nagyon kevés információ van erről a HTX-ről, általában azoknál fordult elő akik sport közben rosszul estek és a borda megsértette a tüdőhártyát, vagy valamit ott...

Szeretnék egy szakorvossal beszélni erről, akár fizetnék is érte, bár az árakat elnézve a 25.000 Ft / konzultáció... az kemény.

Egyébként mai napig érzem, hogy volt ott valami, néha kicsit nyom, fura érzés, mai napig ha ásítok érzem, hogy nem 100-as, de ezzel ellentétben a sok-sok röntgen azt mutatja, hogy nincs semmi rendellenes.

Voltam tüdőgyógyászaton, ahol szintén semmit nem tudtak mondani, csak azt, hogy menjek vissza a kórházba ahol műtöttek, hogy azt az orvost kérdezzem meg erről.

Még egyszer köszönöm a válaszokat, minden segít. Kicsit le vagyok csüggedve..

2020. nov. 30. 14:48
 3/6 A kérdező kommentje:

Annyival kiegészíteném, hogy a platina lemez 2 évig volt bennem, szépen kiemelte a mellkasomat és utána se voltak komplikációk.

A kórház orvoshoz annyit fűznék hozzá, hogy elérhetetlen és félek a mostani járvány miatt még annyira sem tudok bejutni...

2020. nov. 30. 14:52
 4/6 anonim ***** válasza:

Ez már akkor így érthetőbb, csak azt nem értem, hogy miért akarsz most kórházba menni ezzel? Vannak panaszaid vagy csak a félelem az ami miatt akarod? Persze megértem, hogy válaszokat akarsz és hát itt jön ki az, hogy milyen problémákat tud okozni a tájékoztatás elmaradása.

PTX is járhat bevérzéssel, sokszor a kettő együtt van, de ha ez rendeződött, akkor ez ennyi. Ha úgy érzed van ott valami, nyom, nem stimmel, akkor ortopédiára menj el.

2020. nov. 30. 15:19
 5/6 A kérdező kommentje:

Nem szeretnék ezzel kórházba menni, ezt a tüdőgyógyászaton mondták, hogy menjek oda... főleg nem szeretnék oda menni, ahol eleve semmit nem közöltek velem akkor sem, ilyen a közegészségügy, ezen nem is lepődök meg. Ezért keresek olyan alternatívákat, olyan szakembert aki ért ehhez és tovább küld vizsgálatra, véleményt mond, leginkább a sportolás a nagy kérdés bennem.

Elkeserítőnek tartom, hogy a kórházban úgy mondták ez spontán jön elő, nem tudni miért és bármikor vissza jöhet és ennyi.. nehéz befogadnom, hogy történik valami rendellenesség és nem tudják megmagyarázni az okát, így élni, hogy vigyázok még arra is hogy hajolok le, szomorú. Hasonfekvő vagyok és fél évig azért aludtam csak a hátamon, mert féltem, hogy attól is lehet bajom, mert megnyom a borda valahol.

Az egészben a tájékozattlanság a legrosszabb...

2020. nov. 30. 18:08
 6/6 anonim ***** válasza:
Igen, én ezt értem, nekem is spontán volt a PTX, akkor én sem tudtam ezzel azonosulni, számomra ilyen, hogy spontán nem létezik egyszerűen, de aztán rájöttem, hogy van ilyen sajnos. Ez lehet akár kötőszöveti gyengeség, lehet hirtelen növés miatt, emphysema miatt is. Amiket leírtál, én arra következtetek, hogy ez a dolog itt nem rendeződött maximálisan és ezért mondhatták, hogy menj ezzel orvoshoz. Magánintézményekben vannak ortopéd orvosok, talán még tüdőgyógyász is, persze nem olcsó én tudom, de más lehetőséged nincs.
2020. nov. 30. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!