Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Borda zúzódás? Fürdőben elestem?

Borda zúzódás? Fürdőben elestem?

Figyelt kérdés
3 napja elestem a fürdőszobában és a bordámat oldalról beutottem. Utána egy fél órával már a mellem alatti 2 borda nyomásra nagyon érzékeny lett. Az üres pillanatában alig kaptam levegőt szinte köpni nyelni nem tudtam akkor hirtelen . De szó szerint. Utána fájt egesznap és a levegőt is csak kapkodva bírtam venni. Egyre nagyobb levegőket vettem és így lett jobb . De még belülről mindig fáj ha nagyon nagy levegőt veszek. Kívülről nyomásra meg nagyon fáj. Szerintetek ez zúzódás lehet? Nem akarok még orvoshoz menni itt ez a nyavajas vírus....:/ Ja és kívülről nem látszik semmi... De lila folt.. semmi

2020. okt. 10. 21:58
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Elmehetsz röntgenre, de sok értelme nincs. A bordatöréssel sem tudnak semmit csinálni, pihenni kell.
2020. okt. 10. 22:02
 2/5 anonim ***** válasza:
Elmehetsz röntgenre, mert nem tudnak vele mit csinalni, de latszodik amugy, ha beleszurt tüdőbe
2020. okt. 10. 22:10
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ezt egy másik, ilyen jellegű kérdésre válaszoltam:

"Az igazság az, hogy látatlanban ezt senki nem tudja megmondani. A bordák elég vékony csontok, könnyen repednek, adott esetben el is törnek, ami már nem egy elhanyagolható dolog, a törött borda sok további sérülést okozhat (értsd: belső sérüléseket, ideg, ér, mellhártyát megbökheti...) , főleg, ha úgy törik el, hogy hegyes lesz a törés helye.

A biztonság kedvéért menj el orvoshoz, ő valószínűleg elküld röntgenre, és kiderül, hogy történt-e valami a bordáiddal, vagy csak zúzódott-e."

Azzal még most kiegészíteném, hogy nagyon nem játék, nem érdemes félvállról kezelni. Nagyon fontos szervekkel vannak relatíve szoros kapcsolatban a bordák, így nem kívánt sérüléseket eredményezhetnek. Nem fogok orvosi szakzsargont alkalmazni, de tényleg érdemes rá odafigyelni. Egy röntgentől nem lehet bajod, de annyiban igaza van az elsőnek, hogy sok mindent nem tudnak vele csinálni. Én mégis azt mondom, nem árt egy röngten. Maximum megnyugtatásként is.

2020. okt. 10. 22:11
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Ha bordatörés, mindenképpen meg kell nézetni. A férjemnek is eltört, úgy kellett elzavarnom a traumára. Ott mondták neki, hogy jól tette hogy jött, mert ha elmozdult volna, akkor a tüdejét megsérthette volna. De szerencsére a helyén maradt. De neki nem is volt ilyen erős fájdalma, mint neked.
2020. okt. 10. 22:29
 5/5 anonim ***** válasza:
Én nem éreztem nagyon erős fájdalmat, csak közepest, be is mentem dolgozni. ott elküldtek röntgenre, kiderült, 3 bordám volt eltörve... Úgy emlékszem, elmozdulás nem volt. Az orvos hazaküldött a munkából, ennyi történt.
2020. okt. 10. 22:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!