Szabad-e/érdemes-e tiniknek (13-18) nőgyógyászhoz menniük ha szűzek és nem akarják éleszteni, és semmilyen panaszunk sincs. +így lehet elkapni betegségeket? (nem a méhnyakrákra gondolok)
Szerintem érdemes. Legalább nem 20 évesen be$zarva ülnél ott :D
A vizsgálat pedig a betegség szűrésére van, nem pedig azok elkapására.
Amúgy nagyon sok betegség van, amit máshol is el lehet kapni (pl gomba), amiket kitudsz így szűrni.
Két időhöz szokták kötni az orvoshoz járást: amíg nem menstruálsz, addig felesleges, utána már érdemes lehet, de nem feltétlen kell, ha nincs semmilyen gondod.
(Amúgy egy kamasz is kaphat el betegségeket, pl nyáron egy gombás fertőzés a strandon, ha hajlamos rá, nem kell hozzá szexuális élet. Illetve menzeszgondok is indokolhatják az orvoshoz járást pl.)
A másik: onnantól, hogy valaki aktív szexuális életet él, illik évente minimum egyszer elmenni akkor is, ha semmi panasza nincs.
Persze hogy el lehet menni szűzen is. Én is úgy voltam életemben először, 16 évesen.
Kicsit kellemetlenebb, mert végbélen át történik a vizsgálat (hogy ne "szakadjon" ki a szűzhártyád, és ne legyen emiatt sokkal rosszabb érzés).
(Hozzáteszem, azért van idézőjelben, mert az a hártya nem kiszakad, mint ahogy magyarul lefordították egykor, hanem csak kitágul. Tehát nem egy falszerű pajzsot kell elképzelni, hanem mint egy zokni sarkán a lyukat.)
Remélem tudtam segíteni. + tévhitet eloszlatni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!