Ha az általános labor eredményemen jó volt a glüköz értéke, attól még lehet nekem IR-em?
Ha van rá keret, akkor legalább 3 pontos terheléses vércukor és inzulinszintet nézess. Ebből kiderül, van-e IR-ed.
Miért gyanakszol erre? Vannak erre jellemző tüneteid?
0. ujjból vércukrot mérnek, mert bizonyos érték felett (7,0 vagy 7,5 nem tudom) nem terhelhetnek - sajnos ezt a lépést sok helyen kihagyják (jellemzően tb alapon)
1. éhgyomorra leveszik az első adagot
2. rögtön ezután megiszod a kb. 2,5-3 dl vízben feloldott 75 gr cukros oldatot (kicsi citromlével lehet "lágyítani")
3. szigorúan helyben maradva (váróban), a lehető legkevesebb mozgással (max. mosdóba mehetsz el) vársz 60 percet, ezután leveszik a következő mintát.
4. 120 perc után (még mindig a váróban ücsörögsz) leveszik a harmadik mintát, és ezzel kész
Kiegészítés: ha nagyon rosszul vagy, netán kihányod a cukros lötyit, akkor sajnos eredménytelen a vizsgálat.
Terheléses vércukor vizsgálatot 3 havonta szabad végeztetni.
(Népi megfigyelés: minél szarabbul vagy közben, annál rosszabbak az eredmények - de ez nincs bizonyítva, csak megfigyelés :-))
Sziasztok! megcsináltattam, szerintetetek ezek az eredmények feldobják az IR gyanúját?
Glukóz meghatározása vérben 2,5 mmol/L
60 perces glukóz 2,6 mmol/L
120 perces glukóz 2,0 mmol/L
Inzulin meghatározása 10,3 mIU/L
Inzulin 60 perc 185,9 mIU/L
Inzulin 120 perc 41,8 mIU/L
HOMA index (natív cső) 1,14
Tsh:1,24
Én nem is értem, hogy hogyan lett ilyen kevés a glüköz!! Amikor 2 hónapja voltam vérvételen ott 5,2 lett. Ez lehetséges mert az ezt megelőző napban nem igazán ettem, és sajnos utána értesültem hogy 150 grammos CH diétát kellett volna tartani, ezt nem mondta nekem senki.
Sajnos minden eredményed elég rossz :-(
A cukrod az éhezéstől is és a magas inzulintól is alacsony. Igen, bocs azt nem írtam, hogy "normálisan" kell étkezni a vizsgálat előtti napokban. Nem gondoltam, hogy gyakorlatilag nem eszel.
Az összes inzulinod nagyon magas, erre már valószínűleg gyógyszert is ír majd a doki, minél előbb menj el egy endokrinológushoz. De a diéta + sport alap.
A HOMA index nem mérvadó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!