Igaz az, hogy létezik kötelező nőgyógyàszati ràkszűrès és 2 évente kötelező menni?
Azt hallottam, hogy 18 èves kortól küldik a papírt, hogy menni kell.
Ez igaz? Soha nem volt szerencsère semmi panaszom. Akkor is kell menni? És ha nem megyek mi lesz? Úgy hallottam baromira fáj.
"Azért megkérdezem, azok akik itt annyira hűségesen járnak nőgyógyászhoz, azok rendszeresen elmennek más egyéb szűrésekre is, vagy csak erre korlátozódik a nagy lelkesedésük?!"
1. Hogyan is függ össze a kettő? A nők körében az egyik leggyakoribb daganat a méhnyakrák, tehát ha már csak arra eljár az ember, többet tett az életéért, mintha semmire nem megy el. Kicsit olyan érvelés ez, mint mikor valaki azért nem adatja be a HPV oltást, mert "úgy se véd minden típus ellen". És? Valamennyi ellen véd, azaz kevesebb eséllyel leszek rákos. És igen, ha már a daganatos megbetegedések közül legalább a méhnyakrákot kizárom, annyival is kevesebb.
2. A méhnyakrákszűrés egyszerű, rövid, fájdalommentes. Talán érthető, hogy könnyebben ráveszi magát az ember erre, mint mondjuk egy kolonoszkópiára.
3. A méhnyakrák valóban jól szűrhető a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Gyakorlatilag semmilyen más terület nincs, ahol valóban a rákmegelőző állapotot lehet szűrni. A tüdőszűrő is már csak a daganatot mutatja, az emlőszűrés szintén. Ennek ellenére természetesen az is javasolt.
És ha már így kérded:
- tüdőszűrőre évente kell járnom a munkámból kifolyólag, ahogy rutin laborvizsgálatra is (és ha már megszúratom magam, megnézetem a vérzsír szinteket is pl.)
- mellrákszűrésre természetesen el fogok menni, ha életkorilag abba a fázisba érek. Ugyanis 40 évtől javasolt (ha a családban egyenes ági rokonnál volt, akkor diagnózis ideje-10 év), ott pedig még nagyon nem tartok.
Ezen kívül mire is tudok elmenni, ami valóban kimutatja a rákmegelőző/rákos elváltozást?
Szerintem összekevered a tüdőszűréssel vagy a mammográfiával. A tüdőszűrésről küldenek papírt, ha kötelező, és úgy emlékszem, pénzbírságot kaphatsz, ha nem mész. De nem 18 éves kortól kell, hanem csak később, úgy tudom, és nem a tüdőrák, hanem a TBC miatt.
A mammográfiára is láttam már, hogy anya kapott "behívót", de a vizsgálat csak a saját érdeke: nem fertőz, ergó semmilyen bírság nincs ezzel kapcsolatban. Idősebb korban talán 2 évente kell elmenni.
A méhnyakrákszűrésre meg simán csak ajánlott elmenni évente, és nagyon sokan sajnos nem mennek. Nem feltétlen 18 éves kortól kell, de ha valaki már él szexuális életet, akkor szükséges. Ez is a saját érdeked, bár fertőzésveszély itt is van, csak nem maga a rák, hanem az azt okozó HPV fertőz.
Soha nem kaptam róla papírt, pedig 16 éve nem voltam. Egyetlen partnerem volt éltemben és az a férjem, szültem 3 gyereket.
Nem követendő példának írtam, csak arra, hogy nem kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!