Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Igaz az, hogy létezik kötelező...

Igaz az, hogy létezik kötelező nőgyógyàszati ràkszűrès és 2 évente kötelező menni?

Figyelt kérdés

Azt hallottam, hogy 18 èves kortól küldik a papírt, hogy menni kell.

Ez igaz? Soha nem volt szerencsère semmi panaszom. Akkor is kell menni? És ha nem megyek mi lesz? Úgy hallottam baromira fáj.

2019. ápr. 1. 20:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
43%

"Azért megkérdezem, azok akik itt annyira hűségesen járnak nőgyógyászhoz, azok rendszeresen elmennek más egyéb szűrésekre is, vagy csak erre korlátozódik a nagy lelkesedésük?!"

1. Hogyan is függ össze a kettő? A nők körében az egyik leggyakoribb daganat a méhnyakrák, tehát ha már csak arra eljár az ember, többet tett az életéért, mintha semmire nem megy el. Kicsit olyan érvelés ez, mint mikor valaki azért nem adatja be a HPV oltást, mert "úgy se véd minden típus ellen". És? Valamennyi ellen véd, azaz kevesebb eséllyel leszek rákos. És igen, ha már a daganatos megbetegedések közül legalább a méhnyakrákot kizárom, annyival is kevesebb.

2. A méhnyakrákszűrés egyszerű, rövid, fájdalommentes. Talán érthető, hogy könnyebben ráveszi magát az ember erre, mint mondjuk egy kolonoszkópiára.

3. A méhnyakrák valóban jól szűrhető a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Gyakorlatilag semmilyen más terület nincs, ahol valóban a rákmegelőző állapotot lehet szűrni. A tüdőszűrő is már csak a daganatot mutatja, az emlőszűrés szintén. Ennek ellenére természetesen az is javasolt.

És ha már így kérded:

- tüdőszűrőre évente kell járnom a munkámból kifolyólag, ahogy rutin laborvizsgálatra is (és ha már megszúratom magam, megnézetem a vérzsír szinteket is pl.)

- mellrákszűrésre természetesen el fogok menni, ha életkorilag abba a fázisba érek. Ugyanis 40 évtől javasolt (ha a családban egyenes ági rokonnál volt, akkor diagnózis ideje-10 év), ott pedig még nagyon nem tartok.

Ezen kívül mire is tudok elmenni, ami valóban kimutatja a rákmegelőző/rákos elváltozást?

2019. ápr. 2. 15:30
 12/14 anonim ***** válasza:
Dehogyis létezik ilyen, el ne hidd már!
2019. ápr. 2. 18:51
 13/14 anonim ***** válasza:

Szerintem összekevered a tüdőszűréssel vagy a mammográfiával. A tüdőszűrésről küldenek papírt, ha kötelező, és úgy emlékszem, pénzbírságot kaphatsz, ha nem mész. De nem 18 éves kortól kell, hanem csak később, úgy tudom, és nem a tüdőrák, hanem a TBC miatt.

A mammográfiára is láttam már, hogy anya kapott "behívót", de a vizsgálat csak a saját érdeke: nem fertőz, ergó semmilyen bírság nincs ezzel kapcsolatban. Idősebb korban talán 2 évente kell elmenni.

A méhnyakrákszűrésre meg simán csak ajánlott elmenni évente, és nagyon sokan sajnos nem mennek. Nem feltétlen 18 éves kortól kell, de ha valaki már él szexuális életet, akkor szükséges. Ez is a saját érdeked, bár fertőzésveszély itt is van, csak nem maga a rák, hanem az azt okozó HPV fertőz.

2019. ápr. 4. 11:22
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Soha nem kaptam róla papírt, pedig 16 éve nem voltam. Egyetlen partnerem volt éltemben és az a férjem, szültem 3 gyereket.

Nem követendő példának írtam, csak arra, hogy nem kötelező.

2020. máj. 11. 17:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!