Ajánlott lenne elmennem rákszűrésre? Ti hány évesen voltatok először?
Az idei év elején voltam nőgyógyásznál erős menszesz alatti görcsök miatt orvosnál, amikor femerült az endometriózis gyanúja (ekkor a görcsoldó / fájdalomcsillapító mellett döntöttem). Most novemberben visszamentem a nem múló panaszok miatt, valamint volt egy kisebb fertőzésem is amire kaptam gyógyszert. Két hónapja készült hasi ultrahang ami nem mutatott elváltozást.
Nem tudom, ajánlott lenne elmennem?
24 N
Utolsónak, +mindenkinek aki a mai napig ebben a tévhitben él, itt egy példa...
"...az egyik személy bőréről közvetlen érintkezés során, vagy közvetítő tárgyon keresztül (pl. törölköző), a másik személy bőrére terjednek. Ilyen módon fertőz ugyanis a HPV is."
( [link]
A HPV nem csak és kizárólag szexuális úton terjedő fertőzés, éppen ezért javasolják a szűrésen való részvételt, akár szűz egy nő, akár nem.
Egyébként a hivatalos ajánlás szerint:
"18 éves kortól, illetve a nemi élet megkezdésének időpontjától"
(van ahol 25 éves kortól javasolják, de szerintem 18 évesen már bőven időszerű látogatást tenni a nőgyógyásznál, hiszen így bármilyen egyéb tünetmentes elváltozás is (pl petefészek ciszta stb.) időben felismerhető és jó eséllyel kezelhető is.)
A lényeg, hogy 18 év felett minimum 3 évente (de inkább évente!) ajánlott részt venni, függetlenül attól, hogy szűz vagy sem, ettől hamarabb pedig csak akkor ha már szexel az illető, na meg panasz esetén természetesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!