Az mondta az orvosom hogy lugosítsam a szervezetem, de vajon mivel?
Kedves 03:33-as. A kémiára nem csak hivatkozni kellene, hanem érteni is kéne hozzá. Számodra talán meglepő módon, de a szervezet képes energia befektetés árán a szervezet adott pontján a kellő pH-t fenntartani egészen a születésünktől a halálunkig.
A vér pH-ját például 7,35 és 7,45 között tartja, és ha ez a finomszabályozás nem működne, akkor elvesztenénk az eszméletünket. A fehérjék pepszines emésztésekor 2 alatti a pH, de a nyálunk például lúgos. A bőrünk és a nők hüvelye enyhén savas.
A "lúgosítás" divatos kifejezés és tevékenység lett, stabil tudományos alapok nélkül. Itt is elhangzott a citrommal végzett lúgosítás...
A kérdés, hogy hol akarsz lúgosítani? A gyomrodat, vagy a szájüregedet, vagy hol...???
De nagyapám is lúgosított már, hisz ha a bortól felment a gyomorsava, szódabikarbónát evett...
09:22-esnek (miért nincs itt legalább válasz-sorszám?): tisztában vagyok vele, hogy hol alacsonyabb, hol magasabb a pH a szervezetben. Arra gondoltam, pl. az állandó savbevitel egy idő után kimerítheti a szervezet lúgképző mechanizmusait, hiszen nem tud akármilyen anyagokból lúgot képezni. Bár pl. a limonádés dolog azt mutatná (már ha igaz), nem ez itt a probléma forrása.
Nyilván a szervezet a vér pH-ját (és egyéb kondícióit) igyekszik leginkább a megfelelő határokon belül tartani, de ehhez adott esetben máshonnan von el erősorrásokat, stb. (Lásd pl. kálciumháztartás, ugye.) Az is gondolható, bár bizonyos tartomány biztosítja a szervezet működőképességét, a szélső értékek nem feltétlenül optimálisak.
Ettől függetlenül, nem olyan biztos, hogy tudománytalan dologról van szó, még ha most nem is tűnik világosnak a háttere. Tele van a szervezet működése nem kézenfekvő összefüggésekkel.
Nem minden ismeret úgy kezdi, hogy kapásból bekerül az egyetemi tananyagba. Sokszor évtizedekig tart a folyamat. Először csak feltételezés, amit kezdetben kevés, majd egyre több megfigylés erősít meg, elméletek születnek és buknak el, stb. stb. Egyes esetekben ütköznek az új dolgok a korábbi doktrinákkal is, akkor még nehezebb dolguk van, még ha helyesek is. Egyesek hajlamosak azt gondolni, hogy a meglévő ismeretek elégségesek, de ez persze tévedés.
Csak valahogy úgy jön ki, hogy a természetgyógyász okosságok mögött csak "kullog" a valódban tudományos orvoslás..
Mostanában divattá vált, hogy a természetgyógyászok okosabbak lettek az orvosoknál és az orvosok által nem ismert dolgokra ők magyarázattal szolgálnak, emellett a gyógyszereket is helyettesítik az ő általuk jobbnak tartott egyéb gyógymódokkal.
Kerüld a génkezelt szutykokat,étrend kiegészítőket, gyógyszereket.Keressél falusiak által termelt zöldséget, gyümölcsöt, tojást, szárnyas és disznóhúst, az biztos, hogy tudod, hogy mit eszel. A kecsketej és a savója is kiválóan alkalmas "lugosításra".
Keresd meg a google-ban a kecsketej és kecskesajt c. leírást.
Kedves 18:55-ös kommentelő!
"Arra gondoltam, pl. az állandó savbevitel egy idő után kimerítheti a szervezet lúgképző mechanizmusait" - írod.
Régóta hadakozom ezzel a tévhittel, hogy a bevitt savakat semlegesíteni kell. Azt sem tudom, mire gondolsz, amikor "lúgképző mechanizmusok"-ról beszélsz.
Szó sincs arról, hogy a bevitt savakat semlegesíteni kell.
Az egyszerűség kedvéért és hogy könnyen utána lehessen nézni - nézzük a korábban citromos vízben emlegetett savat a citromsavat. Ez egy háromértékű karbonsav. Megfelelő darabolás után oxálacetát formájában fog a Szentgyörgyi-Krebs ciklusba kerülni, és nem bonyolítva a magyarázatot széndioxidként és vízként kerül ki a tüdődből a kilégzés során.
Akár a bruttó egyenletet is felírhatod (persze NAD és FAD nélkül), és leellenőrizheted, hogy a citromsav + oxigénből hogyan lesz viz + széndioxid...
Tehát a szervezet feldolgozta - és közben nem vett igénybe "lúgképző mechanizmusokat"...
Előzőre: és pl. ez a lebontási folyamat nem kerül energiába és/vagy nincs szükség hozzá különféle anyagokra? (Vagy csak katalizátorokra, amik nem használódnak el?) Nem tudom, mi a probléma a lúgképző mechanizmusokkal (így többes számban talán helyesebb): te egy lebontási mechanizmust ismertettél röviden, én meg olyan mechanizmusokra utaltam, amik lúgos kémhatást hoznak létre adott helyeken. De ha mindez ennyire független egymástól, az sem jelenti azt, hogy hülyeség az egész "lúgosítás"... Ha nem ilyen egyszerű sav/bázis egyensúlyi alapja van, akkor még lehet valami más.
Azt nyilván te sem tagadod (vagy mégis?), hogy többek között a bevitt táplálékok is többféleképp befolyásolják a szervezet működését. Ezeknek csak egy része ismert.
Kár, hogy nem akadt valaki, aki közelebbit tudott volna mondani a dolog (legalábbis feltételezett) hátteréről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!