A háziorvosom azt mondta hogy nem írhat fel több fogamzásgátlót amíg el nem mentem nőgyógyászhoz szűrésre. Van rá lehetőség hogy a szűrést egy ultrahanggal letudhatom?
Mikor először mentem, akkor is megtagadtam hogy bennem turkáljanak így csak ultrahangot végzett és olvastam a honlapján hogy van olyan hogy méhtestrákszűrés ultrahanggal. Ezzel ki tudom váltani a turkálást és megkapom a papírt hogy tovább szedhetem a fogamzásgátlót?
(szűz vagyok, többek között ezért sem szeretném hogy mindenféle dolgot feldugdosson..)
Neked nem hormonszarokat kellene szedned, hanem kivizsgáltatni magad!
Endometriózis, ciszták pl.
1. A háziorvosodnak igaza van, hogy nem írja fel, végre egy felelősségteljes doki. Sajnos találkoztam olyan 40 éves nővel, aki évekig szedte a tablettát, de rákszűrése nem történt, mert mindig a házidoki írta fel neki. Ennek eredményeként későn derült ki a méhnyakrákja.
2. A HPV oltás bizonyos törzsek ellen véd csak, így nem váltja ki a rákszűrést.
3. UH vizsgálattal csak méhTESTrákot és petefészekrákot lehet szűrni (azt sem jó hatékonysággal!), méhnyakrákot nem, tehát nem lehet vele kiváltani.
El kell menni a nőgyógyászhoz, és ha ő úgy ítéli meg, hogy nem szükséges a szűrés, mert szűz vagy, akkor ír egy igazolást, hogy a háziorvos továbbra is egy évig felírhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!