Közös öltöző a nőgyógyásznál? Nem ciki?
Ez 2010-es cikk,de sajnos még ma is vannak ilyen elmaradott helyek az országban, ahol kínosan kell toporogni....
Magyarország, egészségügy, 2018.
Sosem hallottam még ilyenről, viszont ahhoz képest, hogy szégyenlős vagyok, azt kell mondanom, hogy engem annyira nem zavarna. Míg nem a széttett lábamat nézik, addig nem zavar, ha velem egy magasságban egy kissé odapillant, úgysem lát semmit. Az már jobban zavar, ha tényleg hallja azt is amit beszélgetek az orvossal.
Pár éve volt nagy felháborodás, - bár nem tudom mennyi igazság és mennyi túlzás volt benne - mikor középiskolás lányok mesélték el, hogy az orvosi vizsgálaton le kellett venni a bugyijukat, és egymás előtt felfeküdni széttárt lábakkal a vizsgálóasztalra.
Egyébként meg abban nincs igazad, hogy ez az egészségügy hibája, szimplán szerintem annyira siet az orvos, hogy nincs kedve az öltözködő emberekre várni. Így haladósabb neki. Ha téged ez zavar, amit el is hiszek, vagy válts orvost, vagy menj el a magánrendelésére, ott csak nem csinálja ugyanezt.
Szerintem egyáltalán nem kínos, miért lenne az? Amúgysem bámulsz bele, neki is van olyan, nagy dolog.
A fiúknak is ciki a piszoár? Lányoknak a közös zuhanyzó itt-ott?
A nőgyógyász engem pár nagyságrenddel jobban zavarna, legalábbis amíg nem ismerem s bízom benne, kivéve, ha akkora bajom van, hogy csak a gyógyulás érdekel (bár akkor főleg nem akarnék egy idegen, potenciálisan bunkó embert, de ez más problémakör. a meztelenség pont nem érdekelne, pont úgy nem, mint amikor műtöttek).
Ha van ilyen, akkor igen, ciki. Tök mindegy, hogy bambul-e valaki vagy sem, akkor is az.
De ami még ennél is fontosabb: ahogy a cikk is írja, súlyosan sérti a betegjogokat. Kétszeresen is. Egyrészt a beteg méltóságához hozzátartozik, hogy hiányos öltözékben senki ne lássa (ha nem akarja, akkor még az asszisztens sem!). Másrészt pedig ahogy szintén írták, így az egyik beteg (vagy kettő, három, ahányan öltöznek) megtudhat érzékeny infókat a másikról, akit épp vizsgálnak.
Rohadtul nem számít, hogy mi az indok erre az eljárásra, törvénysértő, és pont.
Én szerencsére még nem találkoztam ilyennel, nem is akarok.
Nálunk viszont a TB-s rendelőben úgy van kialakítva a nőgyógyászati rendelő az SZTK első emeletén, hogy az ablak mellett az asztalok vannak, azoktól kb. egy méterre a vizsgálószék vagy mi, pont szembe az ablakkal. Tehát a beteg pont premier plánban látszik kívülről...
Mindig azzal nyugtatom magam, hogy biztosan sötétített üveg van, hogy ne lehessen kívülről belátni, de persze ez nem valószínű, mert amikor épült a rendelő, akkor még nem is létezett ilyen szerintem, felújítás meg még nem volt. Másodfokú önnyugtatás: nem látnak kintről semmit, mégiscsak első emelet, blablabla; de még sosem volt annyi eszem, hogy az utcáról felnézzek, vajon tényleg belátni-e a rendelőbe. :(
Vannak női nőgyógyászok is.
De ha férfi is, az akkor is csak EGY ember, ráadásul orvos, nem alkalmanként random két-három-négy vadidegen.
Nem mellesleg vannak, akiknek meg tök mindegy, milyen nemről van szó; én például tini korom óta nem öltözöm/vetkőzöm nők előtt sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!