Igényel orvosi kezelést a klimax? Indokolt a műtét?
A küretet jellemzően nem terápiás, hanem diagnosztikus célból végezzük. Terápiás cél akkor áll fenn, hogy ha mondjuk valakiből x napja ömlik a vér. Ilyen esetben a méhnyálkahártya lekaparása segít a vérzés megállításában.
Neked diagnosztikus célból kellene a küret. Ugyanis ha összevissza vérzel, ráadásul 3 hétig egyhuzamban, akkor mindenképpen ki kell zárni a rosszindulatú, vagy az azt megelőző, kezelést igénylő állapotot.
Tehát tény, hogy a rendszertelen vérzéseden nem fog segíteni a küret, de utána meg lehet nyugodni, hogy nem azért véreztél 3 hétig, mert éppenséggel méhnyálkahártya rákod vagy olyan nyálkahártya burjánzásod van, ami kezelés nélkül rákhoz vezethet.
Szerintem sok esetben az orvosok részéről csak a megfelelő tájékoztatás hiányzik, és tudom, hogy közhely, de egyszerűen nincs rá idő. Én is naponta tapasztalom ezt a problémát, csak a másik oldalról. Pedig a normális orvos-beteg kapcsolatnak a bizalom lenne az alapja.
Azért nem csinálnak tumormarker vizsgálatot, mert ilyen esetben nincs értelme. A tumormarkerrel nem lehet szűrni, daganatok esetén csak utánkövetésre és a kiújulás vizsgálatára alkalmas. Valamint ha pl. valakinek van egy petefészekképlete, amit képalkotó vizsgálattal látnak, akkor segíthet eldö teni, hogy jó vagy rosszindulatú.
De ráadásul méhnyálkahártyára specifikus tumormarker nincs is tudtommal.
A hormonvizsgálat is csak azt mutatná, hogy haladsz a klimax felé, sok más relevaanciája nincsen.
A leírtak alapján szakmailag indokolt lenne a szövettani vizsgálat. Ilyen menopausa környéki vérzészavarban vidzonylag gyakori a méhnyálkahártya burjánzása, ami kezelést igényel, mert anélkül akár rosszindulatú elváltozás is elindulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!