Genitális herpesz mikor fertőz?
Mindig rizikós. Orális HSV1 esetén olvastam, hogy havonta 1-6 alkalommal van tünetmentes fertőző ablak (asymptomatic shedding), amikor termelődik annyi vírus a szájüregedben, hogy az fertőzőképes. Feltételezem, hogy genitális HSV2 esetén is hasonló a helyzet. Az első évben az időd max. egyharmadában fertőző vagy, csak kevésbé, mintha tünetes lennél. Második évtől ez kb. 1 ötöd. Ezt a kockázatot tudod tovább leszorítani óvszerrel és szuppresszióval (acyclovir és/vagy lizin C).
Szintén egy high-level stat: óvszer nélküli együttélés esetén évente 10% az esély, hogy átviszed, tehát egy hosszútávú kapcsolat esetén szinte biztos.
Persze, hogy megfertőzheted, úgy hogy nincs tüneted!
Én, mikor elkaptam a páromtól, nem tudtam mire vélni, mert tünetmentes volt pár hónapja. A fertőzést követően két héten belül láthatóak a jelek, hogy elkapta valaki, így ez is azt mutatja, hogy tünetmentesen fertőzött meg.
Az std. hu-n, nemibetegségekre specializálódott honlapon, ahol a Belvárosi Orvosi Centrum std és hpv centrumának orvosai írnak, mindent megtudhatsz! Van orvos válaszol rész is a honlapon, nézd át.
A nemi herpesz bármikor fertőz, bármikor üríthet az egyén vírust magából!
Az, aki azt hiszi, hogy elég óvszerrel csinálni, a tünetek elmúlása után pár napig, hétig, az majd úgy jár, mint én!
Ne higgyetek, kérlek annak a férfinak/nőnek, aki ezt állítja, járjatok utánatok magatok ezen a honlapon (std.hu), vagy hívjátok fel a Belvárosi Orvosi Centrumot.
Elmondják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!