Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » 36 évesen milyen fogamzásgátló...

36 évesen milyen fogamzásgátló tablettát szedtek?

Figyelt kérdés

3 gyerek ,3 spirál ,hüvelygyűrű használata után úgy döntöttem megpróbálom a gyógyszert.szedtem azt is régen ,de a 3. fiam az mellett sikerült,igy eddig fenntartással kezeltem.

De most kényelmesebb lenne,a gyűrűt nem szerettem.:( ötletek?

2010. máj. 17. 10:23
 1/3 anonim ***** válasza:
Szintén 36 vagyok 3 gyerekkel!:) Én a Tri-Regol-t szedem,nekem jó!
2010. máj. 17. 10:39
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha eddig nem szedtél gyógyszert akkor most 35 felett már ne kezd el.

NEM javasolt készítmények, eszközök 35-40 éven felüli nőknek

KOMBINÁLT TABLETTA (indokok lent)

SÜRGŐSSÉGI TABLETTA: a nagy dózisú hormon felboríthatja a szervezet ciklusát, ami érett korban egyáltalán nem ajánlott, fiatalabbaknak is csak végső esetben, "tűzoltásra".

PESSZÁRIUM: bár történelmi jelentőségű, de elavult módszer.

TAPASZ: a hetente cserélendő megoldás magas hormontartalma miatt nem előnyös ebben az életkorban.

A kombinált tabletták ugyanis egyszerre tartalmaznak ösztrogént (tüszőhormont) és progeszteront (sárgatesthormont), amik a magasabb rizikócsoportba sorolt nőknél, mint például a dohányosoknál, a szív, vese- és hormonrendszeri problémákkal küszködőknél, a cukorbetegeknél, valamint a negyedik iksz felé közelítve is, emelik a mélyvénás trombózis (érelzáródás) kialakulásának gyakoriságát. "Érdemes 35 körül elvégeztetni azt a vérvizsgálatot, - az APC rezisztenciatesztet -, amelyből a véralvadási faktor kimutatásával megállapítható, hogy van-e mélyvénástrombózis-hajlama az illetőnek. Ha igen, leszűkül a védekezési paletta, és tilos kombinált tablettában gondolkodnunk" - mondja Kovács Róbert, aki arról is tájékoztatta a Női Lapozót, hogy ezt a vérvizsgálatot célszerű a fogamzásgátló tabletta szedése előtt, már fiatalabb korban is elvégezni. Így sokkal jobban megelőzhetők a későbbi, 35 éven felül jelentkező problémák.

Az egyik legfontosabb különbség a fogamzásgátlásban - amit a nők életkora határoz meg -, hogy csak 40 éves korig ajánlanak tablettát az orvosok, utána más megoldást javasolnak. Mivel az antibébi-tabletták megjelenése óta a nők többsége mai napig így védekezik, ez egy olyan alkalom, mikor nem egyszerű nőgyógyászánál szembenéznie életkorával. Tudni kell, hogy az orvos nem azért javasol új megoldásokat, mert őskori, rákot okozó készítményeket szednének, az indok a női szervezet hormontermelésének megváltozásában keresendő. Az évek múlásával ugyanis csökken az ösztrogéntermelés a női szervezetben, amit veszélyes lenne a tabletták ösztrogéntartalmával "túlpótólni".

Ajánlott módszerek

MINIPILLEK: csak progeszteront (sárgatesthormont) tartalmaznak, 40 éves kor fölött és bizonyos krónikus betegséggel küzdőknek is ajánlott, de még szoptatáskor is.

FOGAMZÁSGÁTLÓ INJEKCIÓ: progeszteront tartalmaz. Mivel ösztrogén nincs benne, 40 fölött, trombózis-hajlamnál, vagy magas vérnyomás esetén is ajánlott, sőt még szoptatáskor is. 3 havonta kell beadatni.

BŐR ALATTI IMPLANTÁTUM: 3-5 évig fejti ki hatását. A bőr alá beültetett progeszteron fokozatosan fejti ki hatását.

MIRENA IUS: ez az alacsony hormonszintű spirál elsősorban a már gyermeket szült nőknek ajánlott, 5 éves időtartamra. Egyes nőgyógyászok szerint problémamentes átmenetet biztosít a menopauzális hormonterápia felé. 35 év felett kifejezetten javallott azoknak a nőknek, ha a fogamzásgátlás, a heves menstruációs vérzések vagy vérzészavarok megszüntetése az elsődleges cél.

HÜVELYGYŰRŰ: alacsony, de kombinált hormontartalmú módszer. Kevesebb mellékhatása van a hormonoknak, mert helyben fejtik ki hatásukat. .

ÓVSZER: a férfi kondom mellett kevesen tudják, hogy létezik női óvszer is, két gyűrűje van, nagyobb, mint a férfi óvszer, és szinte kibéleli az egész hüvelyt.

NEM HORMONÁLIS SPIRÁL: a legalább egyszer szült nőknek.

SPERMICIDEK (lokálisan ható kémiai szerek): hüvelykúp, gél, spray: nem rendszeres nemi életet élőknek és változó korú nőknek is ajánlott.

TERMÉSZETES VÉDEKEZÉS (megszakított közösülés, naptármódszer, hőmérőzés, irrigálás, stb.): bármeddig alkalmazható.

STERILIZÁCIÓ: egyre jobban ismert és választott módszer a petevezeték-elkötés.

"Ma már nagyon ritka, hogy valaki olyan elavult tablettát szedjen, mint az Ovidon. Nekik természetesen korszerűbbet ajánlok, de ezzel együtt úgy látom, a nők többsége tájékozott a fogamzásgátlás kérdéseiben" - összegzi tapasztalatait Dr. Kovács Róbert, akit arra kértünk, egyrészt ajánljon készítményeket a 35-ön felüli korosztálynak, másrészt sorolja fel, mit érdemes kerülniük. A cikk keretes részében megtalálod ezeket.

2010. máj. 17. 10:51
 3/3 anonim ***** válasza:

36 évesen én még szedtem gyógyszert,sőt 40 évesen is.Semmimbajom nem lett tőle!Pedig az orvos és asszisztensnő erősen vészmadarazott...

Való igaz, el kell menni ellenőrzésre évente, nincs e komolyabb gond, de ha minden oké,szedheted. A mai bogyók lényegesen kevesebb hormont tartalmaznak, mint a 10-15 évvel ezelőttiek,kevesebb a mellékhatásuk is.

Bár nem vagyok orvos, én azt tanácsolom neked, nyugodtan szedd a bevállt tabit,de nézesd magad évente,igy semmi gond nem lesz!!

2010. máj. 17. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!