Ha mindenhol ennyi rosszat lehet hallani a fogamzásgátlóról, miért szedik annyian?
Mert a trombózison kívül súlyos kockázata nem nagyon van (az adenoma, amit a 2. említ, az elég ritka, pláne hogy bajt is csináljon), sőt a nőgyógyászati daganatok (méhnyakrák, méhtestrák) ellen inkább véd, mert kedvezőbb hormonhatások érvényesülnek. Ezentúl elég biztonságos, kicsi a hibaszázalék, annak a többsége is a rossz alkalmazás következtében történik.
Az óvszer is nagyon jó, sőt előnyösebb lenne a nemi betegségek miatt, de sokan túl kényelmetlennek tartják a monogám párkapcsolatban. Ráadásul ha szakad, akkor ott a valóban hormonbombának számító eseményutáni...
Szóval összességében észen kell lenni, figyelni kell a használatára, viszont egy biztos, és nem ártalmas fogamzásgátló módszer.
A rettegők többsége pedig csak szimplán fekete-fehérben látja a dolgokat, és nem képes mérlegelni a lehetséges előnyök és hátrányok között. Egy trombózisra hajlamos lányt természetesen lebeszélnék a tablettáról, ahogy egy szeleburdi 17 évest is, de egy monogám párkapcsolatban hosszabb távon teljesen jól működő fogamzásgátló eszköz.
Miután egyszer elszakadt a gumióvszer, inkább hanyagoljuk, így a nőgyógyászom egy alacsony hormontartalmú tablettát írt fel, vérvétel és elbeszélgetés után. Persze tájékoztatott a további lehetőségekről is, amin elgondolkodtam. Viszont a spirál, mivel ki kell hozzá tágítani a dolgokat ott lent, főleg olyan nőknek ajánlott, akik már szültek.
És igen, a tablettának, mint minden egyes fogamzásgátlási módszernek, megvannak az előnyei és a hátrányai. Jelenleg nálam az előbbi van többségben, mivel megbízható, beállította az amúgy rendszertelen menzeszem, nem tapasztaltam semmi mellékhatást. De nem tervezem 10+ évekig szedni, úgy vagyok vele, hogy amikor már anyagilag és az életünkben úgy vagyunk a párommal, hogy "becsúszhat", akkor kipróbálom a naptáras, hőmérős dolgot. Addig pedig számomra ez a legjobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!