Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Tényleg fogamzásgátló kell?

Tényleg fogamzásgátló kell?

Figyelt kérdés
17 éves vagyok, 6 éve menstruálok és még mindig rendszertelen a ciklusom (nem 2-3 nap késésről, sietésről van szó). A háziorvosom azt mondta, hogy a foggátló lenne a legjobb, az helyre tenné a hormonjaimat. Van párom, akivel szeretkezünk, de még így sem tartom a tabit jó megoldásnak, mert rendkívül negatív véleményeket hallottam róla. Nődokihoz mindenképp megyek majd, de addig szeretném kérni a ti véleményeteket, tapasztalataitokat a foggátlóval és a rendszertelen mensivel kapcsolatban. Nem vágná teljesen tönkre a szervezetemet?
2016. aug. 6. 20:12
 1/8 anonim ***** válasza:
Attól függ mi áll a háttérben, ezt nőgyógyász tudja megmondani. Ha funkcionális csúszásokról van szó, akkor előfordulhat, hogy az alapbajt (mivel azt nem ismerik) nem gyógyítja, de legalább számolhatóvá válik a ciklusod és nem burjánzik a nyálkahártya, mert mondjuk késik három hónapot. Szóval nem tönkrevág, hanem egy ideálisabb állapotot próbál megközelíteni.
2016. aug. 6. 20:17
 2/8 anonim ***** válasza:
Nőgyógyász látott már? Ő mit mond? Én szedek tablettát, semmi bajom nincs tőle.
2016. aug. 6. 20:19
 3/8 A kérdező kommentje:
Nőgyógyásznl még nem voltam, de már van időpontom. Én sem csak a szedésétől félek, hanem attól, hog mi lesz utána?! Ez csak elfedi a problémát, nem megszünteti, és ha abbahagyom, ugyan olyan lesz minden, csak még + hormonnal "fertőzve".
2016. aug. 6. 20:26
 4/8 anonim ***** válasza:
Lassan már mindenre azt mondják a nőknek, hogy "akkor szedj foggátlót"... de amúgy semmit nem old meg, csak addig amíg szeded, utána pedig egy fokkal rosszabb lesz, vagy még több gondot is okoz. EZ aztán a jó megoldás. Inkább kezelni kéne azt ami a problémát okozza, jaaa, persze ehhez több meló kell, az orvosok meg azt nem szeretik.
2016. aug. 6. 20:28
 5/8 anonim ***** válasza:

én szedek, de azért, mert kell..., enélkül csak rosszabbak lennének a tüneteim...

nem szeretem, mert néha hangulatingadozásaim vannak, illetve a mellfájdalmam még mindig nem múlt el, de ez az egyetlen olyan fajta, ami jó...

az olyan dokit messziről kerüld el, aki minden komolyabb kivizsgálás nélkül felírja a tablettát

2016. aug. 6. 20:37
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező! Tökéletesen látod. A tabletta nem állítja be a menstruációdat, hanem megszünteti azt, helyette hormonokkal megvonásos vérzést produkál, attól fogsz vérezni kb. 28 naponként.

Tehát ELFEDI A PROBLÉMÁT nem megoldja. Egyébként nekem 19 éves lányom van, kb. 5-6 éve menstruál és talán most kezd közelíteni a viszonylag számolható beálláshoz a mensije. Egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor jött meg neki pontosan. És még sem izgulunk, nem rohanunk dokihoz, aki egy dolgot tud csak erre a problémára, a fogamzásgátlót. Pedig a lányom is él már nemi életet. Hidd el nem jó megoldás, és ki tudja mi lesz utána, ha abbahagyod. Szerintem hagyd így ahogy van, a szervezetednek adj időt, majd kialakul és beáll valalmennyire egy viszonylagos rendszerbe. Ne tedd magad tönkre hormonokkal.

2016. aug. 6. 20:37
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Az a probléma ezzel az egésszel, hogy nemcsak rendszertelen, de olyan erős görcseim is vannak, hogy gátolnak a mindennapi teendőimben, és ez sem normális, viszont az orvosom szerint erre is megoldás lenne a tabi. És lássuk be, tényleg nem maradozhatok ki a suliból havonta 2x csak azért, mert megvan.
2016. aug. 6. 20:43
 8/8 anonim ***** válasza:

Figyelj, menj el dokihoz, mert állhat a háttérben pl. endometriosis. Nagyon ritka, és inkább funkcionális lehet a problémád (vagyis nincs szervi bajod, nem tudják mi az oka), de ki kell zárni.

A görcsölésre és a ciklusbeállításra is lehet segítség a fogamzásgátló. Sokan ódzkodnak tőle, mint a tűztől, mert "jáááááj, nem megoldás"... csak éppen egyik okos sem írta le, hogy akkor MI A MEGOLDÁS egy olyan állapot esetén, aminek nem tudjuk az okát és mechanizmusát.

Egyébként a tabletta protektív az emlő daganatokon kívül megjelenő összes női nemi szervi daganattípussal szemben - ez azért fontos, mert a rendszertelen ciklusú, felborult hormonháztartású nők pont hogy hajlamosabban a daganatokra hosszabb távon. Szóval ezért van ez a "problémaeltusolás".

2016. aug. 7. 09:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!