Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Még soha nem voltam mammográfi...

Még soha nem voltam mammográfián, most mennem kell, és nagyon félek, mert rengeteg negatív dolgot halottam és olvastam róla. Akik már voltak, válaszolnátok pár kérdésre?

Figyelt kérdés
Hány centi vastagra,vagy inkább vékonyra préselik ki a melleket? Igaz, hogy kb. 2-centisre? Nagyon fáj? A préseléstől nem deformálódik el véglegesen? Ugyanolyan marad mint volt, vagy lógós lesz? Milyen erős a nyomás? Igaz,hogy kb mintha 20 kiló súlyt tennének rá? Mennyi ideig préselik? A gép vagy az asszisztens szabályozza az erősséget? Igaz az hogy a nyomástól megrepedhetnek, az erek, és szétszakadozhatnak a szövetek? Azt olvastam, ha már vannak rákos sejtek, ettől szét terjednek, és áttéteket alkotnak. Bocs a rengeteg kérdésért, de nagyon sok bennem a kétely.

2016. júl. 8. 13:27
 1/8 anonim válasza:
pontosan miért is kell menned mert én egy éve voltam és semmi ilyesmit nem csináltak
2016. júl. 8. 13:34
 2/8 anonim ***** válasza:

Érdekes első....

Nem fogják 2cmre préselt, kérdező, az fizikai képtelenség. Nem reped vagy szakad semmi, nem deformalodik el, nem fog lógni. Inkább kellemetlen, mint fájdalmas, bár az is igaz, hogy azon az oldalon, ahol a cisztak voltak fájt, a másikon nem. Az asszisztens állítja be a lapokat. Az egész vizsgálat pár perc lesz, ki lehet bírni.

2016. júl. 8. 13:42
 3/8 anonim ***** válasza:

Annyira préselik össze, amennyire a mell engedi.

Elviselhető a fájdalom. Viszont, ha valakinek igen alacsony a fájdalomküszöbe, akkor persze neki érzékenyebb, fájdalmasabb lehet.

2*6-10 másodpercet simán ki lehet bírni, pláne ingyenes a vizsgálat és az ember életét mentheti meg.

Ha véglegesen eldeformálódna, akkor nem végeznék el így ezt a vizsgálatot. Millió ember volt már ilyen vizsgálaton és mindenkinek ugyanolyan maradt a melle, persze az évek előrehaladtával a mell formája is szokott változni, de nem a vizsgálattól lesz esetleg megnyúltabb.

Ugyanolyan marad a mell a vizsgálat után is, mint előtte.

Nyomást tényleg lehet érezni és fájdalmas is lehet, de mint írtam, igen rövid ideig tart ez a vizsgálat és kibírható.

Nekem még soha nem repedt fel a mellemnél a bőröm, nem vérzett, nem szakadozott, de a környezetemben sem, senkinél. Voltam már vagy 8X ilyen vizsgálaton, úgyhogy 8 éves tapasztalatom van, hogy a mellem sem a vizsgálattól, sem utána nem változott, nem sérült meg.

Ha szétterjednének e vizsgálattól a rákos sejtek, szintén tiltva lenne ez az eljárás. Amit olvastál, az mendemonda.

2016. júl. 8. 13:43
 4/8 anonim ***** válasza:

Itt egy videó róla, hogyan csinálják

[link]

2016. júl. 8. 13:47
 5/8 anonim ***** válasza:
Nahàt én is kb îgy indultam neki,nagyon féltem tőle.Aztàn ahhoz képest semmiség volt.Ne félj tőle felesleges😃
2016. júl. 8. 17:32
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!Kicsit megnyugodtam, de azért még vannak kételyeim. Köszönöm a linket, nagyon jó ötlet volt! Megnéztem, és kerestem többet is a témában. Sajnos olyat is találtam, ahol a hölgy arca igencsak eltorzul a fájdalomtól a vizsgálat alatt. ( https://www.youtube.com/watch?v=IbVcpcyce8Y)

Ez persze nem propaganda videó. És ilyen kommentet is találtam: "Kétszer voltam, köszönöm nem megyek többé. Mindkét alkalommal fájt, a második alkalommal, amikor jeleztem, hogy nagyon fáj, a nővér még jobban összenyomta, miközben prédikált arról, hogy így kell. A mellszövetem teljesen összetört, időbe telt, amíg a fájdalom elmúlt. Élesen kitapintható maradt a vizsgálati mező határa, mert nem regenerálódott vissza a mell eredeti állaga. Bánom, hogy elmentem." Hétfőre van időpontom, még kettőt aludhatok rá, de nem vagyok benne biztos, hogy rászánom magam.

2016. júl. 9. 01:10
 7/8 anonim ***** válasza:
Nézd kérdező, nekem évente kell járnom. Nem egy zászlós menet, az igaz, de valamit valamiért. Végül is az életed múlhat rajta. Hidd el, ki lehet birni. Ráadásul mindenkinek más a fájdalom küszöbe, lehet hogy te utólag azt mondod, kár volt tőle félned. Nem elmenni, ha beutaltak rá nagyon nagy butaság lenne
2016. júl. 9. 05:40
 8/8 anonim ***** válasza:

A 7-sel is teljes mértékben egyet értek.

Lehet, soha nem lesz gondod a melleiddel, de lehet, egyszer más késő lesz, mert nem mentél el mammográfiára. Ekkor - a tapasztalatok szerint - arra fogsz gondolni, "miért nem voltam hajlandó kibírni évente 2*10 másodpercet, mert akkor még időben lennék..."

Ezeken kívül akkor menj, amikor a tapasztalatod szerint a legkevésbé érzékenyek a melleid. Pl. menzesz idején nem is szokták tanácsolni, mert akkor fájdalmasabb lehet a vizsgálat.

Ne arra gondolj, a videóban eltorzult valakinek az arca, hanem arra, az életedet mentheti meg, millió ember túlesett már a mammográfián, nem egy szülés, nem egy operáció, nem egy aktív vesekő, nem egy akut vagy krónikus történés, hanem egy életet megmenthető, rövid ideig kellemetlen eljárás, amit eddig mindenki túlélt.

2016. júl. 9. 09:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!