3 hónapja szültem, tegnap jött meg a gyermekágy utáni 6 hetes cytológiai vizsgálat eredménye ( HPV pozitív, P3-as lelettel). Nem tudom hogyan történhetett a fertőzés, hiszen terhes voltam?
A HPV egész életben benne maradhat az emberben, szóval, ha nem voltatok mindketten szüzek, amikor összeházasodtatok, akkor valamelyikőtök házasság előtt is összeszedhette.
A cytológiai vizsgálat nem egyenlő a HPV-szűréssel, negatív cytológia mellett is lehet valaki HPV fertőzött, és rossz cytológiai eredmény is lehet HPV nélkül.
Becslések szerint a lakosság 50-80%-a találkozik élete során valamelyik HPV vírussal, szóval, ha valaki HPV fertőzött, még nem a világvége. De főképp a 16-os és 18-as onkotípusú vírusra érdemes odafigyelni (rendszeres szűrés), mert ezek okoznak leggyakrabban méhnyakrákot.
A HPV fertőzött bőrfelületek (nemi szervek) közvetlen érintésével terjed (azaz nem kell "behatolásnak" történnie), de WC ülőke, kád stb. nem terjeszti.
A szülés közben biztos nem kaphattad el, mert hónapok, évek kellenek a HPV-nek, hogy cytológiai eltéréseket okozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!