Mennyire megbizható a mammográfiás vizsgálat? Mindent kimutat? Miért csak 2 évente kell menni?
Üdv!
A mammográfiás vizsgálat az emlődaganat kimutatásának a legpontosabb vizsgálati módszere szerintem. Nekem volt egy cystám és elképesztő mennyire látszott a felvételen minden. Igaz a doktornő mindent megmutatott rajta. Azért nem lehet gyakran végezni ,mert sugárterheléssel jár így ártalmas. 40 év felett évente kellene végeztetni.
Mondjuk lehetne MR-el vizsgálni az emlőt de drága ahhoz, hogy tünet nélkül mindenkinek elvégezzék. Remélem megérjük azt az időt, amikor nem nekünk ártó géppel nézik meg mi bajunk.....
Lehet, hogy szükséges, de nekem szörnyú élményem van a mammográfiai vizsgálatról.
Túl vagyok már az ötvenen. Kb. 40 éves koromban voltam mammográfián, de nekem annyira összecsípték a szerkentyűjükkel a mellemet, hogy ott is felordítottam és utána napokig még hason sem tudtam aludni, borogatni kellett. Nem tudtam melltartót sem felhúzni, sőt attól is fájdalmaim voltak ha a ruházatom hozzáért. Így aztán nekem hiába küldenek "behívó" papírt, én oda többet nem megyek.
Inkább azt csinálom, hogy hetente tapintással gondosan átvizsgálom a mellem. Szerencsémre ez a durva, fájdalmas vizsgálat nem okozott semmi elváltozást és azóta sem tapasztalok semmi gondot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!