Miért mondják lassan mindenre, hogy nem lehet menstruáció alatt?
De komolyan, mintha halálos betegek lennének a nők, állítólag se kádban fürdeni, se gyantáztatni, se vért adni (akár vérvétel, akár véradás), se sportolni és még sorolhatnám.
Én csinálok mindent, pedig görcsölös vagyok, sose akadályozott semmiben. Max pihentem fél-1 órát.
Kádban fürödni: lehet vagy sem, én nem szívesen fürdök olyan vízben, amibe épp folyik kifele belőlem a vér. Azt se tartom valami gusztusosnak, hogy a bennem lévő tampon felszívja a fürdővizet.
Gyantáztatni: mit? Kezedet-lábadat nyugodtan. Nemi szervet szerintem nem kell megmagyaráznom, miért nem illik olyankor gyantáztatni. Ha kozmetikai szalonban dolgoznál, talán megértenéd.
Vért adni: épp eleve ömlik kifele belőled a vér, és még vért adnál? Az emberi szervezetnek nem tesz jót a hirtelen nagy vérveszteség. Laborvizsgálatra is azt tanácsolják, hogy ha csak nem sürgős, várjuk meg a menstruáció végét, pedig ott jóval kevesebb vért vesznek le, mint egy véradásnál.
Sport: attól függ, milyen sport. Vannak olyan tornagyakorlatok, amik a menstruációs görcsök enyhítésére nagyon jók. De pl. egy fejállást vagy kézállást biztos nem vállalnék be, és egy maratoni futást sem.
Egyébként pár évszázada sokkal durvább dolgokat tiltottak meg a menstruáló nőknek. Volt olyan kultúra, ahol ilyenkor a nők nem érhettek hozzá senkihez, vagy nem mehettek ki az utcára, és nem azért, hogy ne erőltessék meg magukat, hanem mert tisztátalannak tartották őket.
Kádban fürdeni azért nem ajánlatos, mert vérbőséget okozhat és erősebb vérzéshez vezethet. Gyantáztatni lehet, de pl nekem nagyon érzékeny a bőröm meg úgy általában mindenem menzesz idején, ezért inkább megvárom a végét. Vérvételt leírta az előző válaszoló. A sportról annyit, hogy nekem olyan erős gőrcseim vannak, hogy a nincs olyan sport, amit akkor tudok csinálni, illetve nekem a vérzés erősődik, ha megeröltetem magam.
Szóval mindent lehet, nincs olyan, hogy tilos, de van, akinek igenis nem tesz jót vagy nem bírja.
Az 1-es jól összefoglalta, talán csak a fürdőzéshez tennék hozzá:
menstruáció alatt a méhszáj nyitva van és ennek következtében sokkal könnyebb bármilyen fertőzést elkapni ebben az időszakban. Igen, még a saját fürdőkádadban is.
Strandon pedig a tampon se véd meg, sőt, kiválóan felvezet a kihúzószállal mindent.
Hogy bővítsem a listát: a méhszáj állapota miatt a szex is kerülendő ilyenkor, és még óvszerrel is csak óvatosan lehet. A nagy duhajkodás ugyanis képes "visszapumpálni" a vért, ami elég komoly endometrózishoz és később akár meddőséghez is vezethet.
Mindennek megvan a maga oka, ettől függetlenül az egyénen áll a döntés, hogy mi az a kockázat, amit bevállal, s mit nem.
És régen valóban rosszabb volt, akkor nem is volt választásod, ki kellett maradnod.
Miért viselkednek "úgy"?
Tapasztalatból?
De nem értem, miért érdekel, hogy más mit ajánl és mit nem. Ettől függetlenül te lehetsz fsza csaj és bevállalhatsz mindent, ha bírod!
Miért fáj az, ha másnak az életkedve is elmegy, vagy csak az egészségét félti és kíméli magát havonta pár nap.
Senki nem tiltja. Fürödj kádban nyugodtan. Vért is adhatsz, max letagadod. De a te saját felelőséged, ha ájultan végzed! De mehetsz strandra is, ha összeszedsz egy fertőzést, az szintén neked lesz kellemetlen. Szexelni is lehet ha nem zavar a fertőzésveszély ilyenkor. Sportolni is szabad ha jól esik.
És én ezek közül egyiket sem vállaltam/vállalnám be soha, mégsem pihenek többet ezeken a napokon. Ugyanúgy elvégzem a fizikai munkámat, annyi, hogy több folyadékot igénylek ilyenkor valamiért. Ugyanúgy főzök, takarítok otthon is. Mert ezeknek nincs veszélye ellenben az általad felsoroltakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!