Biztos, hogy a tabletta véd a 7 napos szünetben?
Nekem is azt mondta a nőgyógyászom, hogy nem véd, azalatt másképp kell védekezni. Én mindenesetre nem kockáztattam...
Hogy mióta szeded, teljesen mindegy.
Egyetlen esetben nem véd a gyógyszer a szünetmentes napokon, ha a szünet után a 8. napon nem folytatod a következő levéllel. Akkor valóban visszamenőleg a szünetre sem biztos a védelem, de egyébként, ha normálisan szeded és folytatod a következő levéllel, akkor véd a szünet ideje alatt is.
Egyszer szedtem gyógyszert több, mint 4 évig, aztán másfél évig és egyáltalán nem alkalmaztam kiegészítő védekezést a szünet alatt, csak akkor, ha antibiotikumot szedtem, mert az ugye csökkentheti a hatását.
És nem lettem terhes. Akkor lettem terhes, mikor terveztük a férjemmel a babát, sőt, még akkor is több, mint fél év kellett, hogy összejöjjön.
Szóval nyugi, a szünetben is védett vagy, ha megfelelően szeded és a szünet után is folytatod a szedését!
Nem tudom, miért mondta ezt az orvosod, amikor nem igaz. A kombinált tablettánál az aktuális tabletta a hatását nem órák alatt fejti ki, és a hatása sem tűnik el rögtön, ha kihagysz egy szemet.
Elsődlegesen ugye a peteérést (egyszerűsítve, köznapiasan fogalmazva) gátolja. Beszeded a tablettákat, nincs peteérés, mert van egy mesterséges hormonszint, amit beviszel. A 7 napos szünetben ez ugye fokozatosan csökken, ami már készteti a szervezetet, hogy a természetes állapotokat visszaállítsa, ott vannak a tüszők, készen az ovulációra. ITT a csavar! Amikor beszeded az egy hét szünet után az újabb tablettát, az megakasztja ezt a folyamatot, így az ovuláció nem következik be.
Akkor van probléma ha az újabb levél tablettát legalább 2 napos késéssel kezdik meg, mert itt már meg van az esély arra, hogy olyan alacsony a hormonszint, hogy megtörténik a tüszőrepedés. (Persze még a tabletta további hatása, hogy gátolja a megtermékenyülést és a kevésbé megvastagodott nyálkahártya miatt az esetleges beágyazódást, de akkor is csökken a védekezés hatékonysága).
Négyes vagyok.
Én évekig szedtem tablettát, soha nem volt gond, amikor pedig akartuk a babát, egyszerre teherbeestem. Legutóbb egy órát beszélgettünk a dokimmal, hogy milyen védekezési módszert válasszak, és felmerült a hormon injekció. Mondta, hogy a gyógyszergyárak úgy vállalják a felelősséget, hogyha három havonta be van adva, pedig 9-12 hónapig is véd, de a gyárak inkább kevesebbet írnak a tájékoztatóra, hogy biztosra menjenek. Szerinted tablettánál megkockáztatnák, hogy azt írják, hogy véd, miközben nem? Én soha nem hallottam arról, hogy ne védnének a tabletták a szünetben. Hát pont az a lényege a tablettának, hogy ne kelljen kiegészítő védekezés mint pl a pharmatex termékeknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!