Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Az ókorban volt valami nőgyógy...

Az ókorban volt valami nőgyógyászhoz hassonló doktor?

Figyelt kérdés
arra gondoltam, hogy az ókorban is volt már olyan ember akihez a nők elmeettek a problémáikkal?
2010. jan. 15. 12:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
A bába és a javasasszony talán.
2010. jan. 15. 12:40
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem volt, max tényleg javasasszony, de sztm még az se, ha meg volt is, max a szülésben segített.

Egyéb nőgyógyászati panaszokban nem tudtak mit csinálni, meg abban az időben sztm nem is beszéltek ilyesmiről. LEhet, hogy nem így volt, én így gondolom.

2010. jan. 15. 12:47
 3/12 A kérdező kommentje:

na jó de szerintem azok nem olyan régiek

pl: az ókori görögöknél volt ilyen, és akkor hogyan oldották meg a nők a menstruációs problémáikat?

2010. jan. 15. 12:47
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Valoszinubb, hogy egy " àltalànos" orvos volt, meg a " vajàkos" asszonyok.ne feledjuk, hogy az okorban, sot, az arab orszàgokban az orvostudomàny igen fejlett volt, boncoltak is! Elsosorban gyogynovenyeket, fuveket hasznàltak " gyogyszerként". Az okorban is alkalmaztak pl un "terhességi teszteket" ( valahol olvastam rola, màr nem tudom pontosan mi volt ez :)), igy minden bizonnyal foglalkoztak a nokkel és egészségukkel. Hacsak a Hippokratészi eskut nézzuk, màr abban is az àll, " nem segitek egyetlen asszonyt sem hozzà magzata elhajtàsàhoz"
2010. jan. 15. 13:10
 5/12 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat

tehát akkor a görögök már el tudták volna vetetni a nemkívánatos babákat

hogyan?

2010. jan. 15. 13:32
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Nemcsak a gorogok :) Vagy mérget adtak az asszonynak, vagy késobb - mivel ràjottek hogy ez igy nem tul jo, hisz a no is meghal- fizikai modszereket alkalmaztak, valoszinuleg utotték a no hasàt..Ez sem bizonyult sokszor hatàsosnak, igy sajnos sokszor az ujszulottet olték meg.
2010. jan. 15. 13:40
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Van otthon orvostörténeti könyv, majd este megnézem. Csak azért írtam be, mert így megőrződik a kérdés a listámban. :-)
2010. jan. 15. 13:44
 8/12 anonim ***** válasza:
69%
voltak az ókorban is nőgyógyászok csak annyit értettek hozzá mint tehén a tojáshoz. azt hitték a nőkről hogy csövek. és ha nem látnak fel akkor a cső eldugult. tehát minden esetben ezt hitték.
2010. jan. 15. 14:25
 9/12 A kérdező kommentje:

köszi

és mit csináltak akkor az "eldugult csövekkel"

jézus ez kezd egyre ijesztőbb lenni...

2010. jan. 15. 14:38
 10/12 anonim ***** válasza:
Azt nem tudom mit csináltak. erre is azért emlékszem mert megmaradt bennem egy újságból.
2010. jan. 16. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!