Az ókorban volt valami nőgyógyászhoz hassonló doktor?
Figyelt kérdés
arra gondoltam, hogy az ókorban is volt már olyan ember akihez a nők elmeettek a problémáikkal?2010. jan. 15. 12:27
1/12 anonim válasza:
A bába és a javasasszony talán.
2/12 anonim válasza:
Szerintem nem volt, max tényleg javasasszony, de sztm még az se, ha meg volt is, max a szülésben segített.
Egyéb nőgyógyászati panaszokban nem tudtak mit csinálni, meg abban az időben sztm nem is beszéltek ilyesmiről. LEhet, hogy nem így volt, én így gondolom.
3/12 A kérdező kommentje:
na jó de szerintem azok nem olyan régiek
pl: az ókori görögöknél volt ilyen, és akkor hogyan oldották meg a nők a menstruációs problémáikat?
2010. jan. 15. 12:47
4/12 anonim válasza:
Valoszinubb, hogy egy " àltalànos" orvos volt, meg a " vajàkos" asszonyok.ne feledjuk, hogy az okorban, sot, az arab orszàgokban az orvostudomàny igen fejlett volt, boncoltak is! Elsosorban gyogynovenyeket, fuveket hasznàltak " gyogyszerként". Az okorban is alkalmaztak pl un "terhességi teszteket" ( valahol olvastam rola, màr nem tudom pontosan mi volt ez :)), igy minden bizonnyal foglalkoztak a nokkel és egészségukkel. Hacsak a Hippokratészi eskut nézzuk, màr abban is az àll, " nem segitek egyetlen asszonyt sem hozzà magzata elhajtàsàhoz"
5/12 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat
tehát akkor a görögök már el tudták volna vetetni a nemkívánatos babákat
hogyan?
2010. jan. 15. 13:32
6/12 anonim válasza:
Nemcsak a gorogok :) Vagy mérget adtak az asszonynak, vagy késobb - mivel ràjottek hogy ez igy nem tul jo, hisz a no is meghal- fizikai modszereket alkalmaztak, valoszinuleg utotték a no hasàt..Ez sem bizonyult sokszor hatàsosnak, igy sajnos sokszor az ujszulottet olték meg.
7/12 anonim válasza:
Van otthon orvostörténeti könyv, majd este megnézem. Csak azért írtam be, mert így megőrződik a kérdés a listámban. :-)
8/12 anonim válasza:
voltak az ókorban is nőgyógyászok csak annyit értettek hozzá mint tehén a tojáshoz. azt hitték a nőkről hogy csövek. és ha nem látnak fel akkor a cső eldugult. tehát minden esetben ezt hitték.
9/12 A kérdező kommentje:
köszi
és mit csináltak akkor az "eldugult csövekkel"
jézus ez kezd egyre ijesztőbb lenni...
2010. jan. 15. 14:38
10/12 anonim válasza:
Azt nem tudom mit csináltak. erre is azért emlékszem mert megmaradt bennem egy újságból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!