Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Régen mit csináltak a nők, ha...

Régen mit csináltak a nők, ha megvolt nekik?

Figyelt kérdés
Erre nagyon kíváncsi lennék :D mert ugye most a 21.században nagyon higiénikusan ellehet ezt intézni.(tampon,betét) De régen mit csináltak pl.a középkorban vagy az őskorban? De talán még nagymamáink idejében is..

2014. jan. 21. 22:05
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem valami nagy pelenkaszerűséget hordhattak (rongyokból?). A hatszáz réteg szoknya alatt simán elfért...
2014. jan. 21. 22:19
 2/6 anonim ***** válasza:

Ja, nagymamáink idejében egyébként betét helyett vatta volt (ami nagyon gyorsan átázott), meg tampon.

Ezt nézd mit találtam:

"Már az ókori egyiptomiak feltalálták az eldobható tamponokat, amik akkoriban papiruszból készültek.[forrás?] Az ókori görögök fapálcika köré csavart gézt alkalmaztak tampon gyanánt. Erről Hippokratész i.e. 5. századi írásaiban olvashatunk. Az első tamponok alapanyagai között megtalálható a gyapjú, a papír, növényi rostok, szivacsok, a fű és később a pamut is.

Orvosi eszközként a tampont körülbelül a 19. század óta alkalmazzák. Ekkoriban szalicilsavval kezelt tamponokat használtak a lőtt sebek fertőtlenítésére. Ez a gyakorlat még ma is él, az iraki háborúban is hasonló módszerrel látták el a sebesülteket.

Az applikátorral és eltávolító zsinórral ellátott tampont 1929-ben találta fel és szabadalmaztatta az amerikai Dr. Matthew Martin."

(forrás: wikipédia)

2014. jan. 21. 22:21
 3/6 anonim ***** válasza:
nagymamáink sőt még anyáink is fiatal korukban vattát használtak, a vatta elött rongyokat gyürtek oda.
2014. jan. 21. 22:21
 4/6 anonim ***** válasza:

Na, milyen jót tippeltem akkor... :D

Egyébként még ezt találtam: [link]

2014. jan. 21. 22:27
 5/6 Thomilla válasza:
Régebben (legalább is a nagyimat pár éve kifaggattam) finom természetes anyagokból varrtak maguknak betétet, amik nem áztak át, használat után kimosták őket és újra használták legközelebb. Szerintem ez a módszer higiénikusabb, mint az eldobhatóak, mert azok nincsenek sterilizálva, méreganyagokat (pl.:dioxin) és hipószármazékokat tartalmaznak (attól fehér...). Amúgy kezd visszatérni. Van egy amcsi oldal, ahol én is olvastam múlt századbéli, illetve ókori szokásokat, a menstruáció múzeuma online weboldal: [link] Grafikailag csúnyácska, de érdekes. :)
2014. jan. 22. 10:17
 6/6 anonim válasza:

Éppen ma gondolkodtam el azon amikor a fürdőszobai kukát kiürítettem, hogy Istenem, mennyire gusztustalan ez, hogy a véres betétek tamponok (persze becsomagolva és nylonzacskóban) mennek a kommunális hulladékba. Régebben mikor vegyestüzelésű kazánunk volt, ezeket elégettem, de most gázkazán van. És ugye mennyi nő menstruál naponta, és mennyi betétet használ el.

Ez egy alternatíva lehet:

[link]

Persze tisztában vagyok azzal, hogy ezeket kimosni sem egy túl kellemes élmény lehet, mert hát a mosógép 1/10-részét sem töltené meg. Kézzel meg...

2014. jan. 24. 23:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!