Hogyan kezdjem el szedni a fogamzásgátló tablettát, ha jó ideje meg se jön rendesen a menstruációm?
NE SZEDD!
A gyógyszer nem hozza helyre a ciklusod! A gyógyszer mindenkinek a menstruációját elmulasztja és csak un. közti vérzést produkál. Azaz a bajt elfedi, de nem gyógyítja meg! És majd ha abbahagyod a gyógyszert, döbbensz rá, hogy nem történt semmi változás, esetleg még rosszabb lesz, mint volt és ha peched van még meddővé is tesz!
Csak pár esetleges mellékhatás: hízhatsz tőle, véred besűrűsödhet, de akár több hetes vérzést (nem menstruációs) is produkálhat. És akkor ott van a végén a lehetőség a meddőségre, ha már kellőképpen beavatkozott a szervezeted hormonháztartásába!
A Te döntésed, de nagyon gondold meg, mert visszafordíthatatlan problémát is okozhat!
Kedves második válaszoló!
Nem tudom honnan vetted amiket írtál, tán magad is nőgyógyász vagy? Szedtem én is sokáig, meg a családomban, ismerőseim körében is sokan szedték az antibébit, mégsem lettek meddők. Nálam sem okozott egyéb nem kívánatos mellékhatást a fejfájáson kívül. Na ehhez mit szólsz? Azért mert te gyógyszerellenes vagy, még nem kéne a másik embert lebeszélni róla. Honnan tudhatod? Lehet, hogy a kérdező allergiás az óvszerre. Ezért lehet úgy döntött, hogy kipróbálja a gyógyszert.
Mindenféleképpen ki kell várni, míg megjön. Akkor kezdheted csak el a gyógyszert szedni. Lakótársamnak, miután abbahagyta a gyógyszert (2 hónap után úgy döntött, mégis szedni kéne) még várnia kellett sajnos az abbahagyástól számítva fél évet. De ő alapból is nagyon sokat küzdött a menstruációval.
Emellett a második válaszolótól kérdezném én: akkor az orvosok miért írnának fel fogamzásgátlót menstruáció szabályozására, ha nem használna? Amikor még tizedikes voltam 2 osztálytársamnak is szednie kellett, mert anélkül évente 3-4 alkalommal volt meg nekik. Így meg normálisan havonta megjött nekik, normális mennyiség. Tehát nem minden gyógyszer rossz.
Az tény, hogy nem mindegy ki mit szed, kinek mi a jó.
Kár ennyire leugatni a második válaszolót, mert igaza van.
A fogamzásgátló tabletta nem szabályozza a vérzést. Egészen egyszerűen kikapcsolja az egész, rosszul működő ciklust, és meghatározott időközönként megvonásos vérzést okoz amiatt, hogy abban a 7 napos szünetben az illető nem szedi a tablettát.
Ha nem 21 naponta tartana 7 nap szünetet, hanem mondjuk 15 nap után, akkor hamarabb jönne meg. Ha meg nem hagy szünetet, akkor nm jön meg.
Ennek az egésznek semmi köze nincsen a saját ciklusához, a gyógyszer irányítja.
Ha abbahagyja, akkor újra a saját testének kell működnie, tehát ugyanúgy szar lesz a ciklusa, mint most. Sőt, sok esetben az egyébként is rosszul működő hormonháztartást még tovább rontja.
Vagy pl. ha esetleg PCOS-e van (ami persze nem biztos, de akár az is lehet, mivel manapság igen gyakori), és nem kezelik rendesen, akkor 2. típusú cukorbeteg is lehet belőle.
A fogamzásgátló tabletta egyszerűen elfedi a bajt. Olyan, mintha minden nap fájna a fejed, és az orvos azt mondaná, hogy szedjél rá fájdalomcsillapítót.
Ha később nem szeretné, hogy gyerekvállalás előtt meddőségi kezelésre is járnia kelljen, akkor célszerűbb lenne még most kezeltetni a problémát.
És nem nőgyógyásszal (mert sajnos a nőgyógyászok 90%-a nem ért a hormonproblémákhoz), hanem endokrinológussal.
És mielőtt vki nekem esik: nem, nem vagyok orvos. Még nem. Viszont orvostanhallgató igen, tehát tanultam "némi" nőgyógyászatot és farmakológiát is, ráadásul mivel magam is hasonló problémákkal küzdök, eléggé utánajártam már a dolgoknak.
Ha annyira akarja, felőlem szedje, csak ne higgye azt, hogy meg fog tőle gyógyulni. Mert nem fog.
Jah és: "Emellett a második válaszolótól kérdezném én: akkor az orvosok miért írnának fel fogamzásgátlót menstruáció szabályozására, ha nem használna?"
Tudod ezen már én is sokat gondolkodtam.
Több oka is lehet:
1. Tényleg azt hiszik, hogy ezzel jót tesznek, hiszen tulajdonképpen a vérzés hiánya a páciens gondja, így meg vérzik rendesen. Nah meg az emberek nagy része ugye él nemi életet, szóval így lerendeznek egyszerre két dolgot.
2. Baromira nincs kedvük/idejük azzal foglalkozni, hogy normálisan megoldják a problémát. Egy tabival szépen lerendezik a dolgot pár évre, aztán majd lehet kezelgetni a lányt akkor, ha gyereket akar. Vagy csak nem értenek hozzá.
3. A fogamzásgátlók felírásáért az orvosok szép összegeket kapnak.
Nah meg mondjuk semmi értelme rendbe tenni egy ilyen ciklust, ha az illető 3 hónap után kitalálja, hogy neki nem tetszik a gumi és tablettát akar. Mert ha vkinek ennyire labilis a hormonrendszere, és nagy nehezen helyrerakják, akkor utána a tabi jó eséllyel megint szétcseszi.
Kérdező:
A te dolgod, hogy mit csinálsz. Csak tudjál róla, hogy ha elkezded a tablettát, attól még nem gyógyulsz meg. Ha majd abbahagyod, ugyanúgy nem fogsz menstruálni, mint most.
Ha az alap gondot akarod megoldani, akkor vizsgáltasd ki magad endokrinológussal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!