Mennyit számít az, ha nem a menszesz első napján vettem be a tablettát?
Hát, gratulálok..
Ezért nem való 15 éveseknek a tabletta.
Menj vissza az orvoshoz, majd ő megmondja mit tegyél.
De bármit is mond, a használati utasítástát minden gyógyszernek olvasd el.
Nem értem pontosan azóta is össze vissza szeded?
Nekem annó hónapokig nem volt mensim ezért egyszer csak elkezdtem szedni mivrel akkor már fél éve vártam hogy megjöjjön. Aze lsö levél után rendesn megjött és igy tovább az más kérédés hogy inkább ki kellett volna vizsgálni mért nem rendszeres de ezt akkoriban még lesz.rták. A lényeg hogy rendesen szedd be nagyjából uygnabban az időben és tartsd a 7 napos szünetet utána megint kezd ell amikor el kell. be kéne hogy álljon ha nem menj vissz az orvoshoz mert valami nem jó, és igy lehet hogy védettséget sem nyujt rendesen.
Ha 21 éves vagy, akkor nem kicsit fog felakadni a doki szeme, mikor előadod neki a sztorit.
Ennyi idősen már illett volna tudnod, hogy nem lehet akármikor elkezdeni a szedését. De ha nem is tudtad volna, le van írva a betegtájékoztatón.
Az, hogy nem mondta el ennyire részletesen, nem azt jelenti, hogy felelőtlen volt, ezt azért írom, ha esetleg netán eszedbe jutna a dokit hibáztatni. Mert akkor még ezer más apró részletet is elkezdhetne kifejteni, a rendelés meg nem azért van, hogy előadásokat tartson.
1. A betegtájékoztatóban le van írva, hogy mikor kell elkezdeni és hogyan kell szedni. Teljesen alapvető dolog (főleg 21 évesen), hogy mielőtt BÁRMILYEN gyógyszert elkezdesz szedni, alaposan áttanulmányozod a betegtájékoztatót!
Ne haragudj, de ez egy felnőtt embertől elvárható lenne.
2. A tabletta nem a saját ciklusodat rendezi. Úgy működik, hogy a te ciklusodat kikapcsolja. A folyamatos hormonadagolás miatt ameddig szeded, nem jelentkezik vérzés, majd amikor abbahagyod (a 7 napos szünetben), akkor a hormonmegvonás miatt egy ún. MEGVONÁSOS vérzés jelentkezik, ami nem menzesz. Nem a te szervezeted irányítja, hanem a tabletta megvonása hozza létre. Ebből következik az, hogy akkor is a szünetben kellene vérezned, ha rosszul kezded el szedni a tablettát. Az első levélnél még emiatt a "kis tévesztés" miatt előfordulhatott volna pecsételő vérzés, de az nagyon nem normális még így sem, hogy már 4 hónapja összevissza vérzel tőle. Ennyi idő alatt már akkor is normálisan kellene megjönnie (a szünetben), ha rosszul kezdted el szedni.
3. A fenti okokból kifolyólag, a tabletta soha nem fogja rendezni a ciklusodat. Addig (lenne) egy normális ciklusod, ameddig a tablettát szeded. Ha abbahagynád, akkor újra a saját szervezeted uralná a ciklusod, így megint ugyanolyan lenne, mint a szedés előtt (sőt, sok esetben még rosszabb).
Tehát a teendők:
1. Visszamész az orvoshoz, és elmondod a problémád. Valószínűleg azt fogja javasolni, hogy hagyd abba a szedését (egy teljes levélnek a végén, nem levél közben!), és várd meg, amíg rendeződik a ciklusod.
2. Ha a szedés előtt nagyon rendszertelen volt a vérzésed, akkor érdemes lenne egy endokrinológust felkeresni a problémával, mert mint mondtam, a tabletta tüneti kezelés (lenne, ha működne nálad...), nem oki kezelés. Meggyógyulni soha nem fogsz tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!