A PCOS-nak hány fajtája van, és ezek mennyiben különböznek?
PCOS vagyok, kiderült ultrahangon, és nemtudom még mire számítsak, mert orvoshoz csak későbbre kaptam időpontot...
A fajtájuktól függ, hogy teherbe eshetek, vagy hogy könnyebben kezelhető stb?
18/L
Szia!
Én 19 éves vagyok,szintén pcos-em van.Úgy tudom,gyógyszerrel kezelik,vagy egy cukorbetegeknek való gyógyszerrel,vagy fogamzásgátlóval!Ha nagyon nagyok a ciszták,akkor műtétet is szoktak javasolni,de ha teherbe akarsz esni,ahhoz később majd mindenképpen hormonkezelésre lesz előtte szükséged.
Ez van :(
Szia!
Kicsit helyesbíteném az első választ.
A pcos-nak nincsenek fajtái, max mindenkinél más, hogy mennyire "súlyos". Van, aki abszolút minden rásegítés nélkül, spontán teherbe tud esni (sajnos én nem tartozom ebbe a kategóriába). Az, hogy cisztáid vannak, még nem jelenti, hogy pcos-d van. Ha a hormonjaid is erre utalnak, az más. Sajnos nem nagyon szokták addig kezelni (tisztelet a kivételnek), amíg nem akarsz teherbe esni. Általában Diane 35 vagy Cypromix fogamzásgátlót szoktak adni, hogy legyen ciklusod és az esetleges szőrösödést, pattanásokat "kezeljék". Ha a cukroddal, inzulinoddal is probléma van akkor szoktak metformin tartalmú gyógyszert adni, ami jó hatással van az inzulinra és a ciklust is beállíthatja, a peteérést is segítheti. Ha nincs spontán ciklusod, peteérésed, akkor gyógyszerekkel tudják ezeket produkálni (Duphastont és Norcolutot szoktak a mensi meghozására adni, Clostylbegitet a peteérés elősegítésére). Van, akinél a tüszőrepedést is segítik (pl. nálam). Ezek általában be szoktak pár ciklus után válni, de persze ez sem tövényszerű. Ha nem sikeres a hormonális segítség, akkor szokták az orvosok a műtétet javasolni, amit egynapos sebészet keretein belül végeznek. Így reggel bemész, műtét és ha nem lázasodsz be, akkor másnap mehetsz is haza. A műtét során a petefészkeket ingerlik, megégetik, bemetszéseket végeznek rajtuk, hogy a "becisztásodott", visszamaradt tüszők ki tudjanak szabadulni. Sajnos nálam ez nem volt sikeres, mert műtét után is megmaradtak a ciszták. Én azt mondhatom, hogy gyorsan sikerült a betegségem ellenére teherbe esnem, mert a kezelés elkezdése után rögtön teherbe is estem, bár ekkor még sajnos elvetéltem, de rá fél évre ismét sikerült és ma már van egy 7,5 hónapos kislányom. Abszolút jól kezelhető, tehát attól ne félj, hogy nem lehet babád.
Azt írod, hogy későbbre kaptál az orvoshoz időpontot. Ezek szerint csak az uh eredmény miatt gondolod, gondolja az uh-os orvos, hogy pcos-d van? Ha igen, akkor lesz még hormonvizsgálatod, hogy kiderüljön valóban pcos-ról van szó vagy valami egész más okozza a cisztá(ka)t. Ha a cukor eredményeddel is gond lenne, akkor szoktak endokrinológushoz küldeni, aki inzulinrezisztencia-vizsgálatot is csináltat. Általában életmódváltással, sporttal, ha szükséges diétával, nagyon jól "kezelhető" a pcos, javítható az állapot.
Ne aggódj, nem katasztrófa ez a "betegség".
Az orvosom csinálta az uh-t, és megvolt a laborvizsgálatom, meg is nézte, és úgy mondta hogy pcos. én mindenhol azt olvastam, hogy nem lehet műteni, de akkor ezek szerint mégis. :) meg azt is halottam h több fajtája van, de akkor tényleg csak attól függ mennyire "súlyos". kicsit megnyugodtam, bár majd akkor fogok teljesen, ha már "kezelnek".
egyébként ez a műtét fájt, és ezt hogy csinálták, nem vágtak fel, vagy igen?
Én úgy kezdtem el a legelején a fogigátlót, hogy 4 hónapja nem volt meg. Szóltam erről a dokinak és arról is, hogy kell fogigátló, és ő fel is írta nekem, én pedig elkezdtem szedni. Vannak viszont, akik addig nem írják fel, amíg nem jön meg a mensi. Általában ők vannak kevesebben, ők a lelkiismeretesebbek, mert talán ők kivizsgálják, hogy miért is nem jön meg. Nálad mondjuk a pcos jó indok erre, feltéve, ha a hormon értékeid is alátámasztják az elméletemet. Szerintem, a vizsgálatok eredményének fényében, fog adni gyógyszert és elkezdheted szedni, de ez tényleg az orvostól függ.
Örülök, hogy segíthettem. Ha a későbbiekben lenne még kérdésed, nyugodtan írhatsz privit is. Ha tudok valami okosat írni, ami segíthet, megteszem.
köszi mindenkinek! fogigátlót mindenképp szeretnék szedni, mert komoly kapcsolatom van :) ha voltam dokinál akkor írok ide hogy végülis hogy lett :) addig is mindenkinek jó egészséget! :)
üdv: Sz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!