Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Van itt olyan nő, akinek...

Van itt olyan nő, akinek volt/van PCOS-a?

Figyelt kérdés
Hogyan derült ki, milyen tüneteket produkáltál? Hogyan vizsgáltak meg és milyen kezeléseket kaptál?
2009. júl. 8. 15:38
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

Szia! Nekem van PCOS. Igazából úgy derült ki, hogy elmentem dokihoz, mert nagyon hülye volt a mensesem, volt, hogy hónapokig semmi, aztán egy hónapban kétszer is, meg a szőrökkel is bajom volt, erre kiderült, hogy PCOS-m van, és hát szedjek rá fogamzásgátlót.. eléggé kibuktam azon, hogy ez egy örök állapot, pedig úgy reménykedtem, hogy valami olyan ideigelnes bajom van, amit el lehet múlasztani, és hogy majd a szőrösség is elmúlik.. hát nem. Így 2 éve fogamzásgátlót szedek.. ennyi.

22 L

2009. júl. 8. 15:43
 2/9 A kérdező kommentje:
És az orvos mit mondott azzal kapcsolatban, hogy mik az esélyeid ha valamikor gyereket szeretnél szülni?
2009. júl. 8. 15:44
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Nekem a következő tünetim voltak:

- elhízás

- policisztás petefészek

- enyhe pattanásosság 24 évesen

- fogamzásgátló abbahagyása után nincs rendszeres vérzés (háromszor megjött magától, fél évig semmi, aztán egy nagyon gyenge háromnapos maszatolás, azóta megint semmi)

Voltam endokrinológián, ott volt EKG, súlymérés, vérnyomásmérés, pajzsmirigy tapogatás, kikérdezés a saját és a családom betegségeiről. Volt laborvizsgálat is: nagyon részletes hormonvizsgálat és terheléses cukor.

Minden hormonom (tesztoszteron, inzulin, prolaktin: PCOS szempontjából ezek a legfontosabbak) határértéken belül van, a terheléses és a sima cukrom-inzulinom tökéletes. Viszont nincs peteérésem és vérzésem, magyarul nem működik a ciklusom. A PCOS-t végül kizárták nálam, azokhoz a fentebb felsorolt hormonokkal is kellett volna, hogy baj legyen.

A konklúzió az lett, hogy a túlsúlyom miatt állt le a ciklusom, ezért fogynom kell. Ez meg tudom erősíteni, mert amikor fél év után volt egy kis vérzésem, épp fogyóztam, és fogytam 4-5 kilót. A nődoki még az endokrin előtt azt mondta, hogy meggyőződése, ha fogynék, magátol rendeződne a ciklusom.

Az endokrinológus írt fel merformint, mert bár nem szükséges számomra, segítheti a fogyást és a peteérést. Azt mondta, hogy ha nagyon nem bírom, nem is kell erőltetni, de hátha segít. Nem szedtem sokáig, mert rettenetes hasmenést okozott, ami nem akart alábbhagyni. Most palástfű-cickafarkfű teával próbálkozom egy hete, remélem hogy ez + némi fogyás eredményes lesz majd.

Neked milyen tüneteid vannak? Miből gondolod, hogy PCOS vagy?

2009. júl. 8. 15:54
 4/9 anonim ***** válasza:
83%

Kedves Első!

A fogamzásgátló sajnos csak tüneti kezelés, én hat évig szedtem, vérzésproblémára írták fel nekem is, de ahogy abbahagytam a szedést, visszatért a probléma. Az okot nem szünteti meg ugyebár.

2009. júl. 8. 15:56
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok.

Igen, tudom, hogy csak tüneti kezelés, és nem old meg semmit.. de milyen más lehetőség van? Nem lehet meggyógyulni ebből, nem?

Kérdező: én nem igazán lettem kivizsgálva, csak a petefészkem állapotából megállapították a PCOS-t. Valószínűleg nehezen vagy semennyire nem eshetek teherbe. (annál is inkább, mert a párommal évekig csak megszakítottan védekeztünk, és hogy úgy mondjam, a PCOS-nak köszönhető szerintem, hogy egyszer sem estem teherbe) Mindenesetre nekem is végig kéne ezeket csinálni, amit a másik válaszoló írt.

2009. júl. 8. 16:18
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Második vagyok: igazából azt mondják, hogy a PCOS el nem múlik, de kezelhető, vagyis lehet előidézni peteérést és tüszőrepedést, ezáltal lehetséges a babásodás is! Végülis ez a lényeg, nem a mensi. :)

A policisztás petefészek önmagában nem PCOS! Ez egy összetett szindróma. Az endokrinológus azt mondta nekem erról, hogy ez pusztán annyit jelent, hogy nincs rendben peteérésem, azért ilyen a petefészkem. Állítólag a nők igen jelentős részének ilyen. Amíg endokrin kivizsgálás nem igazolta a PCOS-t, addig nem biztos, hogy az a problémád!

2009. júl. 8. 16:26
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, nagyon aranyosak vagytok!

Még soha az életben nem voltam nőgyógyásznál pedig már huszas éveim közepén járok. Nagyon túlsúlyos vagyok, és eddig rendszeres volt a menszeszem, 2 hónapja viszont megzakkant teljesen, összevissza jön meg, szinte folyamatosan vérzek, de nem sokat csak pettyezgetek, néhány órára elmúlik aztán megint megjön, 1 hét szünet, megint foltozok 3 napig... Most is, péntektől vasárnapig foltozgattam, hétfő óta már tamponolok mert nagyobb a mennyisége. Megkérdeztem itt a gyikon a hölgyeket, miért van ez így, és az egyik kedves válaszoló említette a PCOS-t. Utánanéztem a neten magának a betegségnek és a tüneteinek. Elkezdtem fogyókúrázni is már, így utólag olvastam hogy az mindenképpen kell a tünetek kezeléséhez. Elakarok menni majd nődokihoz is de először szeretném látni, mi változik a kilók elvesztésének hatására!

2009. júl. 8. 16:51
 8/9 anonim ***** válasza:

nekem ez a harmadik gyógyszer mait írtak, de a dokim sosek üldött el laborba vagy UH-ra :( most megyek kórházi rendelőbe, vagy maszekhoz a panaszommal. Hőhullámaim vannak, nagyon fáradékony vagyok, pedig jó szokott lenni a vérképem, elvileg pajzsmirigyes sem vagyok, pedig a családban majdnem mnidenki az, igaz csak a TSH mat nézték, nem tudom honnan tudja a doki ilyen egyértelműen h nincsen cisztám, mikor csak kézzel vizsgált meg, azt is régen. Rák szűrés negatív lett, igaz prolaktintól tejcsorgás szokott lenni, nálam az meg nincs, semmitől nem nőnek a melleim, és szőrszálak rajtam is vannak a mellem körül, valami hormonális zavar lehet, tuti PCO, különben már használtak volna a bogyók, 23 vagyok, három havonta vérzek egy éve kb, de volt olyan régebben, h két hétig véreztem, és csak 5 nap szünetem volt, mostanába mikor ovlt valami, az is csak barnás, pecsételő kissé darabos váladékozás volt.

Tehát akinek PCO s e van annak nem lehet gyereke? akkor nem nagyon kéne fogi tabit szednem, igaz a párom még nem akar babát :(

2009. júl. 8. 20:51
 9/9 anonim ***** válasza:

bocsi h ittk érdezek, előző válaszoló vagyok, még hozzátenném, h nekem 17 évesen ovlt egy baortuszom, és bogyóval meg anélkül se rendszeres a menzim, és az abi előtt sem volt az, igaz akkor még fejlődésbe lévő szervezetem volt. Bogyót se régóta szedek, csak két éve, de voltak közbe pár havi kihagyások, amúgy nyártól őszig tavaly norculuttal kellett meghozni a vérzésemet :(

ja és majdnem mnidig totális terhességi tüneteim vannak, kivéve a hízás, pedig nem voltam terhes, és persze a teszt rendesen negatívotr mutatott.

2009. júl. 8. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!