Milyen érveitek vannak a fogamzásgátló tabletták ellen? Kíváncsi lennék minden negatív tapasztalatra, tünetre, mellékhatásra!
Leírnátok, hogy mennyi idő után jöttek elő a tünetek, és mi történt az elhagyása után? Esetleg van köztetek olyan, aki úgy járt mint én: megereszkedett tőle a melle?
Előre is köszönöm a válaszokat és az őszinteséget.
20/l
Míg szedtem folyton hüvelygombával küszködtem, és migrénem volt (azóta egyik se jött elő).
Azért tettem le, mert kiderült, hogy nem is szedhetném.
Elvégezték ugyan a tabletta felírása előtt a szükséges vizsgálatokat (APC rezisztencia is volt), de azt mondták, minden rendben, holott a leletekből kiderült, Leiden heterozigóta vagyok és az orvos azzal is tisztában volt, hogy dohányzom (azóta már nem).
Ez még jóval az internet ilyen fokú elterjedése előtt volt, nem tudtam utánanézni + bíztam is az orvosokban.
2 éve szedtem, amikor az egyik alkalommal, amikor az újabb receptért mentem, egy idős prof rendelt. Ő volt az, aki megkérdezte, hogy ugye tisztában vagyok vele, hogy jobb lenne nem erőltetnem, mert nagyon nagy az esélyem, hogy trombózist kapok.
A mai napig hálás vagyok neki! :)
Azért nem kell az egész orvostársadalmat emiatt megbélyegezni. (Csak mert egyébként orvosira járok...)
Gondolj bele mondjuk egy orvos helyzetébe:
Bejön hozzád a 15 éves páciens, és közli, hogy tablettát akar. Elmondod neki, hogy nem kellene, nem írod fel.
Következő héten jönne esemény utániért. Aztán megint...aztán megint. Felírnád neki vagy sem? Gondolom igen. Mert még mindig inkább azt szedje, mint abortusza legyen.
Azokat az orvosokat én sem értem, akik mindenféle vizsgálat nélkül írják fel a tabit, meg minden hülyeségre azt adják, mintha vmi csodaszer lenne.
De azért valljuk be, a természetes családtervezést sem biztos, hogy annyira reklámozni kellene. Az emberek többsége az alapvető biológiával nincs tisztában, anélkül pedig nem lehet ezt a módszert biztonságosan alkalmazni.
Azért ha belegondolsz, a tabin és az óvszeren kívül nincs olyan BIZTONSÁGOS megoldás, amit fiatalok is alkalmazhatnak.
És bizony ha a gumit a pasi nem hajlandó felvenni, akkor csak a tabi marad.
Az orvosnak meg persze, az is a dolga lenne, hogy a hátrányokról tájékoztassa a pácienst. De nincs arra idő, hogy mindenkinek egyesével elmondják. A betegtájékoztató leírja, aki szedi, megtehetné, hogy elolvassa és mérlegel.
Szó sincs róla, hogy az összes orvost egy kalap alá veszem, épp ezért írtam le, hogy azokra az orvosokra vagyok dühös, akik...
Azért azt be kell vallanom, hogy nagyon szorosan hozzátartozik az igazsághoz az, hogy eddig akárhány orvosnál voltam, mindegyik egy kalap szamócát ért maximum. Mindezeddig azt tapasztaltam, hogy kivétel nélkül minden orvos, akinél voltam, ha nem tudta megállapítani, hogy mi a bajom, "valamit mondani kell alapon" felírt egy gyógyszert, ami semmit nem segített, vagy új bajt hozott elő. És láss csodát azt a gyógyszert írta fel, amit a rendelőjében is nagy erőkkel hirdet.
Tehát a tapasztalataim:A nőgyógyász tök egészségesen felírt egy marha erős hormongyógyszert, amit tesztoszteron-túltengésre szokás adni, a bőrgyógyász (magánrendelésen voltam osztályvezető főorvosnál, 7000 Ft-ért, azért hullott a hajam, mert sokáig zsíros volt és kikristályosodott a zsír, ezért a hajhagymáim nem jutottak oxigénhez és tápanyaghoz, és erre nem jött rá...közölte velem, hogy vagy a zsíros hajat kezeljük, vagy a hajhullást, holott egyik a másikból adódik. Zsíros hajra való sampont írt fel, abból a termékből, amit ő forgalmaz, tehát minden egyes eladott flakon után pénzt kap.) Folytatnám a listát a kardiológussal, akihez 12 évesen mentem szapora pulzussal és magas vérnyomással. Persze a leletekből kiderült, hogy szervi elváltozásaim nincsenek, arról volt szó, hogy kamasz voltam, és meg volt bolondulva a szervezetem. Ehhez képest ő felírt szívbetegségre való gyógyszert egy egészséges kamasz gyereknek, ami miatt ténylegesen bajom lett.
Nem értelek téged, írod, hogy orvosnak készülsz...és mindezek ismeretében, hogy a fogamzásgátló lényege, hogy álterhességet alakít ki, és a nő gyakorlatilag nem menstruál tőle, mellesleg az általa előidézett ösztrogén-dominancia következtében hajlamosít az emlőrákra, májrákra, azt mondod, hogy a 15 éves gyereknek fel kéne írni? Mikor mindenhol ott van feketén-fehéren a statisztika, hogy mennyit árt a nőknek és mi a következménye, ha abbahagyják? Nem elég neked csak ez a válasz, amit a kérdésemre leírtak?
Na de kérdésedre válaszolva: ha nőgyógyász lennék, és bejönne hozzám egy 15 éves kamaszlány, hogy ő védekezni akar, elmondanám neki, hogy kislányom ha beszeded a gyógyszert, úgy vágod haza a szervezetedet, ahogy illik. Mutatnék neki képeket vagy videót az abortuszról, a megölt magzatokról. Ajánlanám a helyileg alkalmazható fogamzásgátlót.
Elmondanám neki (ha már orvos vagyok, ugyebár...), hogy van megbízható módszer terhesség megelőzésére. Ha a partnere tud magán uralkodni, és ismeri a szervezetét, akkor a megszakításos módszert is alkalmazhatják. Az orvosin tanítani kéne, hogy az előváladékot a cowper-mirigyek termelik, egy deka sperma nincs bennük, a funkciója az, hogy tisztítsa a húgycsövet a vizelet maradványaitól, és megkönnyítse a behatolást. Tehát, ha az utolsó magömlése után vizelt a férfi, és a vizelés után történik meg a közösülés, nagyobb az esély arra hogy a zebrán elütnek, mint teherbe esni. A spermiumok 99 %-a meg útközben elpusztul.
Abban teljesen igazad van, hogy a tapasztalatlan kis tiniknek könnyebb azt mondani, hogy az előváladéktól is teherbe lehet esni, mert ennek a biológiáját sokan fel sem fogják.
Isten ments, hogy szakma alapján ítéljek embereket, de annyi biztos, hogy akármilyen orvosnál voltam eddig, mindegyik aljas, pénzéhes lúzer volt. Részemről az ilyen ember gyűlöletesebb, mint a politikus. Anyagi érdek miatt tönkre vágni mások egészségét...
Ja, és nem a családtervezést reklámozom, ahogy fogalmaztál, hanem ezekre a tényekre akartam felhívni a fiatalok figyelmét, ha már az orvostársadalom nagy része nem épp a szívén viseli az emberek egészségét:
Ujra és újra összefüggést állapítanak meg a mellrák és a tabletta szedése között. [24][25][26][27][28][29][30][31]
ijesztő mértékben nő az utóbbi években a mellrákban megbetegedettek száma, különösen a fiatalok körében. Egy 1991-es jelentés [32], mely 175 000 új megbetegedést prognosztizált arra az évre, így írt: "A mellráknak csak idén több, mint 44 000 amerikai nő fog áldozatul esni."
Miért nőtt meg ennyire a fiatalabb nők körében a mellrákos esetek száma? Jegyezzük meg itt, hogy ritkán alakul ki a mellrák röviddel a mesterséges hormonok szedésésnek megkezdése után. Általában 10 vagy több év telik el a tabletta használatának megkezdése után, amire kialakul a mellrák. azt is jegyezzük meg, hogy a 70-es évek közepe óta általános gyakorlat az Egyesült Államokban, hogy tizenéves lányoknak írnak föl tablettát. Kézenfekvő, ha arra a következtetésre jutunk, hogy kapcsolat van a 70-es években tizenéveseknek adott tabletta és az utóbbi idők megnövekedett számú mellrákos megbetegedései között, 15-20 évvel később, a most kb. 30 éves korú nők körében. Ezt a következtetést jól alátámasztotta az a tanulmány, mely szerint azoknál a svéd nőknél, akik a 60-as években szedték a tablettát, ötszöröse volt a mellrákos esetek száma a tablettát nem szedőkhöz képest.[33]
Nagyobb a mellrák kockázata a fiatalabb, gyermektelen nők közt és a tartósan (5 évnél hosszabb ideig) tablettát használók közt. Nagy daganatok és rosszabb túlélési arány jellemzi a korai tablettahasználókat.
Csökkenni fog-e majd a mellrák esetek száma az újabb, alacsony dózisú tabletták hatására? Ezzel kapocsolatban még nincs konszenzus; újabb 10-20 év tapasztalata szükséges ahhoz, hogy a tabletta ezen formáját használókkal kapcsolatban hatátozott végkövetkeztetéseket lehessen levonni.
A kockázatok lehetnek kicsik, triviálisak, de súlyosak, sőt végzetesek is. Itt soroljuk fel a tablettát szedőknél előforduló legyakoribb mellékhatásokat. E mellékhatások összefüggenek a dózis nagyságával és nem minden nőnél lépnek föl, de a kockázat megvan mindenkinél.[18][19] A mellékhatások közül sokat a kombinált tabletta szintetikus ösztrogén komponensei okoznak; a progesztogén más káros hatásokkal jár. A csak progesztogén tablettának és a csak progesztogén implantátumnak, a Norplantnak, egyetlen kockázati tényezője is a progesztogén.
RENDELLENESSÉGEK A SZÍVBEN ÉS A VÉRBEN
Vérrögök keletkezhetnek, melyek akadályozzák vagy elzárják a vér útját fontos szervekhez és szervrendszerekhez, ezáltal pedig visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak. Pl. ha a szívben képződik vérrög, az szívinfarktust okozhat; az agyban szélütést, agyvérzést, a test bármely részéről a tüdőbe jutó és ott megakadó rög tüdőembóliát okozhat; a vesében a vese artéria érrögösödését és vesekárosodást; a retina ereiben időszakos vagy teljes vaksághoz vezethet.
A jelenlegi alacsony dózisú tablettát használókat és nem használókat összevetve, egyre több tanulmány számol be arról, hogy az előbbiek esetében kétszer olyan nagy a végzetes szívroham esélye.[20] Kisebb a kockázat, mint a régi, magas dózisú tabletta esetében, de még mindig jelentős. Hasonlóképpen, a végzetes agyvérzés kockázata is 1,4-szer nagyobb a tablettát használók körében. A dohányosok között 12-szeresére nőtt a végzetes szívrohamok száma, míg a végzetes agyvérzéseké 3,1-szeresére.[21]
A tablettát szedők között előfordul magas vérnyomás ésmegváltozhat a véralvadási mechanizmus.[22] Ez is lehet az oka annak, hogy 3-11-szer nagyobb a vérrögképződés esélye a tablettaszedők között, mint a tablettát nem szedők között. Különösen nagy a 35 év fölöttiek és a dohányosok között.[23]
És fontos tudni, hogy azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek, NEM MENSTRUÁLNAK, csak pecsételő vérzésük van. A petefészkük saját hormontermelése leáll. Mikor abba hagyják, a szervezetük újra serdül, újra meg kell tanulnia menstruálni.
Nekem nem kell leírnod a hatásait, tisztában vagyok vele, hiszen azt a kommentet is én írtam, hogy nem vagyok tablettapárti.
Egyszerűen csak azt akartam elmondani, hogy annak ellenére, hogy én sem támogatom a tablettaszedést, és sosem lennék hajlandó szedni, bizonyos helyzetekben érthető.
És igen, nyilván én is elmondanám a 15 évesnek, hogy nem kellene, nem felírnám, mint a sok szar orvos. Csak nézz szét ezen az oldalon. A pasik nem képesek óvszert húzni (szerencsére az én párom megteszi), aztán a leányka rohangál esemény utániért. És ugye az sem vmi egészséges.
És igen, vkit meg lehet arról győzni, hogy van másik védekezési forma is, de ha nem használja, akkor mégis mit csináljak vele?
Azon kívül, hogy elmondom a hátrányait a tablettának, nem tudok mit tenni.
És egyébként megjegyzem, hogy tanítják az egyetemen, hogy mi termeli az előváladékot. Ki mondta, hogy nem tanítják?
De statisztikák szerint a megszakítással védekező nők közül 1 év alatt 35% terhes lesz (védekezés nélkül 80).
Szerinted egy fiatal hogy a francba tudná már magát kontrollálni annyira? Arról nem is beszélve, hogy spermium távozhat már az orgazmus érzése előtt is. Nem ritka, hogy a férfi az első spriccnél még nem éli át az orgazmust, így az első adag a lányba megy, miközben azt hiszi, hogy időben kivette.
A spermiciek meg csak megszakítással együtt alkalmazhatóak. De hozzáteszem, azok sem vmi egészségesek, mert úgy kimarják a nyálkahártyát, mint annak a rendje. Nem egy nőnek okoztak már méhszájsebet ezek a készítmények. Én is próbáltam, 2 perc után ki kellett mosnom, annyira mart, aztán még két óráig sajgott utána.
Fiataloknak az egyetlen olyan módszer, ami megbízható az az óvszer. De ha egyszer nem hajlandóak használni??
Igen, én is mindenkit az óvszerre próbálok meg rábeszélni, mert semmi káros hatása, és megfelelően véd.
Szia,hát véleményem szerint a fogamzásgátlónak úgy tűnhet számtalan jó hatása van.. egy piszkafa lány vízvisszatartás miatt kap egy kis "súlyt" talán nagyobb melleket, pattanások eltűnnek, menstruáció rendeződik stb.. Azonban ezek a mellékhatások máshogy is jelentkezhetnek..egy nem annyira karcsú nő hízik el még inkább, libidócsökkenés, hüvelyszárazság, fogyás, mellfájdalom a végtelenségig lehetne sorolni. Én személy szerint híztam(vagyis vízvisszatartás lépett fel és alacsony vagyok,nagyon látszódott, és nagyon ingerlékeny lettem,sírtam mindenen,pedig nem szoktam és hüvelyszárazság is fellépet) mára már nem szedem.
összességében személyfüggő,hogy kire milyen hatást gyakorol,DE! azt soha senki ne próbálja nekem megmagyarázni,hogy alacsony/magas hormontartalmú gyógyszer egy jó dolog lenne. Hiába érzékeli az illető(pl pattanások eltűnése) jó dolognak akkor sem az! Képzeljük el,hogy napi hormonadagot juttatunk a szervezetünkbe ,amibe nem kéne. Mert nem erre lett kitalálva. Az élet csodája ahogy "kiépültek" a szervek és működnek és ha szükség lenne ezekre a hormonokra a szervezetnek nyilván alapjáraton is lenne benne,nemde? A dohányzók között is,egyik másik 100 évig elél semmi baja a többi meg elpusztul már bocsánat. Nem lehet tudni,hogy lesznek-e rossz hatásai most avagy a későbbiekben,de aki szerintem teheti, ne szedje. Persze tabletta,vagy abortusz? Tabletta mindenképpen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!