A nőgyógyász egy általános vizsgálatból észreveszi ha valaki terhes vagy ahhoz neki is valamilyen tesztet el kell végeznie?
A teszt lehet negatív ha terhes is vagy, de pozitív nem lehet, ha nem vagy terhes, úgyhogy gratulálok, terhes vagy :)
Amúgy válts orvost, ha jó orvos lett volna, akkor megbizonyosodott volna róla, hogy terhesség-e. De igen, ő is tesztet kellett volna, hogy kérjen a labortól, máshogy nem tudja. Ilyenkor ultrahang még korai.
Szal terhesgondozásra nehogy hozzá menj, mert pancser.
Nincs fals pozitív teszt. HCG nincs a szervezetben akkora mennyiségben magától, hogy pozitívat mutasson. Még hormonzavar során se termelődhet, mert a hcg-t nem egy szerv termeli, hanem a beágyazodó petesejt képez egy olyan szövetet, ami később a mélepény lesz, és ez termeli a hcg-t, amíg nincs méhlepény.
És az orvos azért pancser, mert ha felmerül a terhesség lehetősége (márpedig a kérdezőben felmerült), akkor kérnie kéne labort rá, hogy kiderüljön, nem pedig elküldeni, hogy ez márpedig nem nőgyógyászati probléma.
Úgyhogy "lájkoljad" csak magadat.
Szóval szerinted a spontán vetélés nem nőgyógyászati probléma? Ugyanis a kérdezőt ezzel küldte el az orvos, szóval fenttartom, hogy egy pancser, hogy meg se bizonyosodott róla, hogy nem-e terhes a kérdező.
És a méhen kívüli terhesség se nőgyógyászati probléma, ugye? Az meg életveszélyes, remélem tudod. De az nem valószínű, mivel ott általában a normálisnál sokkal kevesebb hcg termelődik, úgyhogy valószínűleg azt nem mutatta volna ki a teszt. De mondjuk ott meg az alhasi fájdalom intő jel.
És nem kell vigyorognod, mert nem értek egyet veled semmiben se. Köztesvérzésről hallottál? Előfordulhat terhesség alatti vérzés, amit sokan menstruációval tévesztenek össze. És nem, nem vetélésről beszélek, a köztesvérzés teljesen normális, és akár végigkísérhet egy terhességet, a menstruációhoz hasonló időközönként fellépve.
Az az orvos egyszerűen rossz orvos. A terhesség rengeteg nőgyógyászati problémának lehet az oka (azaz a problémának hitt dolog a terhesség tünete), és minden egyes ilyen esetben az lenne az alap, hogy annyit megkérdez a nőtől, hogy él-e, vagy élt-e a közelmúltban szexuális életet, és ha igen, akkor kizárja a terhességet, nem csak megtapogatja a hasát és elküldi a fen..be. Trehány és ennyi. Sajnos vannak ilyen orvosok.
Én amikor háziorvosnál voltam és megemlítettem, hogy fájnak a melleim, akkor is megkérdezte, hogy élek-e szexuális életet, mert a terhességnek is lehet ez a tünete. És ő csak háziorvos volt, nem is nőgyógyász, úgyhogy ennyit a kérdező orvosáról.
21:55
Az igaz, hogy az első trimeszterben igen gyakori a spontán vetélés, de a 6. hét után a spontán vetélés már problémás, és orvoshoz kell vele menni, míg a kérdező szerint a 9. hétben lehet. Nagynénémnek is a 7. héten halt el a babája, és neki is gyógykaparni kellett. Úgyhogy ennyi idős terhesen ha tényleg vetélés történt, akkor elég komoly orvosi mulasztás volt. És igen, a vetélésbe is meg lehet halni.
Az a vetélés amiről te beszélsz, amit nem vesz észre sok nő, az általában nem sokkal hoszabb egyetlen ciklusnál, és legfeljebb egy erősebb vérzést szoktak elkönyvelni. De hivatalosan ez általában a 6. hét előtt van.
Mivel azonban a kérdező nem számolt be erős vérzésről (ami így a 9. hét tájékán komoly kellett volna legyen), így reméljük nincs baja a babájának.
És lehet, hogy néha, nagyon ritkán előfordul a fals pozitív teszt, de a fals negatív meg elég gyakori, így nagy mértékben valószínűbb, hogy a kérdező egyik tesztje fals negatív, mint fals pozitív.
De még ha fel is tesszük, hogy a kérdező nem volt, és nem is terhes, az orvos akkor is mulasztott, amikor a haspuffadás, hasfájásnál nem zárta ki a terhesség lehetőségét.
Ha én lennék a kérdező helyében, én nem mennék ahhoz az orvoshoz terhesgondozásra, aki ezt így kihagyta, amikor van egy általános terhességi tünetem. Ráadásul nekem eléggé úgy tűnik a leírásból, hogy csak szépen elhajtotta, és nem is akart vele foglalkozni.
Lehet, hogy annak az orvosnak is rossz napja volt, de egy orvos nem engedheti meg, hogy ez befolyásolja a munkáját, mert másokat veszélyeztethet. Például visszatérve a nagynénémre, neki az orvos a 10 vagy 12 hetes kontrollon azt állította, hogy a babája (aki a 7. héten elhalt), teljesen egészséges... Szóval ilyenek is vannak, úgyhogy én inkább nem mennék olyan orvoshoz, akit az se érdekelt, hogy terhes lehetek-e vagy se.
Egyébként én se bántásból írtam vissza, de szeretem megvédeni az álláspontom ha úgy gondolom jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!