Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Mennyire hihetek így az...

Mennyire hihetek így az orvosnak? Tényleg jóindulatú?

Figyelt kérdés

Találtam egy hosszúkás, fájdalmatlan, mozgatható csomót a bal mellemben. 21 éves vagyok. Elmentem vele ultrahangra, ahol azt mondták, hogy jó indulatú de nagyon furán beszélt a doki. Egyből mondta, hogy ez jó indulatú, de bizonytalan volt és ilyeneket mondott, hogy mammográfiára a korom miatt nem küldhet. 8x2,7 mm és 5x1,6 mm esek a csomóim. Direkt rákérdeztem, hogy tuti nem kell a szövettan és azt mondta, hogy MÉG nem. A családi anamnézisnél ezt nem mondtam mert nem tudtam, de kiderült hogy a nagymamám mellrákban halt meg, azaz genetikailag van rá esélyem és a családom úgy érzem temet engem az ultrahang óta és ez nagyon nyomasztó, 0-24 sírni tudnék. Egyszerűen tehetetlen vagyok, nem tudom hihetek e így az orvosnak vagy félrediagnosztizált, beképzelek mindent. 6 hónap múlva kell visszamennen, de félek hogy addigra baj lesz és már késő. Azt is mondta, hogy 2 hetente önvizsgálat. Magánba nincs pénzem elmenni megint, állami nőgyógyászatra egy hét múlva megyek. A diagnózisra azt írta, hogy fibroadenoma.

Egyébként szeptember óta voltam mellkasi ultrahangon, vérvételen, nyaki és most hónalj nyirokcsomó ultrahangon, minden rendben volt.

tegnap 22:08
 1/6 anonim ***** válasza:
82%

Először is nyugodj meg. Mozgatható a csomó,tehát nagy baj nincs. A rosszindulatú daganat nem mozgatható.

Az is lehet,hogy menstruációs ciklushoz van köze,ilyen előfordulhat.

tegnap 22:14
 2/6 anonim ***** válasza:
A jovo hét már nincs messze, első körben azt megvárnám. A 6 hónapot nem várnám meg
tegnap 22:17
 3/6 anonim ***** válasza:
85%
Miért ne hihetnél? Ha gyanúsnak ítélte volna meg az orvos, kért volna szövettant. Nem ért, tehát nem ítélte gyanúsnak.
tegnap 22:20
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha még nem olvastad, olvasd el ezt:

[link]

Figyelni kell, de túlaggódni fölösleges, sírni sem kellene... Magától is elmúlhat, de egy pici metszésen át eltávolítanák, ha gyanús lenne, vagy a környező szöveteket elnyomná. Ez jóindulatú emlődaganat, nem szokott elrákosodni. Végezd el az önvizsgálatokat, és próbálj nem foglalkozni vele. Nekem is volt ilyesmi fiatal koromban, persze én is kétségbe voltam esve, kaptam akkor valami tablettát, és elmúlt.

tegnap 22:35
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha a genetika miatt aggódsz, azt meg lehet nézetni, hogy nálad van-e olyan gén.
ma 00:33
 6/6 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

a te életkorodban nagyon nagyon ritkán fordul elő mellrák.

Nagyon jó, hogy figyelsz magadra, nagyon jó hogy voltál azokon a vizsgálatokon amiket írsz, de nincs okod az aggodalomra, próbálj meg megnyugodni.

Rengeteg nőnek van valamilyen jóindulatú emlőelváltozása. Vagy tudnak róla, vagy nem. Te most már tudsz a tiédről, ami tök jó. A fibroadenoma gyakori dolog. Azért javasolják a figyelését, kontrollálását, mert ha növekszik, kényelmetlenséget okoz, akkor eltávolítható.

Az önvizsgálatnál nem értelmezhető a két hetente történő önvizsgálat. A mellünk a menstruációs ciklus során változik, a menstruáció előtt duzzadtabb lehet és érzékenyebb, nehezebb lehet vizsgálni. Az önvizsgálatra javasolt időpont a menstruáció elmúlása utáni napok valamelyike. Önvizsgálat videó: [link]

Ha alapos gyanú áll fenn az UH elvégzése után fiatal nőnél a rosszindulatúságra, akkor fiataloknál is el tudják végezni a mammográfiás vizsgálatot, de a fiatalok mellszövete sűrű, tömött, így azon a felvételen kevésbé lehet felismerni a problémát. Ilyenkor tapasztalt, kimondottan emlőradiológus szakembernek kell a felvételt értékelnie.

A nagymama mellrákja koránt sem biztos, hogy genetikai érintettséget jelent, ehhez egynél több közeli hozzátartozó betegsége "kéne".

A családod furcsán kezeli a problémádat, érdemes lenne inkább a szakértő orvosokra hallgatni...

Jó, hogy figyelsz magadra, jó, hogy menni fogsz a nőgyógyászhoz, de kérlek, nyugodj meg (tudom, könnyű mondani).

ma 09:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!