Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » A PCOS kimutatható egy vérvéte...

A PCOS kimutatható egy vérvétel alapján?

Figyelt kérdés

Rengeteg olyan tünetem van ami PCOS-ra utal, és pár nap múlva megyek vérvételre, de nem ez miatt, de az érték azon is látszódik ha valami nincs rendben?

Mennyire kell félnem ettől a dologtól, esetleg magától nem múlik el?

okt. 20. 09:36
 1/7 anonim ***** válasza:
29%
Kortizol szint ha nagyon magas, az pcos-re utal
okt. 20. 09:45
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia. Nekem pcos-om van. Hasi fájdalom miatt derült ki, az orvos csinált egy hasi ultrahangot, amin látszódtak az apró ciszták a petefészkemen (a fájdalmat az okozta, hogy az egyik kipukkadt).

A vérvétel később az inzulintezisztencia miatt készült (ez együt jár szinte mindig a pcos-sal). Egy hagyományos vérvétel ezt nem mutatja ki, erre az iránydiagnózisra kérnek ilyenkor spéci hormonpanelt. Mivel nekem egy egyszerű vércukormérésnél jók az értékek (a szervezetem még kompenzálja), ezért abból nem derült volna ki.

Magától sajnos nem múlik el, de változó, kinek milyen tünetekkel jár. Én pl. normál testsúlyú vagyok, nem szőrösödök, többnyire rendszeres a ciklusom, mégis van pcos-em. Dietetikus csinált nekem étrendet (kerülnöm kell a cukorfogyasztást), 160 gramm szénhidrát diétám volt. Ez nálam nem működött, mert rengeteget mozgok és sokat fogytam mellette, ezért emelték a lehetséges szénhidrát-bevitelt. Most fél éve panaszmentes vagyok, ciszták még vannak.

Én mondjuk nem akarok gyereket, csak minél későbbre kitolni a cukorbetegséget (ez egy cukorbetegséget megelőző állapot). Most rendszeresen járok kontrollra, hogy a diéta mellett milyenek az értékek, mert ha nem lesznek jók, gyógyszert fognak írni.

okt. 20. 09:52
 3/7 anonim ***** válasza:
29%

Utolsó: Hogy lennél már pcos-es szabályos ciklussal úgy, hogy nem is szőrösödsz?

Három kritériumból kettőnek kell meglenni ahhoz, hogy ki lehessen mondani.

1. Oligo-anovuláció (35 napnál hosszabb ciklusok vagy a vérzés teljes hiánya)

2. policisztás petefészek

3. magas tesztoszteron vagy klinikai jelei (szőrösödés).

Attól, hogy valakinek policisztás a petefészke, még nem lesz pcos-es. Egy rakás egészséges nőnek policisztás a petefészke...

okt. 20. 13:56
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Úgy, ahogy írtam. Többnyire van ciklus. 2-3 hónapig 30-31 napos, utána van egy kimaradás, illetve egy hosszabb, 35-40 napra. Erre hosszú évekig legyintettek, hogy biztosan stressz, szedjek fogamzásgátlót (az majd leplezi a tüneteket, igen). A rendszeres itt ahhoz képest "rendszeres", amit a többi pcos-től hallok, akiknek hónapokig (!) sincs ciklusa.

Én laikus vagyok, nem értem a vérvételes dolgokat. Ott annyit mondtak, hogy nem volt minden értékem jó. Orvosok, ők gondolom, csak jobban tudják, most kérdőjeleztem volna meg őket, mert szerencsére, még nem nézek ki majomnak?

okt. 20. 21:52
 5/7 anonim ***** válasza:
Kedves utolso! A ciklus hanyadik napjan kell a hormonoanelt vegeztetni ? Ket nodokinal voltam, de egyik sem mondta :(
okt. 24. 21:44
 6/7 Sssaszem ***** válasza:
Nem akarok a családomat, soha az életben, ezért nem megyek el PCO vizsgálatra, nehogy lent megvizsgáljanak. Elvagyok én a lovammal. Kész pont.
nov. 3. 12:10
 7/7 Sssaszem ***** válasza:
Nem szeretnék családot alapítani, mert akkor nem lenne időm a hobbimra.
nov. 3. 12:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!