Az mitől lehet, hogy a tsh és a T4 is alacsony?
Úgy tudom, hogy magas tsh esetén a T4 csökken, ez az alulműködés, alacsonyabb tsh esetén pedig a T4 nő, ez a túlműködés.
Az mit jelenthet, ha valakinél mindkettő alacsony?
Igaz ezek az eredmények határértéken belül vannak elvileg, csak nem tudom ezt hova tenni.
Nálam a tsh most 0,8 a T4 pedig 11,2 lett.
Azt elfelejtettem odaírni hogy a tsh korábban kicsit magasabb volt (5,2), magától ment le idáig. T4 akkor is ilyesmi eredmény volt.
Gyógyszert nem szedek.
T4 hormon mindenképpen kell, ha az alacsony, különben úgy van valóban, hogy megnő a TSH, de ez egy agyalapi mirigy hormon, ami serkenteni akarja a pajzsmirigyet hormontermelésre, ez a kettő nem mindig van szinkronban. Prolaktin túltermelése is okozhat ebben gondot, ezt is jó lenne tudni. Van többféle kórkép, mert nem mindegy, hogy pl. autoimmun betegség okozza-e, vagy a pajzsmirigy, agyalapi mirigy betegsége, kórképe.
Meg attól is nagyon függ, hogy pl. mikor van a vérvétel. Nőknél fontos azt is figyelembe venni ilyenkor, hogy a ciklus melyik szakaszában volt.
Hát határérteken belül tök mindegy, nem jelent semmit.
Valóban alacsony TSH valóban alacsony pm hormonokkal szekunder vagy centrális hypothyreosis, azaz nem a pajzsmiriggyel van gond, hanem a hypofízissel…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!