pajzsmirigy alulműködésem van és magas a prolaktin szintem. egy éve kezelik a pajzsmirigy problémámat. ahogy az értéke kezdett helyreállni a tshmnak és a gyógyszer is hatott a prolaktinom is lecsökkent. most mégis kicist megint magasabb mint a múltkor, lehet a stressz az oka? vagy valami más? lehet az agyalapimirigyem növekedett meg? de ezt nem is mondta az orvos, vérvételen kívül meg nem küldött más vizsgálatra, azt mondta hogy elmúlik magától, most meg kimaradt egy vérzésem a terehességi teszt negatív, nőgyógyásznál voltam, ( azt mondta nem lát gondot de a citológiai eredményre még várok) és ő azt mondta egy pár hónap múlva megint keressem meg az enodkrinológust, a vérzés megindításához norcolut 5gm gyógyszert írt fel
sos, vki volt már hasonló helyzetbe? ne várjak hónapokat,rögtön menjek? vagy legalább várjam meg a citológiát?
Szia! Okozhatja prolaktintermelő v. egyéb agyalapi mirigydaganat, veseműködési zavar, pajzsmirigy-alulműködés, egyes gyógyszerek (alfa-gátlók, cimetidin, ösztrogénterápia). Megnyugtatásképp mondom, hogy miután a korábbiakban is összefüggött a pajzsmirigyed állapotával, és a kezelés hatására csökkent is a prl szintje, valószínűleg most is erről van szó, a pajzsmirigy okozhatja inkább, mint tu. Arról nem is szólva, h a Norcolut hatóanyaga, a noretiszteron aktív metabolitja az etinilösztradiol (ösztrogén), ami szintén emelheti a prl-t.
2023. máj. 14. 21:47
2/9 A kérdező kommentje:
a vesém elvileg rendben van, azt nézegette régebben a doki, mármint volt ezzel kapcsolatos vérvételem.
köszönöm szépen, most kicsit megnyugodtam, ment a 100%-os értékelés
2023. máj. 15. 14:12
3/9 anonim válasza:
Lehet a stressztől, de lehet agyalapi mirigy jóindulatú daganata is. Kérdés melyik az alapbetegség. A pajzsmirigy betegség előtti állapot, volt e már terhesség, megszakított terhesség vagy vetélés. Egy teljes kórházi kivizsgálás javasolt lenne ez esetben. T4 súlyzózás, csontritkulás, PCO, IR, terheléses cukor, koponya MR, éjszakai vérvétel, legalábbis nálam ezeket kérte az endokrinológusom anno. Ezzel párhuzamosan jártam pszichoterápiára, ugyanis egyik fos kapcsolatból mentem a másikba, természetesen ez abszolút nem tett jót, hogy folyamatosan stresszeltem. Szóval nem árt az okát megkeresni, véletlen nem száll el sem a pajzsmirigy sem a prolaktin. A hormonális probléma sok esetben pszichoszomatikus betegség.
2023. máj. 16. 10:56
4/9 A kérdező kommentje:
nem voltam terhes és nem vetéltem.T4et néztek és az rendben volt,de az agyalapimirigyemet senki nem vizsgálta, meg voltam nőgyógyászaton és ott volt koloidoazkópos vizsgálat meg citológia és azt mondta hogy nincs pcosem de azt nem vérből szokás nézni? csak cukrot néztek de terheléses cukorra nem küldtek, stresszelni sajnos én is szoktam
2023. máj. 16. 14:34
5/9 A kérdező kommentje:
utolso esetleg tudnal ajanlani nogyogyaszt vagy endokrinologust?
2023. máj. 16. 14:38
6/9 A kérdező kommentje:
kolposzkopos vizsgalat*
2023. máj. 16. 14:40
7/9 anonim válasza:
Nagyon jókat írtak az előttem szólók!
De prolaktin emelkedést a többi betegségen kívül NAGYMÉRTÉKBEN A STRESSZ OKOZ! Nekem is volt baj a TSH val,gyógyszer szépen beállította,de egy időben a nagyon pontos ciklusom össze vissza volt. Volt hogy 1hetet késett,utánna megjött 2 hetente és mint kiderült a nagymértékű stressz okozta.Haláleset,rossz kapcsolat,munkahelyi dolgok..és hajlamos vagyok nagyon sokat stresszelni,mindent vizsgáltak,de mióta próbálom kerülni a stresszt,helyreálltak a dolgok.
2023. máj. 16. 20:02
8/9 anonim válasza:
A SOTE II. Belgyógyászat Endokrinológiára jártam a Dr.Rácz Károly Professzorhoz, de szegény sajnos már elhunyt. Ha jól tudom most az Igaz Péter az igazgató, ő is nagyszerű orvos. Most nem tudom, hogy lehet bekerülni, engem bőrgyógyász küldött oda a leleteim alapján. 2 napig voltam bent teljes kivizsgáláson ott a fejem búbjától a talpamig mindent megnéztek.
2023. máj. 16. 20:13
9/9 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek aki írt, és köszönöm az ajánlást utolsó
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!