Fogamzásgátló szedésésnek van-e valamilyen káros hatása?
Biztonságosan nem lehet szedni. Jelentősen megnöveli a trombózis és az embólia előfordulását, a hajlam sokszor csak utólag derül ki. Családomban dolgozott orvos sürgősségin, nagyon sok embóliával behozott tabit szedő lányka volt. A mai korszerű tabletták óta állítólag még több. (durva, de ez van).
Másik dolog: a hormon a nők vizeletéből belemegy az ivóvízkészletbe, amit hiába tisztítanak, mert a hormont nem szűrik ki. (annyira apró molekula) Eredménye az, hogy a férfiai spermiumszáma jelentősen lecsökkent az elmúlt években (a magasabb ösztrogénszintjük miatt (pasiban is van ösztrogén mielőtt valaki hülyének kikiáltana), emellett a nők ösztrogénszintje is megemelkedik, ami nehezíti a teherbeesést. (vízből főzünk ugyebár, nem csak isszuk).
Szal szerintem nem kéne nyakló nélkül mindenkinek írogatni, akkor sem ha kényelmes.
Az én ismerőseim cisztásodak, de rendesen.Persze ez nem okvetlenül a tabi miatt van,de soha ennyi cisztás nő nem volt, mint manapság.(plussz felfázás is besegít).
Akár van mellékhatásuk, akár nincsen, a lényeg: egy mesterségesen a szervezetbe bevitt hormon nem gyere be!És ez a lényeg...
Természetesen van. Ez is csak gyógyszer, nem véletlen, hogy csak szakorvos írhatja fel.
De ahogy már írták, van akinek minden baja lesz tőle, van, aki meg 10 évig szedi, és semmi.
Csináltam egy kérdőívet, mert én is kíváncsi voltam, milyenek az arányok. 51 nő közül 10-nek NEM volt semmilyen mellékhatása. A leggyakoribb a libidócsökkenés, hüvelyszárazság, mellfájdalom, hízás volt. De előfordult trombózis és petefészekciszta is.
Abbahagyás után is lehetnek gondok: van, akinek nem áll helyre a peteérése:(
De vannak betegségek, amiknél kifejezetten jótékony hatású.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Igazából azért tettem fel a kérdést, mert én csak a bőröm miatt szedek fogamzásgátlót több mint egy éve, viszont fontolgatom, hogy érdemes-e ezért továbbra is szednem.
Kedves kételkedő, aki a ciszta miatt szedte a tabit: IGEN,sok nő pont ettől cisztásodott be!
na de persze a hirek nem erről fognak szólni.
Meglehet, a cisztád amugy is spontán eltünt volna....na mindegy is.
Ugy látom, a gyógyszerlobbi nagy úr még mindig:)
Aki nem ért hozzá, inkább ne szóljon bele a kelleténél mélyebben.
Nyilván okozhat cisztát egyeseknél, másokat meg homonokkal kezelnek. Van egy csomó PCOS-s (gondolom, erre gondoltatok a "cisztásodásnál"), ők nem a tabitól lettek azok, ez anyagcserezavar, de sokukon javít a tabi. Pedig ez nem nőgyógyászati betegség, hanem endokrinológiára tartozik. Csak persze mindig kell bűnbak.
Kérdező: tisztában kell lenni a kockázatokkal és mellékhatásokkal, és mérlegelni kell, mivel jár az ember jobban vagy rosszabbul, egy nem kívánt terhességgel, abortusszal, vagy egy szigorú ellenőrzés miatt szedett tablettával. (Igen, van trombózisveszély, de csökkenthető, ha nem dohányzol!) De enélkül is van választásod, az óvszer. Én ezt azért nem szeretem, mert nem az én kezemben van az ellenőrzés. Ha kilyukad, kifolyik, én szívok. Jobb szeretem tudni, hogy bevettem a tabit, védett vagyok.
Összefoglalva: egy a lényeg, valahogy védekezz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!