Történt már olyan, h. a melegben leesett a vérnyomásod és elájultál?
Mit éreztél előtte?
Mennyi ideig tartott?
17l
Csak majdnem mert az utolsó pillanatban sikerült leülni. Egyszercsak gyengeség jött rám, és úgy éreztem mindjárt összecsuklanak a lábaim és kezdett sötétedeni a világ.
Eléggé megijedtem. 15 perc múlva már jól voltam de utána egész nap gyengének éreztem magam.
Én tapasztaltam ilyet, de azt én generáltam: fürdőkádban meleg és egyre melegebb vízben ültem. Talán fél óra után jelentkezett az, hogy éreztem, hogy csak néhány mp-em van az ájulástól. Ezután a hideg vízhez nyúltam és azonnal engedni kezdtem azt a rengeteg meleg / forró vizet, amit a kádban tároltam. A leghidegebbel hűtöttem magam. 1-2 perc múlva abba hagytam, megnéztem, hogy történt-e már változás. Néhány mp múlva ismét az ájulás határán voltam, így tehát kénytelen voltam tovább alkalmazni a hideg vizet. Már nem emlékszem, hogy meddig kellett hűtenem magam, de valahogy 10-15 percig hűthettem. Valamikor abba hagytam a hűtést és már nem éreztem ájulás közeli állapotot. Kikeltem a kádból, de szédültem (nem ájulás, hanem utóhatás). Sok óráig megmaradt a szédült állapot.
Ugyanez megtörténhet az utcán is vagy bárhol, ahol kellő mértékben felmelegszik a tested. A test képes eltárolni a meleget és a hideget is. A mozgással pedig további hőt termel a tested. Ha tehát utcán vagy munkahelyen vagy mindegy, hogy hol tapasztalod ezt, az addig van jelen, míg le nem hűtöd a tested (és lehet, hogy szédülés is jelentkezik utána, mint nálam jelentkezett). A tapasztalatom az, hogy még a levegővétel is olyan mennyiségű hőt termelhet, hogy az ájulás határán az is előidézheti az ájulást, ha kellő időben nem reagálsz. A meleg testben rengeteg levegő halmozódik fel, tehát nem kell attól félni, hogy O2 hiánytól ájulsz el. Persze tesztelgetni kell, de a tapasztalat az, hogy sokkal tovább vissza lehet tartani a levegőt melegben, mert van a szervezetedben sok.
Én borsmenta, eukaliptusz, kámfor stb. illóolaj használatát vagy teát javaslok az ilyen forró napokra. Ezeknek hűsítő hatásuk van. A tapasztalatom az, hogy a borsmenta a leghatékonyabb ezek közül. A testfelületedet bekenve (nyállal vagy vízzel eloszlatva az illóolajat (1-2 csepp), érzed, hogy hűsít, mintha jeget tettek volna oda. És 1-2 óra után is lehet érezni, igen hatékony. Egyik forrás azt írja, hogy a borsmentát alacsony vérnyomás esetében ne használjuk, másik pedig azt írja, hogy szabályozza a vérnyomást.........nem tudom. Az igen erős hűsítő hatást viszont tudom, számos alkalommal megtapasztaltam.
4-es! Kettes vagyok. Ha lehetőséged van, akkor előtte hűtsd le magadat hideg vízzel. Akár hideg zuhannyal, akár csak áztasd a lábadat hideg vízben. Mint írtam "A test képes eltárolni a meleget és a hideget is.". A borsmenta illóolajat is ajánlom, mint írtam igen hatásos.
3-as! Én arra gondolok, hogy a kérdést szó szerint értették és mivel te nem ájultál el, hanem a határán voltál, ezért úgy értelmezhetik, hogy valójában nem válaszoltál a kérdésre. Ha így nézzük, az én hozzászólásom sem válasz és 4-es válaszolóé sem válasz a kérdésre. De gondolom, hogy a kérdezőnek ez is megfelel.
Még 2 történetet írok ájulással kapcsolatban.
Az egyik igen kellemetlen volt, lehet érte vádolni, de gyáva voltam. Tehát az történt, hogy gimnáziumban szalagavató táncra készültünk, lent voltunk a tornateremben, ami ugye elég nagy. Mellettem volt a táncpartnerem, az osztálytársam és - éppen semmit se csináltunk, talán magyarázott valakinek, nem emlékszem már - a perifériámból láttam, hogy dől. Tudtam, hogy dől, tehát nem természetes, tehát hogy ájulás lehet én pedig .... na tehát nem nyúltam oda és eldőlt. Az osztálytársa, akivel a legközelebb állt, azt mondta, hogy nem evett semmit se reggel. Nyilván kellemetlen volt nekem a helyzet, de sosem tudódott ki, hogy megfoghattam volna. Na, de ne ez legyen a téma. Úgy talán 5-10 perc múlva magához tért.
A másik: Tanyán dolgoztam és egy kicsi szarvasmarhát vittünk vissza a csordába. Félt (nemrég került oda hozzánk), tehát nem tudtuk engedelmességre bírni, ezért kötelet kötöttünk rá, a nyakára. Ketten voltunk és láttam, hogy kezd gülledni a szeme. Mondtam, hogy ez így nem lesz jó - pedig előtte még sose láttam ilyet -, de nem lehetett meggyőzni a másik munkást. Egyszer fogta magát, megmerevedett és szabályosan eldőlt. Megoldottuk a nyakán a kötelet, vártunk 1-2 percet, majd magához tért, felállítottuk és vittük tovább. Ez igaz, hogy állat és nem vérnyomás miatt, hanem oxigénhiány miatt ájult el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!