Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Terheléses vércukor eredmények...

Terheléses vércukor eredmények értelmezésében tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

2014-ben diagnosztizáltak PCOS-sel egy rutin nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, sosem volt baj a menzeszemmel, se a súlyommal, nem volt tünetem. Akkor a nőgyógyász azt mondta, "érdemes lehet" odafigyelni a táplálkozásra, és fogamzásgátlót írt fel, amit azóta szedek. A párommal 2 éven belül szeretnénk kisbabát, 35 éves vagyok.

Pár hete vettem észre, hogy sokszor vagyok rosszul étkezések után, falási rohamaim vannak, hullik a hajam, sokszor szédülök, és híztam is, annak ellenére, hogy odafigyelek az étkezésemre és rendszeresen sportolok. Mióta tudok a PCOS-sről, sosem voltak ilyen tüneteim, pedig tudom, hogy az IR-rel együtt jár.

Elmentem a háziorvosomhoz, aki beutalt a helyi sztks laborba, csak tsh-t nézetett és az éhomi vércukrom. Mindkettő jó volt, de aztán kérte, hogy nézessem meg a cukorterhelést is, IR-re gyanakodva. Kérte, hogy ha lehet, a hetekben csináltassam meg, és azonnal hívjam, amint megvan az eredményem.

Mivel endokrinológushoz tb alapon 3-4 hónap a várakozási idő, elmentem egy magánlaborba, nem kevés pénzért megcsináltatni a cukorterhelést. A vizsgálat rendben volt, a cukros oldatnak gyakorlatilag semmiféle hatása nem volt rám, még jól is esett. Ma jött meg az eredmény, amit nem tudok értelmezni, laikusként persze látom, hogy magas az inzulinom, de nincs megadva referencia-tartomány, így a neten olvasottakra tudok csak alapozni.

Felhívtam a háziorvosom, ahogyan kérte, aki közölte, mivel az elmúlt héten volt egy hurutos gyulladásom (megfáztam az irodai klímától), az értékek lehet nem helyesek, Ő EGYÉBKÉNT SEM ENDOKRINOLÓGUS, ÍGY NEM TUDJA ŐKET ÉRTELMEZNI, KERESSEK EGY SZAKORVOST.

Többször egyeztettem egyébként a laborral, átraktuk az időpontot, végül azt mondták, hogy ha lázam már nincs, nem köhögök és jól érzem magam menjek, nem fogja befolyásolni az eredményt.

Most gyakorlatilag itt ülök, kiadtam rengeteg pénzt, végigcsináltam a vizsgálatot és nem tudok semmit.

Endokrinológushoz privát alapon is csak 2 hét múlva jutok el, emailben pedig nem szerette volna elemezni az eredményeimet.

Akinek van esetleg tapasztalata, vagy IR-res, megtenné, hogy ránéz az értékeimre?

(ennyit kaptam, nincs megadva referenciatartomány)

Glükóz 0' 5,3 mmol/L

Glükóz 60' (glükóz terhelés után) 10,0 mmol/L

Glükóz 120'(glükóz terhelés után) 8,3 mmol/L *

(ezek az értékek lilával voltak kiemelve:)

Inzulin 0' 9,1 mIU/L

Inzulin 60 perc 46,8 mIU/L

Inzulin 120 perc 75,7 mIU/L

HOMA: 2.15

Hálásan köszönöm mindenkinek a segítséget!

2022. máj. 25. 20:01
 1/3 anonim ***** válasza:
2022. máj. 25. 21:11
 2/3 anonim ***** válasza:
70%
Szar, de nem csak az inzulinod, hanem a cukrod is. Ez már nem csak IR, hanem csökkent glükóz tolerancia, a cukorbetegség előszobája.
2022. máj. 25. 21:14
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem túl jó, biztos, hogy IR. (Vagy ahogy írták, talán még több?!) Egyedül az éhomi értékeid jók, ami végül is jó a rosszban. (Azért írom, mert vahol az jellemzi az "általános" állapotot)

De a többi mind elég magas. 10-es cukor bármikor is mérve már durva.

2022. máj. 26. 07:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!