Fogamzásgátlónál amint elfogynak a gyógyszerek meg fog jönni a menzeszem?
Ha fogamzásgátlót szedsz, akkor nincs menzeszed! Megvonásos vérzés van, de ennek semmi köze a menzeszhez.
A megvonásos vérzés általában valamikor a gyógyszermentes héten jelentkezik, de nem azonnal az utolsó tabletta után.
(Ugyanúgy a méhnyálkahártya válik le, ugyanúgy a progeszteron szint csökkenése váltja ki. Hivatalosan valóban megvonásos vérzésnek nevezik, de sose értettem miért ne lehetne ugyanúgy hívni.)
Elfogy a tabletta és kell kb. 3 nap míg reagál a szervezet.
2
Ez most komoly?? Én úgy tudtam, hogy a fogamzásgátló tabi az egész ciklust teljesen megváltoztatja, nincs peteérés, nincs méhnyálkahártya lelökődés, stb. Biztos vagy te ebben?
Azt én sem értem, hogy miért ne lehetne menstruációnak hívni. Én is annak hívtam, amikor szedtem a tabit. Mondjam azt, hogy "megvonásos vérzésem van, ami tök olyan, mint a menstruáció, de nem az"?
Így van, ezt a vérzést nem lehet menstruációnak hívni. Az első válaszoló nagyon helyesen mondja.
Ezért is tartom felháborítónak, amikor dilettáns nőgyógyászok a rendszertelen/fájdalmas menstruációval hozzájuk forduló nőknek fogamzásgátló tablettát ír fel kezelésként. Sajnos az a problémát nem oldja meg, csak elfedi a tüneteket. Kb mintha elmennél orvoshoz azzal hogy hullik a hajad. Erre az meg leborotválná a fejed:
Ha nincs haj, nincs hajhullás sem.
Ha nincs menstruáció (fog.gátló.tabletta), akkor nem is lehet az szabálytalan (ami nincs).
Ráadásul ezt 16-17 éves leányokkal is eljátsszák. Én nem vagyok orvos, de gyanítom egyetlen modern guide-line sem támogatja ezt a mentalitást
Szóval. Nem a fogamzásgátló tabletták mellett akarok kampányolni, de nekem teljesen jó volt. Borzalmasan pattanásos voltam és hatékony fog.gátló módszert kerestem, elkezdtem szedni. Semmi bajom nem volt tőle, a kicsi melleim egy picit nőttek, ami jó volt, a bőröm sokkal szebb lett, ami nagyon sokat javított a lelkiállapotomon. 3 évig szedtem, utána abbahagytam és rögtön megjött a VALÓDI menstruációm.
Ezzel együtt sem bátorítok senkit arra, hogy szedje, mert durván beavatkozik a hormonháztartásba, trombózist lehet tőle kapni, stb. stb.
Az fog.gátló szedésekor jelentkező vérzést pedig nyilván menstruációnak fogom hívni, ha a feje tetejére áll bárki is. Ha egy nőnek szilikon szája vagy szilikon melle van, akkor nem fogja azt mondani, hogy a "elkenődött a rúzs a műszájamon" vagy "jaj, basszus, beütöttem a műmellem". Nem fogom azt mondani, hogy "ó, megjött a műmenstruációm".
Az orvostudomány olyan baromi elmaradt, hogy nem néznek hormonszinteket a fog.gátlók felírásakor, pedig gyanítom, hogy azoknak a nőknek nem ártanak, akiknek az átlagnál magasabb a tesztoszteronszintje (mint pl. nekem).
És ugye Leiden-mutációt sem néznek, pedig azt is kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!