Régi fogamzásgátló újra lehetséges?
Sziasztok!
Kb. 3 évvel ezelőttig szedtem egy fogamzásgátló tablettát. Most újra el szeretném kezdeni. Elmehetek ugyan azt feliratni a háziorvossal? Vagy menjek el újra a nőgyógyászhoz és ő ír fel valamelyik fajtát?
Arra gondolok, hogy kell valami vizsgálat?

Haziorvos nem ír fel fogamzásgátlót.
Max ajánlással, egy évig.
Ha elkészült feliratni, legalább rakszurest tuti csinal akkor már

#1 A fogamzásgátlóhoz nem kell szakorvosi javaslat.
Viszont az igaz, hogy 3 év után valóban nem ártana elmenni egy nőgyógyászhoz rákszűrésre és egyúttal a fogamzásgátlót is megbeszélhetnéd vele.

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat!
Rendszeresen járok nőgyógyászhoz, évente rákszűrés is van. Csak a fog.gátlót nem szedtem az elmúlt években! 😊

A szomszéd csajt akkor jól átverték! Vagy a háziorvosnak nem volt kedve írogatni vagy a nőgyógyásza akarja magát bebiztosítani, hogy minden évben elmegy hozzá és leperkálja a vizsgálatért és javaslatért, de adj isten receptért járó pénzt.
Akkor elmagyarázom:
44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet
az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról
2. § (2) * Az „SZ” jelzéssel ellátott gyógyszert az az orvos, a „J” jelzéssel ellátott gyógyszert pedig első ízben az az orvos rendelheti, akinek a készítmény alkalmazási előírásában szereplő indikációja szerinti klinikai szakágban szakorvosi képesítése van.
Eddig egyértelmű?
A gyógyszerkeresőbe ha beírod, pl a Lyndinette fogamzásgátlót,lejjebb görgetsz, akkor a kiadhatóságnál csak a "V" betű jelenik meg, azaz vényköteles. Nem "SZ" és nem "J"
De, hogy le tudd ellenőrizni, belinkelem egy szakorvos által felírható gyógyszer adatlapját is, ahol a kiadhatóságnál "SZ" szerepel, azaz ezt a gyógyszert valóban csak szakorvosi javaslatra írhatja fel a háziorvos.
és itt egy szakorvosi diagnózist követő járóbeteg-ellátásban alkalmazható gyógyszer "J" jelzéssel:
Tehát a fogamzásgátlókat háziorvos felírhatja, NEM kell hozzá szakorvosi javaslat!

Én is úgy tudom, hogy nem kell semmi hozzá, nekem legalább is felírják.
Azért ahhoz, hogy valaki lepontozza az érvényes jogszabályokat, mennyi ész kell már?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!