Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Régi fogamzásgátló újra...

Régi fogamzásgátló újra lehetséges?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kb. 3 évvel ezelőttig szedtem egy fogamzásgátló tablettát. Most újra el szeretném kezdeni. Elmehetek ugyan azt feliratni a háziorvossal? Vagy menjek el újra a nőgyógyászhoz és ő ír fel valamelyik fajtát?

Arra gondolok, hogy kell valami vizsgálat?

2022. febr. 10. 10:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
74%

Haziorvos nem ír fel fogamzásgátlót.

Max ajánlással, egy évig.

Ha elkészült feliratni, legalább rakszurest tuti csinal akkor már

2022. febr. 10. 11:13
 2/12 anonim ***** válasza:
19%

#1 A fogamzásgátlóhoz nem kell szakorvosi javaslat.

Viszont az igaz, hogy 3 év után valóban nem ártana elmenni egy nőgyógyászhoz rákszűrésre és egyúttal a fogamzásgátlót is megbeszélhetnéd vele.

2022. febr. 10. 11:22
 3/12 anonim ***** válasza:
48%
2, mióta?
2022. febr. 10. 11:41
 4/12 anonim ***** válasza:
31%
1000 éve
2022. febr. 10. 11:42
 5/12 anonim ***** válasza:
78%
Jah, akkor jó,mert pár éve kellett még szomszéd csajnak. De ha 1000 éve van így...
2022. febr. 10. 11:53
 6/12 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat!

Rendszeresen járok nőgyógyászhoz, évente rákszűrés is van. Csak a fog.gátlót nem szedtem az elmúlt években! 😊

2022. febr. 10. 12:56
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

A szomszéd csajt akkor jól átverték! Vagy a háziorvosnak nem volt kedve írogatni vagy a nőgyógyásza akarja magát bebiztosítani, hogy minden évben elmegy hozzá és leperkálja a vizsgálatért és javaslatért, de adj isten receptért járó pénzt.

Akkor elmagyarázom:

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet

az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról

2. § (2) * Az „SZ” jelzéssel ellátott gyógyszert az az orvos, a „J” jelzéssel ellátott gyógyszert pedig első ízben az az orvos rendelheti, akinek a készítmény alkalmazási előírásában szereplő indikációja szerinti klinikai szakágban szakorvosi képesítése van.

Eddig egyértelmű?

A gyógyszerkeresőbe ha beírod, pl a Lyndinette fogamzásgátlót,lejjebb görgetsz, akkor a kiadhatóságnál csak a "V" betű jelenik meg, azaz vényköteles. Nem "SZ" és nem "J"

[link]

De, hogy le tudd ellenőrizni, belinkelem egy szakorvos által felírható gyógyszer adatlapját is, ahol a kiadhatóságnál "SZ" szerepel, azaz ezt a gyógyszert valóban csak szakorvosi javaslatra írhatja fel a háziorvos.

[link]

és itt egy szakorvosi diagnózist követő járóbeteg-ellátásban alkalmazható gyógyszer "J" jelzéssel:

[link]

Tehát a fogamzásgátlókat háziorvos felírhatja, NEM kell hozzá szakorvosi javaslat!

2022. febr. 10. 14:08
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
De nyugodtan pontozz le ezért a válaszomért is. Végül is az a lényeg, hogy neked legyen igazad, nem az, hogy a kérdező korrekt választ kapjon!
2022. febr. 10. 14:13
 9/12 anonim ***** válasza:

Én is úgy tudom, hogy nem kell semmi hozzá, nekem legalább is felírják.

Azért ahhoz, hogy valaki lepontozza az érvényes jogszabályokat, mennyi ész kell már?

2022. febr. 10. 17:06
 10/12 anonim ***** válasza:
44%
A stílus van pontozva szerintem 😊😊😊
2022. febr. 10. 17:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!