Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Ennyire súlyos manapság az...

Ennyire súlyos manapság az endometriózis?

Figyelt kérdés
Olvasom, több helyről, hogy minden tizedik nő endometriózisban szenved Magyarországon, és hogy ez a betegség kegyetlen hasi görcsökkel jár, nem csak menstruáció alatt, hanem azon kívül is. Ezek szerint az országban 100-200.000 nő rendszeresen fetreng a hasfájástól? Ez nagyon sok és szomorú, igaz lenne? :((

2021. dec. 6. 15:18
 1/10 anonim ***** válasza:
97%
Mivel Magyarországon úgy 4.5-5 millió nő él, ha minden tizedik nő szenved ebben, akkor az 450-500 ezer. Azt nem tudom, hogy hiteles-e az adat, de ez tényleg rengeteg.
2021. dec. 6. 15:22
 2/10 A kérdező kommentje:
Leszámítottam a még/már nem menstruáló nőket, így jött ki ez a szám
2021. dec. 6. 15:24
 3/10 anonim ***** válasza:
97%
Mondjuk ez logikus, erre nem is gondoltam hírtelen, bár azért nem hinném, hogy csak 1-2 millió nő lenne abban a korosztályban. Szerintem a 2.5 millió, de akár még a 3 is simán reális. Az még így is 250-300 ezer.
2021. dec. 6. 15:29
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Manapság nagyon gyakori a meddőség, endometriózis, pcos stb. Hogy ennek mi az oka, az jó kérdés. Leginkább az egészségtelen életmódunk lehet.
2021. dec. 6. 15:47
 5/10 A kérdező kommentje:
De a stressz, pánik, lelki okok sem elhanyagolhatók
2021. dec. 6. 15:48
 6/10 anonim ***** válasza:
97%

Az endometriózisnak is vannak fokozatai. Nem mindenki szenved vele egyformán. Sokan nem is tudnak róla, hogy mi okozza a fájdalmakat.

A diagnosztizálás is eléggé gyerekcipőben jár. Sok orvos akkor sem foglalkozik vele, ha egyértelmű tünetei vannak.

Ráfogják, hogy a nők nem bírják a fájdalmat, meg csak nyafognak. Nyilván ezek férfi orvosok...

Egyébként valóban sokan szenvednek ebben a betegségben. Én is meglepődök, mennyi nőt érint a környezetemben.

2021. dec. 6. 15:51
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az endometriosisnál nincsenek mindig arányban a tünetek a súlyossággal.

Láttam én már műtétnél olyan endometriostist, hogy csak na, a beetegnek meg kb. nulla panasza volt, azt mondta, hogy a menzesze sem fájdalmas.

Aztán volt olyan is, aki meg majd megpusztul minden hónapban, aztán úgy kellett keresni a kb. 2 darab kis 3 mm-es plakkocskáját.

De igen, sokakat értint sajnos, sokan meg nem is tudnak róla, hogy van.

2021. dec. 6. 16:21
 8/10 anonim ***** válasza:
96%

Igen.

Magánban egy 1-2 milliós műtét. Államiba 2-3 éves várólista.

2021. dec. 6. 18:10
 9/10 anonim ***** válasza:
78%

"Ráfogják, hogy a nők nem bírják a fájdalmat, meg csak nyafognak. Nyilván ezek férfi orvosok..."

azért a nem túl együttérző "én is mindig kibírom, mit nem lehet ezen kibírni" nőkből sincs hiány...

2021. dec. 8. 10:58
 10/10 anonim ***** válasza:
96%

#9, hogyne.

Tiniként megkaptam, hogy majd ha szülök, nem fog fájni a menstruáció. 15 évesen ez nem vígasztalt túlzottan.

2021. dec. 8. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!