Ennyire súlyos manapság az endometriózis?
Az endometriózisnak is vannak fokozatai. Nem mindenki szenved vele egyformán. Sokan nem is tudnak róla, hogy mi okozza a fájdalmakat.
A diagnosztizálás is eléggé gyerekcipőben jár. Sok orvos akkor sem foglalkozik vele, ha egyértelmű tünetei vannak.
Ráfogják, hogy a nők nem bírják a fájdalmat, meg csak nyafognak. Nyilván ezek férfi orvosok...
Egyébként valóban sokan szenvednek ebben a betegségben. Én is meglepődök, mennyi nőt érint a környezetemben.
Az endometriosisnál nincsenek mindig arányban a tünetek a súlyossággal.
Láttam én már műtétnél olyan endometriostist, hogy csak na, a beetegnek meg kb. nulla panasza volt, azt mondta, hogy a menzesze sem fájdalmas.
Aztán volt olyan is, aki meg majd megpusztul minden hónapban, aztán úgy kellett keresni a kb. 2 darab kis 3 mm-es plakkocskáját.
De igen, sokakat értint sajnos, sokan meg nem is tudnak róla, hogy van.
Igen.
Magánban egy 1-2 milliós műtét. Államiba 2-3 éves várólista.
"Ráfogják, hogy a nők nem bírják a fájdalmat, meg csak nyafognak. Nyilván ezek férfi orvosok..."
azért a nem túl együttérző "én is mindig kibírom, mit nem lehet ezen kibírni" nőkből sincs hiány...
#9, hogyne.
Tiniként megkaptam, hogy majd ha szülök, nem fog fájni a menstruáció. 15 évesen ez nem vígasztalt túlzottan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!