Mit fog tudni kezdeni velem a nőgyógyász?
Nagyon összevissza van a cikluson, 10-45 nap között volt már minden, maga a vérzés is változó, 2-6 nap.
Még nem voltam sose nőgyógyásznál, de most van először barátom és szeretnék elkezdeni szedni fogamzásgátló tablettát.
Köszönöm, ha segítetek.
20/L
A fogamzásgátló csak elfedi a tüneteidet nem pedig gyógyítja. Először azt kéne kideríteni miért rendszertelen a vérzésed és azt kezelni.
Endokrinológushoz nem ártana elmenni.
Valószínűleg adni fog olyan gyógyszert, amitől majd megjön, és akkor el tudod kezdeni szedni a fogamzásgátlót.
Azzal viszont legyél tisztában, hogy a fogamzásgátló a ciklusproblémádra csak látszatmegoldás, és amint abbahagyod a szedését, megint nem lesz rendszeres. Ez azért fontos, mert valószínűleg a hormonjaiddal eredetileg nincs minden rendben, ritkán van peteérésed - és ha egyszer úgy döntesz, hogy gyermeket szeretnél, akkor ezt időbe kerül majd rendbe tenni.
Én azt hittem a fogamzásgátló hozza helyre a hormon problémát.
Vagy ha nem, akkor a nőgyógyász ad olyat, ami helyrehozza.
Vagy legalább elküld valami vizsgálatra?
3-as vagyok
20 évesen ha nemi életet élsz, akkor azért egyébként is érdemes elmenni.
Ráadásul írod, hogy fogamzásgátlót szeretnél szedni, az pedig orvos nélkül nem fog menni. Márpedig ez az egyik legmegbízhatóbb védekezési mód, és feltételezem, hogy gyereket még nem szeretnél 20 évesen.
Azért írtam le, hogy a fogamzásgátló nem oldja meg valójában a problémát, mert számtalan olyan esetet láttam, amikor a nő megnyugodott, hogy segített rajta a fogamzásgátló és végre rendszeres a ciklusa. Aztán családtervezéskor jön a meglepetés. Szóval azért írtam le, hogy ez ne lepjen majd meg. Egyáltalán nem azt akarom sugallni vele, hogy ne szedj tabit. Hangsúlyozom újra: a védekezés egyik legmegbízhatóbb módja.
Bár ha a kapcsolat még friss, azért a gumi sem árt, hisz a tabletta a nyavalyáktól nem véd - igaz, a gumi sem mindtől.
Még nem feküdtünk le, de úgy tudom a tablettát előtte kell elkezdeni.
De majd úgyis megmondja az orvos.
De ha ezt elmondom, hogy ennyire összevissza, akkor nem küld el valami vizsgálatra?
Sajnos a hormonális problémák kezelése nem egyszerű dolog, és általában az egyszeri nőgyógyászok nem is foglalkoznak vele, amíg nem akarsz gyereket.
Ha van erre anyagi kereted, akkor természetesen hajrá, keress egy jó magándokit és kérd, hogy foglalkozzon a problémával.
De sztk-ban ezzel sajnos nem szoktak foglalkozni.
Nem, a fogamzásgátló nem csodaszer, csak leállítja a peteérést.
Vagy mondjam, hogy Tündi szeretném az okát, akkor elküld?
Mert én nem igazán tudom hova kéne mennem.
Igen, előbb kell elkezdeni szedni, általában az 1. hónapban még nem véd, bár ez tablettánként változó, a doki meg fogja mondani.
Nem vizsgál, hanem gyógyszerrel előidéz egy peteérést, ami után majd megjön és tudod kezdeni a tabi szedését. Ez gyors megoldás.
A hormonális probléma valódi megoldása pedig hónapok, rosszabb esetben pedig évek kérdése is akár.
Ezért nem fog foglalkozni a doki vele, ha neked most csak az a célod, hogy elkerüld a nem kívánt terhességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!