Elég lenne a méhnyakrák szűrés?
Én pont ma kaptam meg a rákszűrés eredményét, csodálkoztam is. Régebben csak az orvosom értesített, ha eltérés volt. Most az EESZT-ben fenn van.
A rákszűrés eredményén kívül nézik gombákra, vírusokra, baktériumokra, parazitákra, valamint ha van gyulladás, azt is megállapítják.
Utolsó: De nem tenyésztést végeznek, hanem csak előfordul, hogy vannak olyan elváltozások, amik bizonyos kórokozókra UTALHATNAK. De egy rákszűrés nem alkalmas nemi betegségek szűrésére.
Chlamydiára, gonorrhoeára, mycoplasmára, ureaplasmára, HPV-re, esetleg HIV-re, szifiliszre érdemes szűrést végeztetni, ezeket a rűkszűrés nem feltétlen mutatja ki. (Sőt, általában nem).
#4: Azt nem tudom, milyen kórokozókra nézték, de a végén ez szerepel:
Beavatkozás:
Kód Megnevezés Jelleg Darabszám Pontszám
25400 Vírus kimutatása fénymikroszkópos vizsgálattal V 1 134
27000 Gomba vizsgálata direkt kenetben V 1 205
2709D Parazita kimutatása festett készítményben V 1 268
29400 Diagnosztikus aspirációs/exfoliatív citológiai vizsgálat a szokásos
feldolgozási módszerrel
V 2 2714
29602 Diagnosztikus nőgyógyászati citológiai vizsgálat V 1 1093
Az elején meg:
Dg: P 2. gyulladás
Gomba:negatív
Baktérium:negatív
Protozoon:negatív
Vírus:negatív
Pontosabban de, mert tulajdonképpen az egész kenetet megnézik fénymikroszkóppal, ami oda is van írva.
Egy gombafonalat vagy gombaspórát lehet látni a kenetben. Trichomonast is lehet látni a kenetben. HPV-re utalhatnak bizonyos sejtelváltozások, de nyilván magát a vírust nem lehet látni. A herpes is okozhat elváltozásokat a sejtekben, amik láthatók lehetnek, de a vírus maga nem.
Ha valaki kifejezetten STD szűrést akar, akkor bizony egy sima rákszűrés kevés, akkor is, ha nem jelölnek az értékelésnél gombát vagy valami kórokozót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!