Nőgyógyászhoz, vagy endokrinológushoz vigyem a lányomat ezzel a problémával?
Sziasztok! A lányom 15,5 éves nagylány. 9 éves kora óta menstruál. Viszont 3 éve kezdődött az nála, hogy a menstruációja rendszertelen lett. Először csak heteket késett neki, majd hónapokat. 3 év alatt egyetlen egyszer volt olyan, hogy 3 nappal előbb jött meg neki, amúgy meg hónapokkal később. Már másfél éve úgy megy a dolog, hogy 2 hónap nincs semmi, utána megjön neki, 2 hónapot megint nincs, és így tovább. Tavaly elvittem sztk-ba nődokihoz, de az olyan is volt. A lányom belépett, elpanaszolta magát, a doki csak kézzel megvizsgálta, majd annyit mondott, hogy fogyjon le, és elküldte. A lányom 105 kg volt ekkor (és nyilván ez is gond volt) de lefogyott 18 kg-ot, mára már 87 kg, még mindig szeretne fogyni. A fogyása óta 2x volt olyan, hogy rendesen, időben megjött neki. A 12 hónapból 5-ot ha menstruál.. Rengetegszer próbáltam én is segíteni neki, gyógyteákat vettem neki,(cickafark, palástfű) barátcserje tablettát is kipróbáltuk, attól ugyan "megjött" neki, de csak 1-2 nap és barnázott. November 3-a az utolsó menstruációja napja, és megint késik neki. Szegényen látom,hogy zavarja, bántja, ma is sírt, hogy mi lehet a gond vele, miért nem lehet olyan, mint a többi lány.. A doki azt is mondta neki, hogy még fiatal, nem feltétlen kell, hogy beálljon még, de könyörgöm, 7 éve lesz, hogy menstruál, már réges-rég be kellett volna állnia.. Szóval jövőhónapban szeretném valamikor elvinni egy dokihoz, aki valamibe is nézi a lányomat, és rendesen kivizsgálja! Melyikhez érné meg vinni? Melyik tud a bajával többet kezdeni? Ha tudtok ebben a szakmában jó orvosokat, kérlek írjátok le a nevüket, elérhetőségüket! Illetve, ha valaki volt hasonló cipőben, kérem mesélje el! Tudtok ezeknek a tüneteknek az alapján bármilyen hormonzavarra, betegségre következtetni? Nagyon várom a segítségeket!!!
Egy 45 éves aggódó anyuka..:(
Szia, először is, ne stresszeld a lányokat. A nőgyógyász vsz nem véletlen mondta, hogy várni kell.
A menstruáció egy nagyon érzékeny mérleg hormonjatek terméke. Ha a lányod ilyen súlyfelesleggel rendelkezik, akkor nem ártana utánajárni, hogy nem PCO szindromaja van, ami egyébként nagyon szépen karbantarthato.
Szerintem itt a fő probléma a túlsúllyal van
Egyébként dolgoztam endokrinologiai és nőgyógyászati területen, és vegigkisertem egy lánynak a hasonló problémáját. Ott bebizonyosodott a PCOS. De kérlek, ne stresszeld, O se stresszeljen ezen, felesleges. Kezelhető ez a dolog.
Én amúgy hallhatnek a nőgyógyászra...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!