Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Mi vagyunk a PCOS generáció?

Mi vagyunk a PCOS generáció?

Figyelt kérdés

Egyre jobban ledöbbenek, hogy mennyi a hozzám hasonló korú nő, akinél PCOS-t diganosztizálnak, vagy más peteérési, termékenységi gonddal küzd. Szerintem ez rettenetes... Komolyan manapság ritkaságszámba megy, ha egy szülő-korban lévő nőnek normális ciklusa van és teherbe tud gond nélkül esni, ha akar?

25 éves vagyok, bár először megjött magától, sosem volt rendes a vérzésem, Norcolut, fogamzásgátló 7 évig, abbahagytam, megint nem rendeződött a ciklus, ekkor diagnosztizáltak PCOS-t. Most Provera-t kaptam, hogy megjöjjön, utána Dianille + Mercformin. Agyrém, hogy abban a korban, amikor a fizikailag-termékenységileg a csúcson kéne lenne, bogyókkal kell tömnöm magam...

Hány sortárs van itt? Nektek mi a történetetek?

25/N

2010. aug. 5. 09:29
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk már a korábbi generáció is PCO-s volt, legalább nagyszülőkig visszakövethető. Nekem 20 évesen diagnosztizálták. Fogamzásgátlót szedtem (fogamzásgátlásra), aztán sokáig semmit, nem volt pasim 8 évig, nem foglalkoztam a kérdéssel. Közben teljesen megváltoztattam az étkezési szokásaimat, nem eszem finomított lisztet, és cukorból is csak minimálisat, és otthonra finomítatlan nádcukrot vettem. (Az éves fogyasztásunk jelenleg kb. 1 kg 2 főre, pedig sütit is sütök néha, édesítőt nem használok, mert az meg műanyag.)

Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszem/eszünk, naponta többször, de nem 1 db paradicsom reggel-délben-este, hanem púpott tálnyi vegyes összeaprított zöldséget. Minden nap eszem csírát. Napközben pedig többféle gyümölcsből több darab. Fehér kenyeret szinte soha nem eszem, max. vendégségben. Helyette mindenféle rozsot, magvasakat. A műkajákat messze elkerülöm, még a konzerveket is. Lehetőleg nem veszek olyan dolgokat, amiben tartósítószer van. Bio táplálkozásra sajnos nincs pénzem, de néhány dolgot bioboltban veszek: mustár, ketchup, majonéz. Ezekben iszonyú sok a műanyag, ha a hagyományos márkákat vesszük.

2 éve megismerkedtem a férjemmel, és ismét szükségessé vált a fogamzásgátlás (én nem kockáztatok, akkor se, ha PCO mellett nehéz teherbe esni). Új orvoshoz mentem, aki csinált ultrahangot, és nyomát sem találta PCO-nak. Amikor másképp kezdtem kajálni, az vezérelt, hogy állandóan fáradt voltam, nem tudtam, hogy létezik PCO diéta. Most utólag azt gondolom, hogy az étkezési szokások radikális megváltoztatása miatt nem találtak most semmit.

2010. aug. 5. 09:47
 2/8 anonim ***** válasza:
Mi az a PCO?
2010. aug. 5. 09:48
 3/8 A kérdező kommentje:

Kedves első, köszönöm, hogy leírtad mindezt!

Második: policisztás ovárium szindróma, hormonális zavar, igen összetett betegség, peteérési/menstruációs zavarokkal jár együtt.

2010. aug. 5. 09:51
 4/8 anonim ***** válasza:
Másodiknak: [link]
2010. aug. 5. 09:52
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem régen is ennyi volt, csak nem tudták kezelni, vagy diagnosztizálni, na meg nem volt net, fórumokkal. Most meg egyre több olyan okot tudnak kezelni, ami régebben visszavonhatatlanul meddőséget okozott. Akinek nincs semmi gondja - gondolom, ők vannak többen - miért írná le bárhová is, hogy minden rendben? Nekem másodlagos meddőségem volt, sokáig kezelgettek, aztán meguntam. Megegyeztünk, hogy közös baba nélkül is boldogok lehetünk. Erre spontán várandós lettem, és 37 évesen megszültem a kislányom. :)
2010. aug. 5. 09:54
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Hát, igazán nincs mit. Azt kifelejtettem, hogy természetesen nem vagyok vegetáriánus, húst is eszem, többnyire csirkét meg halat. Sertést meg marhát csak a szüleimnél meg anyósoméknál, mert nem szeretem elkészíteni őket (meg nem is vágyom nehéz kajára).
2010. aug. 5. 09:55
 7/8 A kérdező kommentje:
Kedves 9:54-es, igen, ebben is lehet valami, viszont az tény, hogy a korábbi generációkban nem szorultak ennyien, ilyen arányban meddőségi kezelésre, orvosi segítségre ahhoz, hogy baba legyen.
2010. aug. 5. 09:56
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezen én is el szoktam gondolkodni.

Én is PCOS vagyok (19 éves), és tényleg tele van ez az oldal is hozzám hasonlóakkal:/

Kíváncsi vagyok, mi okozhatja, hogy most ennyien szenvednek ilyen betegségben.

2010. aug. 5. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!