Mi történik egy fogamzásgátló felírásakor nőgyógyásznál? Lehet a tabitól valami bajom? Lehet anélkül hogy anyukám megtudná?
Nagyon félek
16/L
Az alkalmazás feltételei:
* a menarche után 1,5-2 év eltelte ( a ciklusok több mint felében bekövetkezik az ovulatio),
* 21-35 nap közötti ciklusok (rendszeres mense-sek)
* a kifejlett másodlagos nemi jelleg megléte (Borsos-féle pontrendszer),
* az ovulatióra utaló szubjektív és objektív jelek (középidős fájdalom, alaphőmérséklet mérés),
* sexualis aktivitás
* ellenjavalatok hiánya.
Ha csak párszor sexelsz a barátoddal, maradjatok az óvszernél. A fogamzásgátlóknak is vannak súlyosabb mellékhatásaik arra érzékenyebbekben (pl thrombozisra hajlamosaknak TILOS felírni).
További ellenérv, hogy a tizenévesek nem túl fegyelmezettek gyógyszerszedéskor - nemegyszer halottam már, hogy valamilyen "depizés" miatt egy hétig nem szedte a gyerek és azt hitte, tart még a hatása, úgy esett teherbe...ha úgy érzed magad, felelősségteljesen tudod szedni, akkor nyugodtan...
egyébként meg:
http://www.gyakorikerdesek.hu/szerelem-szex__fogamzasgatlas_..
Ha normális orvoshoz mész, akkor elküld vérvételre és csinál rákszűrést.
Természetesen elég sok mellékhatása lehet, mivel ez is csak gyógyszer. A betegtájékoztatóban el tudod olvasni, mik lehetnek ezek.
A neten megtalálható az összes fogamzásgátló betegtájékoztatója, érdemes rákeresni.
Amúgy mégis mitől félsz? Ha elég nagy vagy a szexhez, akkor alap, hogy egy nőgyógyászati vizsgálattól sem hátrálsz meg:) Ne aggód, nem fog megenni az orvos. Csak keress vmi normálisat! (Kérdezd körbe a barátnőid, hogy kit javasolnak).
Jah és egy vmit nem értek. Már több kérdésben láttam, hogy 15-16-17 évesek anyuka tudta nélkül akarnak fogamzásgátlót szedni. Ilyen idős fiataloknak mégis honnan van rá pénzük?
Utolsó vagyok. Első, megkérdezhetem honnan másoltad ki ezt a szöveget? Orvosi tankönyv esetleg? (Nyelvezetéből gondolom:D). Csak mert érdekes:) A legtöbb orvos ezeket miért nem veszi figyelembe?
Manapság már mindenre tablettát írnak. Pl ha vkinek rendszertelen a vérzése..
elsőnek üzenem:
Szerinted miért kérdeztem rá a mellékhatásokra?? Talán azért hogy megéri-e kockáztatni. Nem kell mindig leszólni a 16 éveseket. Nem vagyok olyan kis lotyó mint a legtöbb :/ Ha így állsz hozzá a kérdéshez akkor inkább tartsd meg magadnak a válaszodat.
Többieknek köszönöm a segítséget :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!