21. napi laboreredményem jó lett?
Nemsokára megyek endokrinológushoz, de addig is érdekel, hogy szerintetek jók-e az értékeik vagy sem.
Lh 27,8 mU/mL
Fsh 10,6 mU/mL
Progesteron 6,5 nmol/L
Ösztradiol 1035,0 pmol/L
Testosteron 2,4 nmol/L
Nem tudom, hogy van-e PCOS, de az endokrinológusom erre gyanakszik, ezért küldött teljes hormonvizsgálatra. 2. napon volt inzulin és cukor terhelés. Szerintem van enyhe IR, de nem tudom. Ezek lettek az eredmények:
0 perc cukor: 5,0 mmol/L
60 perc cukor: 6,6 mmol/L
120 perc cukor:5,9 mmol/L
0 perc inzulin:7,63 mU/L
60 perc inzulin: 63,20 mU/L
120 perc inzulin: 37,10 mU/L
A PCOS alapja az IR. Szerintem ez az.
Nem az alapja, nagyon gyakran együtt jár IR-el, de IR nélkül is létezik PCOS.
Az inzulineredmény számomra nem teljesen egyértelmű, de szerintem még talán nem IR, de ez egy bonyolult vizsgálat, az endokrinológus tud egyedül biztosat mondani.
Egyébként a PCOS diagnózisához elég, ha 2 megvan a következőkből:
- férfihormon-túlsúlyra utaló tünetek (pl. Fokozott szőrnövekedés), akkor is, ha normális a tesztoszteron szint;
- policisztás petefészek az ultrahangon;
- rendszertelen ciklus/peteérés elmaradása hosszú távon.
Persze, más hormonális eltérést is ki kell zárni, pl. pajzsmirigyet is vizsgálni kell, de gondolom, ezen már túl vagytok.
Igen, nézték a tsh-t is, ami kissé emelkedett értékű lett: 5,538 mU/L
A szabad t4 jó lett: 13,410 pmol/L
Ez is okozhat rendszertelen peteérést? Ezen kívül a 2. napi hormonvizsgálatok jónak tűnnek, de ki tudja.
Ez most nem tiszta... 2. vagy 21.napi ami a kérdésben szerepel? Mert LH-t és FSH-t ciklus elején kell. Máskor nem mérvadó.
Ha 21.napi, a progeszteron érték szerint nem volt peteérés. Ha 2.napi, az ösztradiol borzasztó magas.
5.53-as TSH szintén magas, alulműködést mutat. T4 T3-mal együtt értékelhető, illetve a referencia tartományukkal. Mindkettőnek a felső határértékhez kell közelítenie, az hogy benne van az nem elég.
Ezen kívül kéne még anti-TPO és anti-TG is.
IR nagyon enyhe, max diéta fog kelleni rá meg mozgás.
Gyereket akartok vagy más miatt nézitek ezeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!