Tourette-szindróma és OCD között hogy lehet különbséget tenni?
Azt leszámítva, hogy orvoshoz fordulással. :D
Kényszermozdulataim/cselekvéseim vannak, pl. krákogás, hümmögés, fújtatás vagy "izomból" pislogás, mások társaságában is alig (ha egyáltalán) tudom visszafogni magam. Viszont nem kötöm számhoz, hogy hányszor "kell" ezeket csinálnom egymás után, addig szoktam, amíg úgy nem érzem, hogy most már "jó" (kár, hogy csak rövid ideig marad "jó"). Van, hogy megfeledkezem arról, hogy mozdulatokat kellene végeznem, akkor teljesen normálisnak tűnök, de amint ez tudatosul bennem, ismét felélednek a késztetések. Nincsenek takarítós/háromszor-ötször kezet mosós rituáléim, bár a film/sorozatjeleneteket mindig visszatekerem és újranézem egyszer-kétszer (ezért van az, hogy egy másfél órás filmnek nagyjából 4 óra alatt érek a végére), tanulás közben is kétszer-háromszor olvasok el egy mondatot.
Kézmosáskor rendszerint rám jön, hogy vizes kézzel "akarok" nyúlkálni a villanyhoz, hajat is azóta szárítok a szobámban, mióta késztetést érzek arra, hogy víz alá nyomjam az áram alatt lévő hajszárítót. Amitől még félni szoktam, az az, hogy egyszer bekattanok és leborotválom a hajam, kinyomom a szemem, megkínzom a macskáimat vagy a hasamba vágom a legnagyobb kést, ami itthon van.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, azt még megemlíteném, hogy apámat anno diagnosztizálták kényszerbetegséggel, bár nem ugyanezeket a tüneteket produkálta. Saját magammal kapcsolatban is inkább erre tippelnék, de már ért olyan "vád", hogy Tourette-szindrómám van, és elbizonytalanodtam, mert nincs meg nálam az a jellegzetes OCD-tünet, hogy valamit pontosan ennyiszer vagy annyiszor kell megcsinálnom és nem is gondolom úgy, hogy enélkül balszerencsém lesz, egyszerűen csak kényszert érzek rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!