Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek ha kicsit újra...

Mit tegyek ha kicsit újra vágyom arra hogy kárt tegyek magamban?

Figyelt kérdés
Kb. úgy 10 évvel ezelőtt volt az életemnek egy nagyon sötét fázisa.Folyamatosan vagdostam magam,az egész bal alkarom elől-hátul szinte csak egy egybefüggő seb volt.Ez 2-3 évig tartott,aztán szép fokozatosan 'magától' elment ettől a kedvem.Kikerültem abból a közegből,ami eleve ezt kiváltotta belőlem,gondolom ez nagyban segített.Anno 2 alkalommal túltoltam a vagdosást,kétszer össze kellett varrni.Egyszer megúsztam a dolgot annyival,hogy beszélnem kellett egy pszichiáterrel,aki szinte a számba adta hogy nem akartam megölni magam.Ami részben igaz is volt.Nem akartam feltétlen meghalni,de nem is nagyon bántam volna.Másodjára viszont terápiára kellett járnom,két helyre is.Ez segített is,meg nem is,nem tudom igazából,régen volt.Ma véletlen a kezembe akadt a régi MP3 lejátszóm,működik még és mivel kíváncsi voltam mik vannak rajta belehallgattam.Meghallgattam azt a számot amit mindig hallgattam amikor vagdostam magam,és nagyon elevenen jöttek föl bennem az emlékek.Elkezdtem sírni de viszonylag hamar összeszedtem magam.Aztán olyan emlékek villantak be,hogy a régi szobámban vagyok a régi gépem előtt,hallgatom ezt a bizonyos dalt,nézem a klippet hozzá,előveszem a "rejtekhelyéről" azt a hegyezőből kioperált pengét amit használtam erre,és megvágom magam.Még a zsibbadást is éreztem.Bevillant a kép,amikor először túl nagyot vágtam,hogy pontosan milyen volt a seb és mennyire vérzett.Még megvan a helye.Eléggé kikészültem,nem tudok aludni sem.Azon gondolkodok,hogy lehet hogy sosem épült fel az elmém az akkori állapotából,csak valahogy sikerült elrejtenem magam elől a rossz emlékeket.Azon is jár az eszem,hogyha újra megvágnám magam fájna-e vagy ugyanúgy jó lenne és megnyugtató mint régen?Amikor az a sok sz*r történt 13-16 éves voltam.Még volt pár kisebb visszaesés,de stabilan 5 éve teljesen abbahagytam a vagdosást.Most eléggé össze vagyok zavarodva,és nem tudom mihez kezdjek,vagy kihez forduljak.A jelenlegi ismeretségi körömből senki nem tud a múltamról,és nem is szeretném elmondani senkinek.Bocsánat ha kicsit kusza és értelmetlen lett,de nagyon ki kellett ezt írnom magamból.
2019. febr. 12. 01:05
 1/5 anonim ***** válasza:

Semmi baj. :) Biztosan már az is segített, hogy leírhattad. Valamennyire megértem a helyzeted. Ez az egész kicsit olyan, mint az alkoholizmus: nagyon nehezen lehet átkondicionálni, hogy ezek az emlékek ne úgy jöjjenek vissza, hogy igazából akkor milyen megnyugtató volt. Pár éve nekem is visszajött, akkor addig nem sikerült megnyugodnom, ameddig nem mentem el és szúrattam két piercinget az ajkaimba. :) Esetleg ezt kipróbálhatod te is, nagyon szerettem az arcomon viselni az emlékeim.

Bár még én is csak 26 vagyok, szerintem teljesen jó úton jársz és nem baj, ha néha visszajön a késztetés, mert igazán mindenkivel megesik. De vannak más utak, ahogy le lehet ezt rendezni. Bár ha rám hallgatsz, akkor nem ingerled magad a régi zenékkel, az nem sokat segít. :D

2019. febr. 12. 01:45
 2/5 anonim ***** válasza:
Próbálj elfeledkezni arról az időszakról, ha nem múlik el, orvoshoz kéne fordulni. Vigyázni kéne rá, hogy ne ess vissza abba az állapotba. Az se ártana, ha tudna róla valaki a közvetlen környezetedben, akiben bízol.
2019. febr. 12. 07:10
 3/5 anonim ***** válasza:

Nekem is volt egy ilyen korszakom. És volt vagdosós zeném is. Nekem az segített hogy ne essék vissza, hogy arra gondoltam, nem akarok több heget. Takargatni magyarázkodni mindenkinek.

Elég csúnya a karom. És egyébként azóta ért elég sok fájdalom hogy ne akarjam szándékosan tetézni a dolgot. Ne hallgasd azt a zenét. És gondolj ennek a dolognak a rossz oldalára. Pont ahogy előttem írták, jobbnak tűnik így vissza gondolva mint akkor volt. Nekem is most hogy elkepzelem, mit okozott, milyen érzés volt. De azt is tudom milyen következményekkel jár. Ne csúfítsd tovább a tested. Nem éri meg. 5 évig kibírtad. Nosztalgiázz, aztán felejtsd el!!

2019. febr. 12. 07:16
 4/5 anonim ***** válasza:
Engem is az tart vissza, hogy nem akarok több heged, meg mindenféle bigyókkal takargatni, magyarázkodni, ha észreveszik, stb. Az borzasztó volt. Meg ha újra elkezdeném, nem tudnám abbahagyni, megint állandóan csinálnám. Nekem ami bevált, hogy olyan torna gyakorlatokat csinálni, ami fáj (azért melegíts be), ez lehet nyújtás, de lehet bármelyik testrészre erősítés, amit addig csinálsz, míg már kegyetlenül fáj. Nekem volt, hogy iszonyat fájt mindig valamim és pont erre volt szükségem. És ennek nem marad látható nyoma. Próbáld ki, komolyan.
2019. febr. 12. 18:06
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek,a segítő válaszokat,nagyon jól estek :) Igyekszem megfogadni a tanácsokat!
2019. febr. 12. 18:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!