Tényleg skizofrén minden 100. ember? 100 000 magyar? Merre
vannak?
Ezt honnan vetted? Érdekel a téma, szívesen olvasnék róla. Ja, és nem hallucinál minden skizofrén, nincs kettős személyiségük, és nem is feltétlenül agresszívak...
2018. szept. 23. 08:53
Itt vannak köztünk, csak nehéz felismerni őket. Az ember csak esetleg évekkel később eszmél rá, hogy igen, ő is az (volt). Nem feltétlenül "hallucinál", csak meg van győződve arról, hogy az a valóság, amit képzel. Manipulálja a környezetét, a "szeretteit" is. Kölcsönkér (visszautasíthatatlan indokkal) és nem adja meg (vagy csak hosszas nyaggatásra, amikor már te érzed kellemetlennek, hogy "zaklatod). Eközben nyájasan "kedves", a szemedbe néz merően, mint aki teljesen őszinte, megsajnálod. Utólagosan jössz rá, hogy te valójában semmit nem kaptál tőle, a kapcsolat nem volt kölcsönös, miközben megírtad a doktoriját, sőt a szakdolgozatát lefordítottad angolra. Te adtál, ő elfogadta. Mindenkitől csak elfogadta, miközben ő senkinek nem adott semmit.
2018. szept. 23. 09:03
Az ismeretségi körömbe két olyan ember is volt akinek voltak/vannak ilyen problémái. Lehet vonzom őket...
2018. szept. 23. 09:26
Attól hogy valaki önző meg manipulatív, még nem skizofrén. ahogy az a szülő sem pszichopata aki ordít egy sort a részegen hazaeső tizennégy évessel...
2018. szept. 23. 09:47
5/19 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy nem mind hallucinálnak vagy tűnnek zavartnak, de úgy gondolom, a többség ilyen. Én nem, az én típusom nem ilyen, de ez a kisebbség szerintem. Gyakorlatilag ez az egyetlen, ahol szinte észrevétlen a betegség megjelenése is, annyira normálisnak tűnik, és nincs pszichotikus epizód (schizophrenia simplex).
2-es ez egész konkrét volt, biztos gyakori, hogy mással csináltatják meg a doktorijukat. Habár nem sokan juthatnak el egy ilyen betegséggel odáig... Mert ez derékba töri az ember életét már 20 éves kora előtt általában.
"Tudom, hogy nem mind hallucinálnak vagy tűnnek zavartnak, de úgy gondolom, a többség ilyen." Rosszul gondolod.
[link] 2018. szept. 23. 11:14
7/19 A kérdező kommentje:
Ebből az 5-ből csak 1-en nem látszódna, a többi hebefrén, katatón, paranoiás, stb.
a, Kórházban/intézetben vannak.
b, Nincsenek kórházban, de nem mozdulnak ki otthonról, mert nincsenek olyan jól.
c, Tünetmentesek a gyógyszertől, így észre se vesszük, hogy bajuk van.
Egyébként a hajléktalanok között sok a skizofrén. És igen, mindenhol a világon a társadalom kb. 1%-át érinti.
2018. szept. 23. 12:39
9/19 A kérdező kommentje:
A kórházi kapacitás nem nagy, és kétlem, hogy ne lehetne észrevenni sokukon akármilyen gyógyszerrel. Sok esetben nem is használnak a gyógyszerek, és kétlem, hogy teljesen tünetmentessé tehetők, annyira más minden eset.
Igen, a gyógyszer nem mulaszt el minden tünetet, de amikor nincs aktív pszichotikus fázisban az illető, akkor képes rájönni, hogy a hangok, amiket hall, a dolgok, amiket lát, nem valódiak, így -bár nehezen-, de figyelmen kívül tudja hagyni őket. Ha van betegségbelátás, akkor a környezete elől el tudja titkolni, hogy beteg. Bár a legtöbben antipszichotikus gyógyszer mellett nyugtatót is szednek, így kifejezetten enerváltak, szedáltak. Rengetegen képtelenek a munkára részben a gyógyszerek mellékhatásai miatt is. A skizofrének, akiket én ismerek, egész nap otthon vannak, mindennapi teendőiket nehezen tudják ellátni.
2018. szept. 23. 17:14
Kapcsolódó kérdések: